Boeing 777 al Malaysia Airlines, doborat in estul Ucrainei. 298 de oameni au murit dupa prabusirea cursei MH17Malaysia’s Boeing 777 shot down in Ukraine. 298 died in MH17 crash

Read Time:2 Minute, 6 Second

MH17Un avion Boeing 777-2H6 (ER) al Malaysia Airlines a fost doborat cu o racheta sol-aer in estul Ucrainei. 298 de pasageri si membri ai echipajului se aflau la bordul cursei MH17, care plecase din Amsterdam cu destinatia Kuala Lumpur. Toti au murit.

Boeingul, inmatriculat 9M-MRD, zbura la o altitudine de aproximativ 10.000 de metri in momentul in care asupra lui au fost trase una sau mai multe rachete sol-aer dintr-un sistem Buk. Aparatul s-a prabusit in apropierea Donetkului, explodand cu putin timp inaintea impactului cu solul.

Pentru ca a cazut intr-o zona controlata de rebelii prorusi, care neaga doborarea Boeingului, desi chiar in aceeasi zi de joi au doborat un Su-25 al Fortelor Aeriene Ucrainiene, cel mai probabil folosind tot un sistem de rachete Buk, prima grija a acestora dupa ce au ajuns la locul tragediei a fost sa recupereze cutia neagra a avionului si sa o expedieze rapid in Rusia.

Atat rebelii, cat si ucrainienii si rusii se acuza reciproc in aceste ore de doborarea avionului. Trebuie precizat faptul ca, imediat dupa tragedie, un lider al rebelilor si-a asumat doborarea cursei MH17, crezand ca este vorba despre un avion al Ucrainei. Dupa ce s-a aflat ca este o cursa de linie internationala, acesta si-a sters mesajele compromitatoare de pe site-urile de socializare.

Boeingul 777-2H6 (ER) al Malaysia Airlines a efectuat primul zbor in data de 17 iulie 1997, cu exact 17 ani inainte de a fi doborat.

Malaysia Airlines opera cursa MH17 intre Amsterdam si Kuala Lumpur in regim de codesharing cu cei de la KLM.


MH17298 people, passengers and crew members, died after an Malaysia Airlines Boeing 777 was shot down on Thursday in Eastern Ukraine. The MH17 took off from Amsterdam and should arrived at Kuala Lumpur.

MH17 was shot down with a surface to air missile, most likely from the Buk missile system.

The plane crashed in Eastern Ukraine, near Donetk city, in an area controlled by pro russian rebels. They were first to arrive at crash site and they very first action was to search Boeing’s black box and shipt it immediatly to Russia.

The rebels blocked access at crash site for Ukraine’s emergency teams and aviation specialists.

Malaysia’s Boeing 777-2H6 (ER) was an 17 years old airplane that flew for the first time at July 17 1997, exactly 17 years later beeing shor dowon in Ukraine, The curse of the 17 continues if we think at plane’s flight code, MH17.


About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

4 thoughts on “<!--:ro-->Boeing 777 al Malaysia Airlines, doborat in estul Ucrainei. 298 de oameni au murit dupa prabusirea cursei MH17<!--:--><!--:en-->Malaysia’s Boeing 777 shot down in Ukraine. 298 died in MH17 crash<!--:-->

  1. Urata treaba si ca in orice caz de genul asta o sa fie extrem de greu sa se afle ce s-a intamplat. In mod cinic toti o sa incerce s traga spuza pe turta lor.

    Faptul ca separatistii au doborat su-25 nu dovedeste capacitatea lor de a dobori un avion de linie (diferenta de inaltime de zbor intre acesta si un avion de linie). Doborarea An-ului ar fi alta discutie, desi si aici e destul de neclar – Kievul sustine ca AN-ul zbura la mai mult de 6000, separatistii au sustinut ca l-au dat jos tot cu MANPADS (in timp ce coborase la altitudine joasa pentru parasutarea proviziilor transportate). Tot Kievul sustinea ca deoarece era la altitudinea aia si separatistii nu au capacitati medii-lungi inseamna ca avionul a fost doborat de un avion rusesc. Raman insa imaginile cu BUK-uri capturate de separatisti, ceea ce ar insemna ca daca pe langa TEL (care apareau in imagini) au reusit sa captureze si TELAR, atunci acestia ar fi putut sa doboare tintele dincolo de 6000.

    Daca se dovedeste ca a fost doborat (si nu accident), ceea ce inclin sa cred, variantele ar fi ca ucrainienii sau separatistii, lipsiti de experienta si in contextul paranoiei incepute de saptamana trecuta cu „aviatie inamica” sa fi doborat avionul respectiv. Ramane de vazut.

    Faptele ar sta cam aasa:
    1. Separatisitii au in mod sigur BUK. Intrebarea e daca le si pot folosi (daca au capturat si sisteme de ghidare sau numai platforme de lansare). Daca An-ul de saptamana trecuta a fost la peste 6000 asta ar insemna ca da. Ei sustin ca nu dar nu cred ca cineva in situatia asta va iesi si va zice „eu am fost”.

    2. Ucrainienii au deplasat o gramada de sisteme antiaeriene BUK in zona in ultimile 4-5 zile. De asemenea, in presa ucrainiana si la nivelul trupelor a fost indusa o paranoia generala privind iminenta unui atac aerian rusesc. Bateriile ucrainiene au fost trecute la nivel maxim de alerta in urma cu doua zile. Tinand cont de starea si nivelul de pregatire al armatei ucraini la momentul asta, posibilitatea ca ei sa fi provocat accidental tragedia e destul de mare de asemenea (au mai avut si ei un eveniment de genul cu un Tupolev rusesc doborat in timpul unui exercitiu acum vreo 10 ani). Ucrainienii sustin ca nici macar nu au avut sisteme active in zona, desi, ca si in cazul separatistilor, pozele si filmarile recente ii contrazic.

    Cum ziceam ramane de vazut.

    Zvonistica:
    1. Liderul separatist a postat pe facebook. Informatia a aparut in presa ucrainieana si pe paginile unor oficialitati kievene. SBU sustine ca are si inregistrari cu convorbiri telefonice. De ce le zic zvonuri – sursa primara pentru chestia cu postarea e un site care reposteaza informatii directe despre conflict din surse variate (un agregator). Posturile provenite de la separatisti erau in general marcate vizual special pe acest site daca proveneau din sursele verificate. Postul in cauza insa nu a fost marcat si se pare ca provenea dintr-o sura diferita. Legat de convorbiri – SBU sustine ca are dovezi la fiecare 2 zile, de fiecare data se dovedeste ca nu e chiar asa sau sunt facute uitate. Modul on care se poarta discutia (in baza transcrierii) e putin ciudat, suna ca si cum cineva incearca sa nu lase nici o urma de indoiala ca e o discutie privind doborarea respectivului avion.

    2. Un operator radar spaniol ar fi publicat pe Twitter ca inainte cu 3 minute de pierderea contactului cu Boeingul, in apropierea lui ar fi aparut 2 avioane de lupta ucrainiene ce au disparut imediat de s-a pierdut contactul. Spaniolul se intreaba si cum de la numai 7 minute dupa ce au pierdut contactul radar au fost contactati de autoritati care i-au informat ca zborul de linie a fost doborat. Acum, ca si sursa, „un spaniol a zis pe twitter” mi se pare extrem de putin credibila. Nu cred ca informatia ar fi iesit atat de usor daca ar fi fost reala.

    3. Ucrainienii ar fi confundat avionul malaiezian cu avionul prezidential rusesc care ar fi avut un traseu similar la diferenta relativ mica de timp (seamana foarte mult ca si culori si forma). Mi se pare o tampenie. Nu cred ca Kievul ar fi atat de idiot incat sa asasinarea presedintelui rus in spatiul aerian propriu. Nu ar avea nimic de castigat si ar insemna sinucidere curata.

    4. Avionul a fost doborat de rusi. Din nou, nu cred ca e cazul. Nu era in spatiul rusesc si in plus era asteptat de catre rusi. Moscova nu ar fi avut nimic de castigat.

    Mai sunt ceva zvonuri, unele chiar ridicole, aici includ pe cele de genul „americanii l-au doborat ca sa poata invoca evenimentul ca motiv pentru interventia NATO” sau „exista doua factiuni in sanul armatei ucrainiene, una dintre acestea ar fi actionat la ordinul lui Timoshenko pentru a-l discredita pe Poroshenko si a-l inlatura astfel de la putere”.

    1. @DI #3: IL 96 are 4 motoare, Boeing 777 numai 2. Pentru un avion care zboara la 10.000 m altitudine cred ca sansele de a vedea culoarea de pe avion sunt de sute de ori mai mici decat acelea de a vedea numarul de motoare.

      In acelasi timp, este interesant de urmarit cum a fost prezentata stirea: RT a folosit pentru comparatie o fotografie a unui 777 din lateral, unde nu se vede decat un motor – deci din aceasta fotografie nu poti sa-ti dai seama daca avionul are 2 sau 4 motoare in total. Si mai fain e ca am gasit pe un site doua fotografii suprapuse: IL-96 cu un avion al Malaysia Airlines cu 4 motoare (un 747). Deci, dupa mine, asta seamana a incercare de a arunca fum.

      Lasand la o parte acest detaliu, avionul prezidential rus nu mai trece de luni bune prin spatiul aerian al Ucrainei. Iar pentru cineva care ar dori sa-l doboare, acest aspect nu ar scapa neobservat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post <!--:ro-->FARNBOROUGH 2014: Comenzi pentru B777X si A330Neo<!--:--><!--:en-->FARNBOROUGH 2014: Orders for B777X and A330Neo<!--:-->
Next post <!--:ro-->Fetele de la Otopeni | Video<!--:-->