Cica Romania s-ar fi interesat recent de avionul de antrenament avansat produs de coreenii de la KAI, T-50 pe numele lui.
In ce fel s-a interesat? Pai, o delegatie a Departamentului pentru Armamente din cadrul Ministerului Apararii Nationale a facut recent o excursie pana la Seul, la Expoziţia Internaţională Aerospaţială în Domeniul Apărării „ADEX 2015”.
Acolo, ai nostri au „purtat discuţii cu reprezentanţii Forţele Armate Sud-Coreene şi ai industriei de apărare din Coreea de Sud, cu privire la posibilităţile de cooperare bilaterală. Printre subiectele abordate au fost avionul de antrenament T-50, programul de modernizare a fregatelor şi dezvoltarea unui sistem de apărare anti-aerian.”
Ce mai spuneti de asta? Daca ne tragem si T-50 dupa F-16 la mana a treia suntem tari. Mai ales ca una bucata de avion cu ochii oblici bate binisor spre 30 de milioane de dolari. Chel 🙂
Si, nota bene, ne intereseaza, macar de principiu, varianta de trainer T-50, nu TA-50 care ar avea capabilitati de atac la sol si nici FA-50, care e cam multirol.
Acest avion merita interesul nostru, insa doar in varianta FA-50. Nu vad de ce ne-ar interesa T-50(trainerul) pt ca in caz de razboi nu te poti baza pe el. Singura explicatie logica daca ar fi sa cumpere T-50 ar fi sa-l ia chel si sa-l aduca la standardul FA-50 la noi in tara, cu radarele si avionica de pe Lancere, asta avand in vedere ca radarul Elta EL/M2032 de pe FA-50 este exact acelasi radar pe care-l avem noi pe Lancere. Astfel am avea un LCA supersonic, ieftin si bun pentru politie aeriana.
Ca si structurare a fortelor aeriene, as vedea urmatoarele achizitii:
– 1 escadrila de 12 FA-50, cu radare si avionica de pe jumatate din Lancerele C;
– 1 escadrila aditionala de F-16 la cea cumparata deja de la portughezi
Unde am avea: – 2 escadrile de F-16(2X12)
– 1 escadrila de FA-50, (1X12);
– 1 escadrila de Mig-21 Lancer C(1X12), care la retragerea lor sa fie inlocuite de o noua escadrila de F-16 sau FA-50, in functie de buget
Mie mi se pare cvasi-imposibil sa luam T-50 sau TA-50 cat timp se mai poate trage de IAR-99. Si de 99 se va mai trage spre 20 de ani de-acum inainte, estimez asa din burta.
Sa lamurim cateva chestii importante:
Cel mai important este ca T-50, TA-50 si FA-50 sunt din alta liga fata de IAR-99, si sunt in acelasi timp din ligi diferite ele intre ele! Nici unul dintre ele nu poate inlocui IAR-99 din cauza faptului ca unul este supersonic(familia Golden Eagle) iar celalalt este subsonic(IAR-99) si niciodata nu o sa avem situatia trecerii la zbor de pe IAk-52 direct pe supersonic. In cel mai bun caz cele doua modele se pot completa (Iar-99 Standard cu T-50) avand trecerea la zbor, treptat in felul urmator:faza 1 IAk-52- deprindere tehnici pilotaj de baza, faza 2 – IAR-99(standard)-trecerea pe avion reactiv(subsonic) iar faza 3 – trecerea pe supersonic+tehnici de lupta, unde folosesti radarul si alte chestii mai avansate. In concluzie, singura nisa unde T-50 se intersecteaza cat de cat cu IAR-99 este pe varianta Soim a IAR-ului, unde intr-adevar este posibila inlocuirea Soim-ului(care simuleaza utilizarea radarului, ca n-are si cockpitul unui multirol) cu T-50. Ce avantaje obtinem? Nu se mai face trecerea pe supersonic cu avioane de la escadrilele din prima linie si pilotii elevi beneficiaza sa zicem de utilizarea reala a unui radar(An/APG-67), nu stiu insa daca se poate face politie aeriana cu el.
In concluzie daca se va achizitiona T-50 se va renunta probabil la cel mult o escadrila de iar-99(varianta Soim).
TA-50 este varianta de atac+trainer adica echivalentul sa zicem a variantelor de Mig-21 Lancer A si B, adica exact zona unde noi suntem cel mai descoperiti acum, Lancerul A fiind scos din uz in totalitate, deci Romania nemaiavand aviatie specializata pe atac.
FA-50 este un multirol usor, echivalentul Lancer-ului C, pentru ca ambele folosesc Radarul Elta EL/M2032. Daca am achizitiona FA-50 am obtine practic un „nou” Lancer C, mai bun la manevrabilitate(echivalent F-16), cu mai multe puncte de acrosaj(7 pcte, 6+1), acelasi radar, compatibil cu AIM-120 si AGM-65, cu un raport putere greutate mai bun decat am Mig-ului 0.96 fata de 0.73 doar cu dezavantajul unei viteze maxime mai mici, 1.5M Golden Eagle fata de 2M Mig-21.
Avand in vedere ca avem pe stoc radare EL/M2032, cred ca cea mai buna varianta pentru noi ar fi sa achizitionam FA-50, pe care ne-am putea baza si in caz de conflict(cel putin la fel de eficient ca un Mig-21 Lancer C) si pentru politie aeriana.
Facem teoria chibritului, dar bag mana in foc oricand ca nu se va lua T-50 ca al treilea trainer, noi avand doua escadrile de LanceR si una de F-16 cu totul :)))
Mulţi visau pasari noi și cînd a venit Scorpionul pe la noi și apoi sa calmat lumea și neam continuat viața,așa și cu ăsta,nu se va lua nimic,că nus lovele și dacă ar fi no să le bage ăștia în armată că doar nu sau sclîntit la creier și la anul sînt alegeri,o să zburăm cu ’99 pînă o șă le cadă aripile și apoi o să le sudăm-nitui la loc,bîrfa satului: cică turcii jinduesc după uzina din craiova,nebănuite sînt căile lui ALAH.