Bulgaria alege intre F-16, Eurofighter si Gripen

Read Time:1 Minute, 43 Second

eurofighterEi bine, bulgarii si-au ales finalistii, iar „noul” lor multirol va fi F-16, Eurofighter Typhoon sau Saab Gripen.

Ministrul Apararii de la Sofia a anuntat ca a solicitat oferte pentru avioane noi sau second hand Italiei, Portugaliei, Statelor Unite si Suediei. Vecinii nostri vor opt bucati si sunt dispusi sa plateasca in jur de 800 de milioane de dolari pe ele.

Si, atentie, in cazul acesta vorbim despre request for proposal (RfP), statele solicitate urmand a trimite oferte cat se poate de concrete, in care includ toate costurile achizitiei.

Optiunile sunt Gripen C/D noi, desi imi imaginez ca suedezii, care se vor baza pe E/F in anii urmatori ar putea prezenta si o propunere pentru avioane second, F-16 second pe „modelul Romania”, adica AM/BM modernizate, sau, foarte interesant, Eurofighter Typhoon second din Italia.

Personal, recunosc ca ar fi extrem de interesant sa vad cum bulgarii zboara Eurofighter pentru ca imi place avionul. Si chiar daca italienii vor sa scape de Tranche 1, este de asteptat ca in cazul unei vanzari si acestea sa fie modernizate.

Acum cand au un pilot militar in cea mai importanta functie din stat, ar trebui totusi sa primeze platforma, caz in care ma gandesc la F-16 second, poate chiar F-16 C/D second cu Portugalia sarita din schema.

Daca insa iau in considerare zvonurile despre orientarea usor spre est a lui Radev, poate ca bulgarii vor decide pana la urma pentru Gripen noi intr-un gest care sa le aduca avioane noi, dar care sa si simbolizeze un soi de independenta fata de SUA si UE.

Cert este ca cele cinci state ar trebui sa raspunda pana in luna martie, iar dupa aceea Bulgaria ar urma sa isi selecteze viitorul multirol. Asta inseamna ca anul viitor ar trebui ca baietii sa semneze.

P.S. Inca o chestie interesanta. Daca bulgarii aleg totusi F-16 AM/BM via Portugalia, nu cumva noi ramanem in pom? Asta pentru ca ei sunt deja in faza RfP, pe cand noi inca analizam RfI-ul 🙂

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

21 thoughts on “Bulgaria alege intre F-16, Eurofighter si Gripen

  1. Nu aleg de ani buni, ce s-a schimbat acum?
    Si de ce sa fim „sariti” din schema care e irelevanta d.p.meu de vedere ? Noi nu am mai gasit parca nici un Lockeed A/B in bune condtii disponibile pentru un mariaj cu MLU.
    Si, opinia mea, ei sunt asa dependenti de Rusia ca tot o sa aleaga prost.
    Daca MIG-29 nu aveau sa-i faca un R.K. mai de soi dapai la un Gripen sau mai complicatul Eurofighter !!!!

    1. acum s-a schimbat faptul ca au trimis RfP catre cinci state. noi am putea fi sariti din schema pentru ca bulgarii par mai grabiti. iar OGMA portughez nu-i atat de mare incat sa lucreze in acelasi timp la comenzi pentru ei si pentru noi.

      1. Deci, la ce sa lucreze OGMA daca Romania inca nu am gasit A/B disponibile, iar despre bulgari chiar nu stiu daca macar e stire. Ei tot „cauta” de cand cautam noi corvete.
        Plus ca 800 mii dolari nu-i de colo pentru o tara slabita bine de mafiotii la conducere. La noi mai e cum e, am mai avea acesti bani dar la bulgari e bugetul lor pe ani buni

        1. Deci, daca Bulgaria a trimis RfP si catre Portugalia, este clar ca Portugalia le-a transmis ca poate oferi ceva ce ii intereseaza. De aici intram pe taramul speculatiilor, dar in principiu portughezii ar putea oferi doar modernizarea unor A/B-uri, adica ceea ce au mai facut pana acum.

          Ca noi nu gasim alte avioane se poate traduce in doua moduri: fie noi le vrem foarte repede, iar bulgarii sunt dispusi sa astepte mai mult pentru livrari, ceea ce e improbabil, fie bulgarii au fost mai rapizi si au obtinut angajarea Portugaliei, care atunci cand am intrebat noi ne-a spus ca se poate, dar mai greu si mai tarziu.

          Sigur, sunt doar speculatii, insa nu trimiti RfP doar ca sa te afli in treaba.

          1. Fie noi de fapt nu le vrem deloc, mintim lumea sa para ca vrem … dar nu mai avem de unde alege … vrajeala.

          2. Ma doare in coot de ce vor bulgarii si ce pot oferi OGMA, in afara de alea rupte din AMARG altceva nu exista. OGMA nu a fost multumita de ralatia cu Romtehnica adica MAPN-ul ? IAR orice relatie comerciala nu se rupe asa usor mai ales ca e una de succes, si a noastra cu ei nu- i inca finalizata ce castraveti sa mai cultive lusitanii ? Unde ?
            Repet banii bulgarilor INCA nu exista, acei 800 mii valuta reprezinta tot ce strang curcubitaceii intr-o decada. Mirama-s sa-i arunce pe ceva SH-uri.

  2. Aoleo….iarasi bulgarii astia? Deja ma doare capul cu ei si alta nu! 🙂

    Or sa cumpere deltaplane si or sa le zboare pe alea, apoi trec direct la nave spatiale interstelare.

    Ce sa le dea portughezii, ca nu mai au aia nici pentru noi, nici lor nu le mai ajung alea de le mai au. Daca stau dupa vechituri din desertul SUA si cumpara kit-uri de MLU pe care sa le instaleze in Portugalia, cred ca-i apuca Apocalipsa si tot MIG 29 or sa zboare!

    Gripen SH e cel mai realista optiune, ca de EF nu cred ca au ei bani…..bani sa-l zboare, ca daca il tin exponat de muzeu nu ii coafeaza cu nimic! 🙂

  3. Lancer-e cu parere de rau iti zic, request for proposal nu reprezinta nici o obligatie a niciunei parti implicate. E fix in pix….si noi am facut destule, le stii inclusiv cu MBDA cu helicoptere Kiowa, etc. Deci cum ai intreba pe piata de SH -uri ce sa mai gaseste si cam atat.
    Plus ca cucumber pure sforce a mai favut din aistea…si fara nici un rezultat.

    1. Cand intrebi pe piata se numeste RfI – request for information – si asta am facut noi inclusiv cu elicopterele pentru fortele terestre. Dupa RfI, in care primesti raspusurile alea de principiu, trimiti mai departe rfp doar catre cei care te intereseaza in mod direct.

      Si nu vad unde am spus ca rfp reprezinta o obligatie. Rfp reprezinta un angajament, in primul rand al cumparatorului.

  4. Daca aleg Eurofighter Typhoon e de ajuns sa-i mai tatoneze ivanii prin Marea Neagra de cateva ori ca sa-si cheltuie bugetul pe un cincinal.

  5. Turcaleții au reușit să mai dea de pămînt cu un F-16 bl 50,de ăla jmecherul,ieri. Ăstai al 10 pe plan global și anul nu sa terminat.

        1. Su-35 mda… e su-35 pt ca productia finala va fi de 35 de buc. Deocamdata sunt pe la 25 produse, mai au vreo 10 ani sa le scoata si pe restul pana sa inchida linia. Mi-e mila de T-50 PAK-FA…

          1. Nici Su-27 nu prea pica si ala a fost produs in 807 bucati si nici Mig 29 1600+ bucati sau Mig 31 etc

          2. Au fost produse 58 de bucati pana acum de Su-35S si inca se mai fabrica pentru ca au comenzi. Nu mai dezinforma lumea pe aici.

          3. era o gluma ba oropsitule… Inca o data, tu compari numerele rusilor cu cele ale americanilor? Raportul de avioane construite e undeva de 1-10, iar numarul de ore zburate e de 1-2, iar la numarul de avioane zburate de rusi din cele construite nici nu vreau sa ma gandesc…

    1. De fapt e al 11-lea incident pe aviation safety. Acum cateva zile un F 16 al US air force a suferit daune substantiale la aterizare.

  6. Sa m-ai ‘înecat’ ieri unul în japonia. Le cad rapandulele ăstora,luna decembrie o să spargă toate recordurile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post F-urile 18 cad ca mustele
Next post Ambasadorul