Cum Romania a adoptat linia F-16 Fighting Falcon, vreau sa va vorbesc despre noile orizonturi de dezvoltare a acestui tip de avion la care lucreaza inginerii producatorului Lockheed Martin.
In primul rand, americanii dezvolta F-16V, care nu este neaparat o noua versiune, ci un pachet de modernizare pentru aeronavele aflate in serviciul de lupta. Cum vor fi ale noastre peste fix un an.
Prin urmare, LM propune prin pachetul F-16V un modern radar AESA (Active Electronically Scanned Array), Northrop Grumman AN/APG-83 pe numele lui, cel putin in teorie mai evoluat decat cel instalat pe cel mai modern F-16 aflat in serviciu, este vorba despre versiunea Bk.60 a celor din Emiratele Arabe Unite.
Pe langa noul radar AESA, pachetul de modernizare mai include, in ordinea numerelor de pe tricou, Raytheon mission computer, Link 16 datalink, display nou in carlinga, Sniper Advanced Targeting Pod sau Auto Ground Collision Avoidance System.
Din toata prezentarea oficiala mi-a atras atentia ceva, anume „a modern commercial off-the-shelf (COTS)-based avionics subsystem”. De ce? Pentru ca asta propunea Saab pentru Gripen acum vreo 10 ani. Buna dimineata, LM!
Se spune ca modernizarea ar viza variantele C/D de F-16, de la Bk.40 in sus, insa se pare ca ar putea fi echipat pe toate versiunile, inclusiv pe batranele A/B-uri. Nu se stie deocamdata cat va costa, insa este de presupus ca ieftin nu va fi. Chiar deloc. Ar fi o optiune pentru noi? In momentul de fata, cu 12 avioane, eu zic ca nu. Daca insa se vor concretiza planurile de a cumpara macar inca o escadrila, eu cred ca pachetul F-16V ar putea fi o optiune macar pentru cateva dintre avioane, daca nu avem bani pentru toate. Un 6 sau 12 F-16V alaturi de 12 sau 18 F-16 AM/BM, plus inca 12-20 de MiG-21 LanceR ar putea reprezenta o baza foarte buna pentru dezvoltarea si eficientizarea Fortelor Aeriene Romane.
Trecand mai departe, pe langa acest pachet de modernizare, Lockheed Martin lucreaza din greu si la prelungirea duratei de viata a avioanelor. Din nou, se vorbeste despre variantele C/D si se speculeaza ca solutiile ar putea fi adaptate si pentru mai vechile A/B. Americanii sunt interesati sa prelungeasca resursa de zbor de la opt mii de ore la 12.000.
De ce e important? Pentru ca asta ar insemna prelungirea serviciului in cazul F-16 cu cel putin 10-15 ani si in statele occidentale. Iar acest lucru, la randul sau, ar insemna ca s-ar continua demersurile de dezvoltare a avionului si de integrare a noilor sisteme de lupta. Cum Romania isi propune sa foloseasca F-16 pana la orizontul anului 2040, si chiar dupa acesta, mentinerea lui si in serviciul statelor cu armate puternice, inclusiv al Statelor Unite, ne-ar da un plus de optiuni pe viitor.
Cred căi interesează mai mult pe S coreeni,V-ul este pt prieteni și ăia cu lovele,cum noi nu intrăm în nici o categorie… Bîrfa satului-că tot vorbim de f-16 cică gringo le-au trimis egiptenilor ultimile 4 bucăți dintrun lot de 12 păsări noi-nouțe,primele 8 păsări egiptenii le-au primit acum 3 luni și ca să terminăm cu ’16 de tot,cică acum cîteva zile un f-16 danez sa prăbușit prin M Nordului,acesta fiind al nouălea f-16 care se pră bușeste anul acesta,celelalte 8f-16 aparţinînd altor țari și cum anul nu sa terminat e posibil să avem noi ‘surprize’.
Nu e nicio barfa cu egiptul, e totul cat se poate de oficial. Si contractul, si livrarea ultimei transe 🙂
Despre a II-a escadrila de care se interesau romulienii nostri ce se mai aude? Ceva noutati? 🙂