IAR-99 TD ar putea zbura in 2018

Read Time:2 Minute, 23 Second

99Demonstratorul IAR-99 TD ar putea zbura pentru prima data in anul 2018. O spune un om care stie ce vorbeste, chiar comandantul CCIZ.

Inainte de comentarii, stirea completa este asta:

„Avionul IAR 99 TD, varianta modernizată a avionului IAR 99 Șoim, va zbura, potrivit programului de realizare a acestuia, la începutul anului 2018, a afirmat vineri comandor Florea Drăghici, comandantul Centrului de Cercetări și Încercări în Zbor (CCIZ) Craiova.

Programul de realizare a IAR 99 TD este în derulare, fiind realizat de un consorțiu format din Institutul Național de Cercetări Aerospațiale (INCAS) București, Avioane Craiova S.A. și Centrul de Cercetări și Încercări în Zbor (CCIZ) Craiova.

‘În cadrul acestui consorțiu, a fost demarat anul trecut proiectul IAR 99 TD, un demonstrator tehnologic care se dorește o variantă de viitor a avionului IAR 99 Șoim, un avion de generație 2015. Proiectul IAR 99 TD este în proces de derulare, a suferit o mică întârziere, dar, după graficul de realizare, avionul ar trebui să zboare la începutul anului 2018. Vor fi transformări importante date de un nou motor care va echipa avionul, dar și o serie de echipamente care vor suferi modificări și, nu în ultimul rând, un radar de bord și o rachetă cu bătaie apropiată’, a spus comandantul CCIZ Craiova.

Potrivit sursei citate, IAR 99 TD este un avion de generație 2015 care va oferi și soluții pentru flota de avioane existentă în exploatare. Avionul ar putea avea o viață până după 2025, ca avion de școală, antrenament avansat și alte misiuni.

AGERPRES

Buuun, hai ca acum pare ca se mai ridica valul misterului care acoperea TD-ul.

Din declaratiile comandorului Draghici, IAR-99 TD va fi prototipul urmatoarei faze de dezvoltare a lui 99. Dupa 99 Standard si 99 Soim, vom avea un alt 99, cunoscut deocamdata ca TD (technology demonstrator). Asta stiam, nu e o surpriza.

Ce mi se pare remarcabil este faptul ca TD-ul se doreste a fi doar o varianta de dezvoltare a lui 99, nu un avion nou cum visau unii. Prin urmare, va avea motor nou, avionica noua si, foarte important, radar. Foarte important, toate aceste imbunatatiri vor putea fi efectuate apoi, daca proiectul va primi „verde”, pe avioanele existente deja in inventarul Fortelor Aeriene.

Daca ar fi sa presupun niste lucruri, si o s-o fac cu riscul de a fi usor ridicol, IAR-99 TD se va baza pe multe dintre echipamentele avionice existente pe LanceR, inclusiv radarul Elta. Pentru a pastra costurile la un nivel cat mai mic. Singura necunoscuta ramane motorizarea si nu m-ar mira foarte tare ca „noul” motor sa fie o noua varianta de dezvoltare a arhaicului Viper. Dar sa nu ma hazardez in presupuneri.

Desi laudabila, intentia INCAS si CCIZ de a dezvolta IAR-ul 99 mi se pare tot mai mult o spoiala fara prea mari perspective de viitor.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

4 thoughts on “IAR-99 TD ar putea zbura in 2018

  1. Deci,ne-a dat voie gringo să facem modernizarea modernizări a unui singur exemplar,unu singur,nu fabricarea în serie fără nr.

    1. @jap…da’ cum, tu crezi ca americanii tremura de frica lui IAR-99. Sa nu le ia frisca industriei aeronautice americane. Cred ca aia de la LM si Boeing nu se pot odihni de griji in directia asta. Mai ales ca intr-un an-doi USAF-ul va lansa competitia pt. T-X.

    1. PS…. Admin, ce crezi tu ca pot face romulienii nostri pentru a transforma vechiul Viper intr-un motor modern sau cel putin decent pentru echiparea viitorului Soim? E posibil sa faci dintr-un motor de Trabant, motor de Sandero? Hmmm…dubios!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Wizz Air, baza la Iasi. Cinci rute noi
Next post Cele mai mari Forte Aeriene din lume. Bonus: Dotarea Fortelor Aeriene Romane