Baiatul asta, Andrei Serbu, devine tot mai bun pe masura ce capata experienta si curaj. Cam ca vinul, asa.
Cum, nu stiti cine e Andrei Serbu? Rusine! Si ca sa nu mai raspundeti astfel niciodata, Andrei este pilotul solo al formatiei de acrobatie aeriana Hawks of Romania. Stiti, atunci cand formatia se departeaza pentru a se alinia pentru noi elemente, un avion evolueaza in fata publicului facand tot felul de acrobatii la limita imposibilului. El e Andrei.
Astazi, pe 21 octombrie, el implineste 34 de ani si pe langa clasicul „La multi ani!” am vrut sa va povestesc cate ceva despre el. Era o idee mai veche, iar acum am si gasit o ocazie foarte buna.
Pe Andrei Serbu il „cunosc” de cand a inceput sa zboare in demonstratiile pentru public. De ce „cunosc”? Pentru ca nu il cunosc in sensul clasic, cred ca am schimbat cateva cuvinte in vreo doua ocazii, dar atat, ci il cunosc urmarindu-l an de an si analizandu-i dupa (ne)priceperea mea evolutia.
Iar evolutia, din punctul meu de vedere, este una fantastica. Fara a jigni pe nimeni, desi stiu ca in aviatie orgoliile sunt foarte mari, Andrei este cel mai bun pilot acrobat roman dintre cei pe care i-am vazut evoluand. Si fac precizarea ca pe vicecampionul european Laci Ferencz n-am avut (inca, sper eu!) ocazia de a-l urmari.
Bun, revenind la Andrei Serbu, mie mi se pare ca omul a explodat din punct de vedere al evolutiei dupa ce Jurgis Kairys, marele Jurgis, a inceput sa lucreze alaturi de pilotii din lotul national de acrobatie. Nu stiu daca exagerez sau nu, dar mi se pare ca Andrei este un Jurgis la inceput de cariera, un Jurgis caruia incep sa-i creasca aripile de acrobat. De altfel, mi se pare ca si imprumutat cateva dintre figurile lituanianului. Iar asta nu e deloc usor!
Pe Serbu l-am vazut ultima oara in weekendul trecut, cand a evoluat alaturi de Hawks intr-o formula redusa, de patru avioane. Si trebuie sa spun ca, desi a fost un miting destul de „cuminte”, el a reusit cea mai tare faza din ultimii ani, una pe care o asteptam de mult.
Dupa cateva elemente ale formatiei de trei a celor de la Hawks, Andrei, solo ca de obicei, a facut o trecere de exceptie, venind de undeva din spate, in viteza, la sub 100 de metri inaltime (dupa aprecierea mea). A fost fix elementul ala surpriza pe care il astept de ani de zile si la noi. Nu e ceva nou, dar e intotdeauna extrem de spectaculos. Imaginati-va va urmariti undeva in fata-sus evolutia unei formatii de trei avioane, acestia isi termina treaba si se retrag pentru regrupare, tu te intrebi ce va urma, iar de nicaieri, din stanga-spate, apare un avion cu o trecere in viteza la foarte joasa inaltime. Mie mi s-a facut pielea de gaina, recunosc.
Ei bine, acest Andrei Serbu, care poate mult mai mult decat am scris eu aici, implineste astazi o foarte frumoasa varsta. Nu pot decat sa-i urez un cat se poate de sincer La Multi Ani si sa scriu si aici ca sper sa-l vad cat mai des in evolutii la mansa Extrei 330 SC. Sau, de ce nu, la cea a unui Su-31 🙂
Baiatul asta este foarte tare, l-am vazut anul trecut sau acum 2 ani prima data la Strejnic, unde a fost cam cel mai bun pilot al nostru, iar dupa mine, mai bun si decat Jurgis care zburase pe Suhoi, asta in timp ce Serbu era pe Extra-300 pt ca pe Extra-330 zburase George Rotaru. De ce spun ca a fost cel mai bun? A avut asa: decolare in viteza la inaltime mica si urcare brusca, a tras de bot(gen cobra lui Jurgis, atata cat i-a permis Extra), manevre la viteza mare si inaltime mica, zbor pe spate la inaltime foarte mica, tin minte ca venea razant dupa care urma o manevra spectaculoasa deasupra publicului. Zborul in viteza la firul ierbii l-au facut de remarcat si pe langa asta el a avut ceeea ce multi alti piloti mult mai experimentati nu mai au, adica nerv. Daca ar fi sa-l caracterizez intr-un cuvant acesta ar fi, nerv. Ii doresc sa ajunga mare, pe mine cel putin m-a convins ca are stofa de acrobat.
Mai bun ca Jurgis categoric nu. Si desi ii doresc sa ajunga, ma indoiesc ca vom mai avea un pilot de nivelul lui Kairys.
Jurgis are Suhoiul tunat, care e mai puternic si decat Extra 330 SC, deci e greu sa compari evolutiile atata timp cat Suhoiul este net mai puternic, are un raport putere-greutate mult mai bun. Poate ca inca nu este mai bun decat Jurgis, insa are nerv, are manevre bruste la viteza mare, asta cu Extra 300L, ceea ce nu am prea vazut la altii. Pe langa asta zboara de multe ori foarte jos, foarte riscant, ceea ce iarasi nu am prea vazut la altii. Pe mine ma incanta prin faptul ca evolueaza asa cum as face-o si eu daca as putea adica este spectaculos prin faptul ca este total opusul „dansului de lebada” la inaltime mare al multor piloti. Cand ma uit la aia care zboara Zlin-ul 50 atat de sus ca abia distingi modelul de avion imi vine sa plang. Si eu, care „am pilotat” toata viata simulatoare daca-mi dai mansa ma descurc mai bine.
LOL!
Explica-ti putin aroganta.. sau vocabularul tau se rezuma doar la onomatopee?!
Nu toate Suhoiurile lui Jurgis sunt tunate. Zborurile acrobatice la inaltime foarte mica sunt interzise in majoritatea tarilor civilizate tocmai pentru ca sunt extrem de riscante. Pe de alta parte cei care zboara acum pe Zlin 50 sunt piloti cu experienta mai putina sau cei care nu au timp/resursa sa zboare suficient de mult pentru antrenament. Oricum pentru public ca trecerea se face la 5 sau 50 m e la fel de spectaculos. In fiecare an dispar cativa piloti de airshow inspecial din cei care zboara… foarte jos. Nu merita.
Nu e nimic de explicat dupa ce faci scoala, iti iei licenta si zbori macar 50 de ore ca PIC, iar cu instructor (nu de capul tau) faci macar un looping si un tonou. Pana atunci e doar LOL.
Da bine mah, ai luat-o mot a mot. Era un fel de a spune, ca sa dau un pic de dramatism, nu ma gandeam ca o sa trebuiasca sa ma explic. Evident ca pana nu zbori, nu te numesti pilot. Credeam ca ghilimelele pe care le-am pus si limbajul vor sublinia destul ironia comentariului…
Nu o iau mot a mot, dar lucrurile se vad altfel din tribuna decat pe teren si foarte diferit de la sol si din aer. Un simulator nu are nici o legatura cu zborul unui avion mic de pana in 10 tone, mai ales in acrobatie sau zbor in turbulente.
Ieri am facut cateva zboruri de antrenament in acelasi timp cu cineva, nu conteaza cine, care facea antrenamente de acrobatie; de la sol se vedea ceva, de la 1000 de picioare eu vedeam altceva, din cockpit era o a 3-a poveste.
La Strejnic cumva zborurile? In partea de nord-vest a orasului?
Cine esti de dai cu parerea desre asa ceva. Care este pregatirea profesonala? Cum ati masurat aceasta performanta? Ma astept macar daca e doar o parere personala sa va cunoastem.
Domnul anonim, vorbiti cu mine? Va amintesc faptul ca traim intr-o lume libera in care toti avem dreptul sa ne dam cu parerea. Ca unii sunt mai in masura sa si-o exprime decat altii, asta e altceva. Daca vreau sa-mi dau cu parerea despre acest subiect pot sa-mi dau cand si cum vreau, macar prin prisma faptului ca am fost si eu gura casca la aceste mitinguri si pot sa spun ce mi-a placut si ce nu, asta fara sa fiu pilot. Va asigur insa ca stati de vorba cu cineva care stie ce este un flaps, altimetru, giroscop, tonou, looping si altele. Restul e irelevant.
Cînd v-am spus că Jurgis Kairys a zis că e cel mai bun, nu m-ați crezut. Ați vrut dovezi. Acum o ziceți voi. Nu pot decît să mă bucur. Și văd că Rotaru a lăsat-o mai moale. L-o fi convins cineva să lase 330 pentru unii mult mai talentați? Nu-i contest capacitățile de manager, dar performanța lui vine din volum de ore pe avioanele cele mai bune de care a ținut cu dinții, nu din talent.
dar n a spus nimeni mai baieti ca este la nivelul lui jurgis, omul a spus ca este pe urmele lui jurgis are totusi o experienta in spate ,si ,da , are toate sansele, chiar promite, este f bun andrei
Va salut pe toti,
Va fi cel mai bun, o sa vedeti, rabdare 😉