Elicopterul IAR 330 Puma a implinit 40 de ani

Read Time:1 Minute, 12 Second

iar micElicopterul IAR 330 Puma, poate cel mai cunoscut aparat de zbor construit in tara noastra, a implinit 40 de ani. Asadar, merita din plin un „La multi ani, cu respect!”

In data de 30 iulie 1974, adica acum patru decenii, Romania si Franta au semnat contractul prin care tara noastra urma sa produca elicopterul SA 330 Puma al celor de la Aerospatiale sub licenta, la ICA (actuala IAR) Brasov.

Primul exemplar de Puma romaneasca a zburat pentru prima data un an si jumatate mai tarziu, pe 22 octombrie 1975, de unde rezulta ca oamenii s-au miscat foarte, foarte repede.

IAR 330 a fost produs in paralel cu varul sau francez pana in 1987 si cu varul sud-african (Atlas Oryx), pana in 1991, de atunci Puma fiind fabricata doar in Romania.

Din 1975 si pana acum ar fi fost construite 163 de elicoptere Puma la Ghimbav, in urmatoarea formatie: doua au ramas in fabrica, 104 au mers la Fortele Aeriene Romane si 57 au luat drumul exportului, fiind trimise in Pakistan, Coasta de Fildes, Emiratele Arabe Unite, Sudan si Ecuador.

Puma romaneasca a fost construita in mai multe variante: H – varianta initiala, L – varianta imbunatatita, inca folosita in Romania, M – varianta modernizata, SOCAT – varianta de atac la sol, si NAVAL – varianta navalizata.

Nu pot incheia materialul fara a-i aminti si a-i saluta pe toti cei care au lucrat sau lucreaza in continuare la fabrica de la Ghimbav.

Cu respect!

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

4 thoughts on “<!--:ro-->Elicopterul IAR 330 Puma a implinit 40 de ani<!--:-->

  1. Operatiunea tidal wave astazi se inplinesc 71 de ani (1.8.1943.) de la primul bombardament american asupra orasului ploiesti,in acea zi armata noastra a doborît 54 de avioane b-24 liberator.

  2. Dragi aviatori ,sau iubitori ai aviatiei ,v-as ruga sa-mi scrieti ,daca aflati cumva ,ca in istoria aviatiei din Romania ,mai exista vreo unitate militara sau civila de aviatie ,care pe o durata de 22 de ani sa nu fi inregistrat nici un incident de zbor de natura tehnica ,asa cum a fost in toata perioada existentei UM 01884 Otopeni (baza de reparatii elicoptere) Eu am lucrat 21 de ani in aceasta unitate (1982-2003) la grupa motoare .In 2003 ,unitatea a fost desfintata ! Eu sunt acum pensionar ,dar cu toate acestea ,lunile trecute am fost sunat de catre un fost coleg mai tanar ,care inca lucreaza la Otopeni ,pentru a-mi solicita informatii despre reparatia unui motor…! Asta ma face sa ma simt f. bine ,si inca util …!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post <!--:ro-->„Invizibilul” chinez, prototipul numarul 4, a iesit la zbor<!--:--><!--:en-->J-20 fourth prototype flew for the first time<!--:-->
Next post <!--:ro-->MiG-41, avionul care va atinge +4 Mach<!--:--><!--:en-->MiG-41, the new +4 Mach Russian jet<!--:-->