Habemus scut operational la Deveselu. Ce facem cu el?

Read Time:2 Minute, 22 Second

aegisIata ca a venit si ziua in care baza de la Deveselu, aia care gazduieste sistemul Aegis Ashore, sau scut antiracheta cum e cunoscut in mediul urban din Romania, a devenit operationala.

Adica scutul e gata sa ne scutuiasca, pe noi si pe altii, in caz ca cineva s-ar juca cu niste rachete prin coltul asta de lume.

La ceremonia de inaugurare au participat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, adjunctul secretarului american al Apararii, Robert Work, si bastinasii Ciolos si Motoc. Iohannis n-a ajuns, pesemne ca avea ceva important de tacut la inaugurare.

In declaratiile oficiale s-a vorbit din nou despre faptul ca este un sistem pur defensiv si ca nu este indreptat impotriva Rusiei, care Rusie atunci cand nu maraie ca-i este amenintata securitatea nationala de scutul asta anunta ca are rachete care trec fluierand peste Deveselu. Mda, Putin si ai lui… 🙂

Acum sa vedem care e faza cu sistemul asta si de ce ne intereseaza pe noi atat de tare. Pai, in primul rand, este cel mai consistent angajament militar luat de SUA fata de tara noastra, pentru ca sistemul Aegis Ashore de la Deveselu e unul american, nu al NATO, desi e integrat pana la un nivel in structurile aliantei.

E practic o promisiune americana ca in Romania nu vor exista miscari de genul celor din Ucraina. Deci ar fi momentul sa ne linistim, rusii nu ne vor invada si nici ungurii nu ne vor lua Ardealul.

In al doilea rand, daca am avea niste reprezentanti cu o urma de creier si simt civic, sistemul acesta ar putea fi utilizat pentru economie. Cum? Pai prin atragerea investitorilor. Europa e ingenuncheata de imigranti, de dispute interne, inca tremura sub amenintarea rusa, iar noi putem deveni oaza aia de stabilitate cautata in vremurile tulburi. Dar pentru asta ne trebuie multe lucruri…

In al treilea rand, chiar daca sistemul nu-i al nostru, e pe teritoriul nostru si asta transforma Romania intr-un jucator important din punct de vedere geo-politic in coltul asta de lume. Si poate aspira chiar la mai mult. Ungaria lui Orban e tot mai inchisa, Grecia va avea nevoie de decenii sa-si revina, Turcia e sufocata de un Erdogan din ce in ce mai nefrecventabil, deci parca se intrevad niste reorientari strategice.

Daca ne jucam cartea bine, desi ma indoiesc teribil, am putea deveni actori de prima mana. Poate printr-un parteneriat cu Polonia, si ea in plina expansiune politico-militara, poate prin dezvoltarea continua a relatiilor cu Statele Unite, poate prin atragerea in jurul nostru a unor „sateliti” de genul Bulgaria, Croatia, Slovacia, de ce nu chiar Ucraina. Poate prin toate aceste strategii si altele.

In fine, timpul ne va arata, celor care vom mai apuca, daca decizia de a gazdui scutul a fost una buna sau una mai putin buna.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

13 thoughts on “Habemus scut operational la Deveselu. Ce facem cu el?

  1. Bulgaria și ucraina ‘sateliții’ noștrii? În care Univers paralel din Unicul? Știrea este interesantă dar articolul în mare lai făcut praf. Forța fie cu voi

  2. Păi trendul Bucureștiului ie să ia f-16 noi nouțe de vreo 40 de ani,cu banii înainte ca la prostituate,armament învechit (amraam) și modernizat pe bani grei doar pe hîrtie, 12 rapandule la un miliard,cînd de mălaiul asta puteam face 2 km de autostradă la cîmpie. bulgarii n-au pus botul la trendul ăsta și merg pe mîna lui ’29.

    1. Pai daca citeai tot vedeai ca am specificat acolo ca avem o sansa, dar pentru asta ne trebuie conducatori care sa aiba si creier. Bulgarii sunt deocamdata mai slabi ca noi si nu ii vad foarte bine pe viitor.

    1. Se intampla sa scriu mai rar, probleme personale si profesionale. Cand o sa ajungem la nivelul de a lucra la Aviatia Magazin, adica reclame pe bani multi, o sa avem articole multe si zilnice. Pana atunci, o fac din pasiune si din banii mei, ca inca nu si-a scos banii site-ul desi am reusit sa punem cateva reclame.

  3. Cel mai important rezultat pentru Romania este acela ca rusii au directionat cel putin o racheta nucleara catre noi. Desigur, pentru orice eventualitate.

    1. De plecat au plecat anul trecut parca in octombrie 4 osprey si un c 130 hercules iar sambata am vazut 2 in zona agigea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Suedezii vor oferi Gripen NG Indiei. Pentru ca de ce nu?
Next post Henri Coandă, în topul aeroporturilor europene cu cea mai mare creştere a traficului aerian în primul trimestru