O noua tragedie aviatica: O mie de pareri si-un milion de specialisti

Read Time:2 Minute, 39 Second

OLYMPUS DIGITAL CAMERATragedia aviatica de luni, zi in care patru oameni au murit dupa prabusirea unui elicopter EC135 al SMURD in Lacul Siutghiol, din Constanta, a provocat, ca de fiecare data de altfel, o avanlansa de pareri, milioane de „specialisti” iesind la iveala de te miri unde.

Din nou, de parca ne-ar face o reala placere sa ne avantam chinuit pe teritorii despre care n-avem habar, luam opiniile martorilor, care de multe ori nici ei nu stiu bine ce au vazut, drept adevaruri absolute, toti ceilalti fiind o armata de nepriceputi care vor sa ascunda adevarul. Nu conteaza ca martorii nu au vazut tot incidentul, de cele mai multe „prinzand” doar franturi, nu conteaza ca martorii nu au pregatire de specialitate si nu pot interpreta ce a au vazut, „de ce”-urile sunt de nestavilit.

Una dintre cele mai mari prostii propagata, din pacate, inclusiv prin intermediul presei, este ca elicopterul in cauza avea flotoare si ca putea foarte bine sa amerizeze pe lac, iar ocupantii sa faca o baie scurta inainte de a fi salvati. Cu un mic amendament: o aeronava care se prabuseste nu poate ameriza, oricate flotoare ar avea!

Cel mai trist in toata aceasta poveste este faptul ca goana nebuna a presei si a publicului dupa raspunsuri rapide le ofera celor indreptatiti si obligati sa investigheze accidentul si sa prezinte concluziile sansa uriasa de a se face nevazuti. Si chiar dupa ce se va determina clar ce n-a mers, fie ca a fost vorba de eroare de pilotaj sau de defectiune tehnica, concluziile vor ramane intr-un cerc inchis si nimeni nu va invata nimic dupa aceasta tragedie.

Pe Adrian Iovan din „erou” nu l-au scos saptamani intregi, insa de cand au aparut primele informatii cat de cat reale, toata lumea tace malc. Sigur, subiectul a trecut, nu mai e de actualitate, dar peste un timp ne putem trezi cu un nou „erou” care decide ca poate zbura VFR prin munti si apoi se infinge cu avionul in vreo creasta.

P.S. Uitasem sa spun despre serviciile de urgenta. Iuresul mare este impotriva acestora, pentru ca un ametit de martor a spus ca ambulantele au ajuns la vreo 40 de minute, daca nu si mai bine, dupa primul apel la 112. Nu conteaza daca exista vreun barem pentru asemenea interventii, daca exista o durata maxima la care se intervine, important este ca niste „specialisti” sustin fara niciun argument ca salvatorii au ajuns prea tarziu.

Ei bine, iata: „Accidentul a fost semnalat prin sistemul de urgență 112 la ora 16.11, iar în jurul orei 16.30 primele echipaje ale ISU Dobrogea au început operațiunile de căutare pe lac. La ora 16.45, medicul Laura Vizireanu a fost găsită, resuscitată și transportată la Spitalul Județean Constanța, unde însă a încetat din viață.”

Deci la aproximativ jumatate de ora de la prabusirea in apa a unui elicopter, o prima victima pleca spre spital. In aceasta jumatate de ora, echipajele de urgenta s-au echipat, au parcurs drumul pana la locul tragediei, au cautat epava, care se afla sub apa!, au gasit o prima victima si au plecat cu ea la spital. Dar pentru „specialisti” este prea tarziu!

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

7 thoughts on “O noua tragedie aviatica: O mie de pareri si-un milion de specialisti

  1. Si eu am văzut astfel de „specialiști” : dau din gura dar nu au creier [probabil au mai mult creier mic, ala cu funcțiile vegetative]. Nu pun deloc la îndoială ce au văzut sau perceput, nu se autocenzurează dar își susțin cu tărie părerile, care sunt, evident, infailibile…

  2. Am citit ca nu s-a prabusit violent, ci a amerizat destul de lin; daca e adevarat inseamna ca ar fi avut sanse sa pluteasca pe flotoare. Mai departe astept rezultatele anchetei, suspectez probleme la motor in zbor prea jos si prea rapid pentru autorotatie.

    1. Cate bordeie, atatea pareri. Arafat si cativa medici spuneau ca victimele au avut hemoragii interne serioase, ceea ce ar indica un impact violent. Asistenta de exemplu ar fi avut si splina rupta.

  3. si tu esti mare „specialist” apasat ca nu te baga lumea in seama. faptul ca ai un domeniu cu nume de aviatie nu iti da dreptul sa te dai competent. ce te recomanda pe tine sa iti dai cu parerea? cate ore de zbor ai tu prietene? (alea cu taromul nu se pun)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Irakul nu poate folosi avioanele F-16 din cauza pilotilor nepregatiti
Next post Chinezii nu vor exporta „invizibilul” J-20