Avioane ale Fortelor Aeriene din Romania si Bulgaria participa, in septembrie si octombrie, la exercitiul Blue Bridge 2014. Foarte simplu, pilotii militari romani si bulgari vor exersa misiunile de Politie Aeriana.
Potrivit Ministerului Apararii de la Sofia, exercitiul Blue Bridge 2014 se va desfasura in doua etape, in lunile septembrie si octombrie, in spatiul aerian al Romaniei si Bulgariei.
Din ce spun vecinii de la sud de Dunare, obiectivul acestui exercitiu este cresterea interoperabilitatii dintre fortele aeriene ale celor doua tari si implementarea unor masuri comune de abordare a unor situatii exceptionale – avioane civile deturnate care ar ameninta tinte strategice, presa bulgara specificand ca o atentie speciala va fi acordata centralelor nucleare de la Cernavoda si Kozloduy.
Fortele Aeriene Romane vor utiliza in cadrul acestui exercitiu avioane MiG-21 LanceR si C-27J Spartan, in timp ce bulgarii pun la bataie MiG-uri 29 si avioane Spartan.
Pe masura ce vom avea mai multe informatii, va vom tine la curent cu desfasurarea exercitiilor.
Foto via Ioana Teisanu & Laura IstrateBulgaria and Romania will begin a joint air policing exercise this month to practice measures against potential threat to strategic facilities from hijacked or suspicious aircraft.
The main objective of the exercise codenamed Blue Bridge 2014 “is to achieve improved coordination and interoperability between Bulgarian and Romanian Air Forces in conducting cross-border operations on air traffic control and guarding of airspace,” the Defence Ministry in Sofia said in a statement.
Bulgaria and Romania, which share a common border along the Danube, have one nuclear power plant each located close to the river.
The drill will involve a MiG-29 fighter jet and a C-27J Spartan military transport aircraft from Bulgarian Air Force. Romania will participate with a MiG-21 Lancer fighter and a C-27J Spartan.
The exercise, to be conducted in two phases, in September and October, also aims to contribute to increasing the theoretical, tactical and flight preparedness of air force staff and their readiness to participate in joint operations, the statement said.
nu cumva le facem noi lor politie aeriana?
Binenteles ca nu.
Parca bulgarii se plingeau ca pasarile lor abia m-ai zboara si vor sa îi cheme pe greci sa le faca zborurile,acum gringo îi preseaza si pe ei cu o escadrila de f-16,se pare ca și-au reparat pasarile la fix numai sa najunga ca noi aici ma refer la cele 12 efuri.
Ei se plangeau ca e destul de scump sa-si tina avioanele in zbor si ca oricum nu au avionica necesara pentru interoperabilitatea NATO.
Ca fapt divers, la bilgari zboara in prezent MiG-29, MiG-21, Su-25 si L-39. Pe cand noi iesim in fata doar cu 21 si IAR-99.
Pai, daca bulgarii mai au MIG 29, astea sunt mai sus decat F-16. Asa ca, mai curand ei ne fac politie aeriana….
29 ale bulgarilor nu sunt modernizate si sunt putine. Nu sunt atat de bune pe cat spune legenda.
Pe la tarcian bulgari au fost impresionati de lancer-ul nostru.
De avionica si de radar, da. Ca altfel, MiG-urile noastre sunt la fel ca ale lor.
La un momentdat se vorbea de recuperarea radarelor, avionicii, armamentului si a ceea ce mei e bun de pe Lancer si poate fii recuperat…si pastrat pentru viitorul proiect de IAR, care sa succeada actualului 99. Ca se va face sau nu, pana la urma e o treaba, insa pe mine altceva ma intereseaza sa aflu. Cam ce anume se poate recupera de pe Lancerele pensionate si ce mai merita recuperat avand in vedere uzura fizica si morala actuala si de viitor!? Merci….astept raspunsurile celor care au habar! 🙂
Ce se putea de pe LanceR-ele trimise la conservare s-a recuperat deja 🙂 In principiu avionica, poate motoare si componente hidraulice.
Daca erau inteligenti integrau avionica de pe Lancerele retrase pe fuselaje de iar-93 noi, dar nu sunt…
Ar fi inseamnat mentinerea in serviciu a cel putin doua tipuri de avioane. Mult prea scump pentru o vreme cand MApN nu are bani nici sa asigure minimul de ore de zbor pentru pilotii militari.
Cum ai zis și tu:radarul,toate piesele electronice,scaunul ejectabil,motorul, trenul de aterizare,orice piesa care poate fi folosita ca piesa de schimb pt celelalte avioane,avionul va fi vindut la fiare vechi,folosit ca monumente prin parcuri sau reconditionat si dat la schimb între muzee aviatice.