MiG-urile romanesti nu zboara pentru publicul din tara, doar pentru cel din… Ungaria!

Read Time:1 Minute, 33 Second

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFortele Aeriene Romane au anulat participarea MiG-urilor 21 si celorlalte aparate pe care le au in dotare la mitingul BIAS 2013. In schimb, au permis unui asemenea avion sa evolueze la un alt miting aviatic, prin Ungaria!

Cel mai mare spectacol de aviatie organizat in Romania trebuia sa aiba ca tema centrala „Centenarul Aeronauticii Militare Romanesti”. Dupa retragerea Ministerului Apararii, tema a fost schimbata desi, cred eu, pastrarea ei ar fi fost o palma mai mare data celor care au decis astfel.

Atunci cand a fost anuntata renuntarea la BIAS 2013 stiu ca foarte multi dintre fanii aviatiei, printre care ma numar si eu, au fost scandalizati de aceasta decizie.

Ni s-a raspuns pe cale oficiala ca Ministerul Apararii a decis sa marcheze Ziua Aviatiei si a Fortelor Aeriene in bazele proprii, unde a organizat zile ale portilor deschise condimentate mici demonstratii. Nimic de obiectat, asa cum am acceptat, strangand din dinti, faptul ca „exista o limitare a resursei de personal care ar putea fi angajată în alte acţiuni”, citat din raspunsul Ministerului.

Problema apare atunci cand, pe 27 iulie, nu evolueaza aeronave militare la BIAS, cel mai mare spectacol aviatic din tara noastra in 2013, repet, insa o saptamana mai tarziu, pe 3 si 4 august, un MiG-21 al Fortelor Aeriene ii distreaza pe unguri in cadrul Kecksemet Airshow 2013!

Bine, tara in care baietii nostri au fost trimisi sa zboare e mai putin importanta, puteau sa ajunga in Papua Noua Guinee pentru ca sfidarea era aceeasi – pentru publicul roman, pentru contribuabilul roman, nu sunt resurse, insa pentru publicul strain se gasesc imediat!

Mi se pare doar mie sau cineva isi bate joc grav de tot de noi?

In fotografia de mai jos, MiG-ul 21 cu numarul de bord 176, de la Flotila 71 Aeriana Campia Turzii, se „odihneste” pe pista de la Kecksemet intre doua evolutii.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

8 thoughts on “MiG-urile romanesti nu zboara pentru publicul din tara, doar pentru cel din… Ungaria!

  1. BIAS 2013 s-a desfasurat sub înaltul patronaj al Majestăţii Sale Regele Mihai I al României.
    De ce n-a participat aviatia militara?
    Ghici ghicitoarea mea…
    Si cine sa fi sustinut participarea aviatiei militare la acest eveniment?
    Danila e mic si nu misca-n front ca se supara nenea pe el… (chiar daca e prefabricatul sef al SMG).
    Fanica… o are mica si nu se baga, chiar daca e seful SMFA.
    Sa mu me mai miram de nivelul la care a ajuns aviatia militara cu asemenea sefi.

  2. Hai bre ce dracu, sti bine de ce MApN-ul a refuzat sa-si trimita avioanele la BIAS. Motivul real pare a fi faptul ca BIAS-ul de anul acesta a fost sub patronajul Casei Regale, iar obtuzii din MApN nu au vrut sa se asocieze numele armatei cu cel al Regelui.

  3. In momentul in care MApN a acceptat sa fie organizator al BIAS 2013 stia de implicarea Casei Regale. Si au fost parteneri la nivel de imagine o buna bucata de timp, pana cand militarii s-au retras.

    Mie imi e greu sa cred ca n-a stiut nimeni din Minister, ca au vazut un afis cu vreo doua saptamani inainte de miting si ca atunci au zis gata, nu mai participam.

    Exista primele afise ale BIAS 2013 unde apare foarte clar si destul de mare Ministerul ca organizator si participant, imediat langa anuntul cu patronajul Casei Regale.

    De-ar fi asta motivul, ar fi unul pueril si profund stupid iar, cu parere de rau, aviatia militara isi merita soarta de are asemenea sefi…

  4. Despre sefii care pe filiere politice au ajuns sa decida destinul armatei romane si al fortelor aeriene… numai de bine.

    Cautati pe net sa vedeti in cati ani si-a luat 3 grade de general prefabricatul sef al SMG.

    Dar nu cautati pe site-ul ministerului apararii la sectia smg pentru ca de acolo au fost sterse datele privind gradele. Batea la ochi…
    Cautati pe wikipedia sau in alte parti.

    25 octombrie 2009, a fost avansat la gradul de general de foltila aeriana (cu o stea).
    1 octombrie 2010, a fost numit in functia de loctiitor al sefului Statului Major General (nouazeci de zile a fost loctiitor al sefului Statului Major General – va dati seama ce experienta a acumulat).
    1 Decembrie 2010, a fost avansat la gradul de general maior (cu doua stele).
    1 ianuarie 2011, a fost numit in functia de sef al Statului Major General, la 45 de ani.
    20 iunie 2011 (ziua Fortelor Aeriene), a fost avansat la gradul de general-locotenent (cu trei stele).

    Efectiv, intre 25 octombrie 2009 si 20 iunie 2011, in mai putin de 2 ani primeste 3 grade de general.
    Cat de legal au fost acordate aceste grade prefabricatului sefulet al SMG, trageti si voi concluzia. Sigur au fost respectate prevederile Satutului Cadrelor Militare…

    Probabil e un geniu, necumoscut de ai sai colegi dar descoperit de comandantul suprem.

    Si apropo de calitatile acestui genial pilot…
    Este unic ceea ce a reusit. Nu-mi aduc aminte sa mai fi reusit si alcineva performanta de a veni la aterizare cu trenul escamotat. Este adevarat, intamplarea avea loc pe aerodromul Boboc, pe timpul cand executa misiuni pe avionul L+39ZA. Un avion complicat pentru Stefanel. Ceea ce vreau sa mai amintesc este faptul ca acest avion avea sisteme de avertizare la bord ca sa scoti trenul…
    Noroc lui a fost ca la momentul respectiv conducator de zbor era „Unchiu”, un instructor cu mare experienta, care, cu calm si profesionalism, i-a dat indicatiile necesare ca sa rezolve aceasta situatie.
    Intre piloti esti de rasul curcilor cu asemenea calitati…

  5. Lasati nu va mai ofticati atata, poate asa au avut ocazia de a participa la meeting-ul din Ungaria si cetatenii romani din vestul tarii nu doar cei de langa Bucuresti.
    Ceea ce este cel mai trist este ca se vor cumpara alte avioane a caror resursa va fi pe expirate si iarasi o sa ii auziti ca nu o sa vina pe la meetinguri care in fapt ii serbeaza pe ei, pe militari.

    1. Asa suntem noi, mai ofticosi 🙂

      Problema e ca oamenii din vestul tarii au cam avut ocazia sa ii vada pe militari. Si pe la Timisoara, si pe Luna. Noi astia, „miticii”, suntem mai putin obisnuiti cu sunetul de Tumanski.

      1. Glumeam, evident…oricum cam toata lumea se uita dupa MIG 21 ca e cam scumputz la vedere de cand cu expirarea resursei…ce sa ii faci si F 16 va fi la fel daca vrem ca sa il zburam 200 de ore pe an.
        Tocmai ma gandeam cam cati piloti poti mentine pregatiti la un nivel acceptabil cu 12 F 16…24 poate 24 buni si 12 asa bobocei?!
        E tare naspa decizia CSAT-ului si MApN-ului…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Logica de ministru: 12 avioane sunt mai bune decat 20 de avioane
Next post Viata unui pilot de linie – „Pasiune de aviator”