Cel mai rapid avion ultrausor cot-a-cot din lume, disponibil si in Romania

Read Time:4 Minute, 53 Second

VL-3Cel mai rapid avion ultrausor cot-a-cot este, de acum, disponibil si in Romania. VL-3 Evolution, pe numele sau, aparatul poate fi testat si achizitionat chiar din tara, fara a mai fi nevoie de drumuri costisitoare in Europa.

Inainte de toate, sa vorbim putin despre avion. Cine este VL-3 Evolution?

Ei bine, vorbim despre un avion ultrausor, cea mai accesibila categorie a aparatelor de zbor. VL-3 Evolution este produs in Cehia, de compania JBMaircraft, fiind construit aproape in intregime din materiale compozite. Asta inseamna o greutate redusa si performante considerabile, combinatia perfecta in aviatie. Daca mai adaugam la asta si un design extrem de reusit, atat din punct de vedere aerodinamic, cat si vizual, ajungem destul de aproape de ceea ce este VL-3.

Aripile aparatului ceh sunt construite din fibra de carbon si reprezinta unul din marile atuuri ale acestuia. Designul permite un usor paradox aerodinamic – viteza mare in timpul zborului si viteza redusa la aterizare. Asta se traduce prin usurinta cu care VL-3 poate fi ultilizat de, practic, orice pilot licentiat, fara a fi nevoie de o experienta considerabila pentru a-l „stapani”.

In functie de configuratia aleasa, VL-3 vine cu tren aterizare fix sau escamotabil. Iar optiunea trenului de aterizare escamotabil nu este deloc de ignorat, performantele fiind simtitor mai mari.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ca si motorizare, ULM-ul ceh vine cu motorul ROTAX 912. Sunt disponibile trei versiuni ale acestuia, de 80 cp (ROTAX 912 UL), de 100 cp (ROTAX 912 ULS ) si din nou de 100 cp, dar pe injectie (ROTAX 912 IS). Acestor motoare le este „atasata” o elice de ultima generatie care, de asemenea, poate fi cu pas fix sau variabil.

Un alt mare atu al avionului este cockpitul. Cupola este mare, se deschide spre inainte si poate fi incuiata cu cheia, pentru a nu avea suprize neplacute. Bordul vine echipa standard, cu toate instrumentele necesare, insa exista si optiunea instalarii asa numitului „glass-cockpit”, adica a doua ecrane LCD de dimensiuni apreciabile pe care sunt afisate toate informatiile. Bordul poate fi configurat in functie de dorintele clientului, asa ca optiunile sunt multe.

Foarte importanta mi se pare posibilitatea dotarii cu pilot automat, lucru destul de nou si extrem de util pentru avioanele ultrausoare.

Nu in cele din urma, trebuie spus ca VL-3 poate fi dotat cu o parasuta balistica, in cazul declansarii acesteia aparatul fiind suspendat in patru puncte si urmand a reveni in siguranta pe sol.

VL-3 performante

Impresiile Aviatia Magazin despre VL-3

Bun, am vazut o prezentare, pe scurt ce-i drept, a avionului ultrausor VL-3 Evolution. Am vazut, de asemenea, si cifrele acestuia, incepand cu greutatea si terminand cu viteza maxima. Acum haideti sa va spun ce am vazut si ce am simtit cand am zburat cu el.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In primul rand, aparatul arata foarte bine, desi factorul asta e mai putin important in aviatie. Dar VL-3 arata a avion. E aerodinamic, fusiform, inspira viteza si performanta chiar si atunci cand e la sol. M-am invartit in jurul lui, am incercat sa gasesc ceva care sa nu-mi placa la el si nu prea am gasit nimic.

Accesul este extrem de facil. Cupola larga se ridica spre bot iar cu un pas pe aripa si inca unul in fata scaunului esti in carlinga. Aici recunosc ca am avut ceva emotii, la 1,88 metri pe care ii masor imi era greu sa cred ca pot intra in micutul ULM. Dar am stat destul de bine iar scaunul se putea lasa cu inca vreo 5 centimetri. Iar daca e vreun potential client mai inalt de atat, se pot face scaunele la comanda, astfel ca nu exista, cu adevarat, o limita din punct de vedere al inaltimii ocupantilor.

VL-3

Dupa inchiderea si sigurantarea cupolei, universul din carlinga mi s-a parut neasteptat de aerisit. Bordul era compus dintr-un ecran LCD mare, asezat in dreptul postului de pilotaj din stanga, un GPS la fel de mare in dreapta, intre ele fiind fix patru cadrane analog si doua digitale. Intre cele doua scaune se gasesc maneta de gaze – acceleratia – comanda pentru trim si comanda pentru flapsuri.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

O alta supriza a fost zgomotul facut de motorul Rotax. Ma asteptam sa fie mai galagios, insa izolarea fonica e apreciabila.

In zbor, VL-3 se comporta excelent. Am prins o perioada a zilei agitata, cu multe termica, insa n-am ajuns sa ma dau cu capul de cupola si nici sa tremur ca o piftie. Ba dimpotriva! Iar pilotul automat face toti banii, stabilizand avionul si usurand considerabil efortul depus de pilot. Nici nu imi imaginez cat de util este la un zbor lung, astfel ca optiunea asta, pe care n-o prea mai gasesti la alte aparate similare, este una care trebuie folosita de orice potential cumparator.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Viteza de croaziera a fost de aproximativ 250 de kilometri pe ora, ceea ce nu prea se poate cu un ULM obisnuit, nu? N-am ajuns pana la viteza maxima, de 290 de kilometri pe ora, insa sunt sigur ca VL-3 o atinge fara probleme.

Aterizarea a decurs la fel de linistit, desi am avut vant din spate si usor lateral stanga. Avionul s-a asezat cuminte pe pista, fara comentarii sau proteste.

VL-3 Evolution este un avion ultrausor care practic inventeaza o noua clasa. Este sportiv, este exclusivist, este usor de intretinut, este util, este performant. Il poti folosi si pentru a merge, in interes de afaceri, de la Cluj la Bacau sau de la Arad la Craiova, dar si pentru distractie, fie in cadrul mitingurilor si intalnirilor de profil, fie pur si simplu, pentru zbor.

VL-3

Iar cum preturile sunt comparabile cu a celorlalte ULM-uri, alegerea, din punctul meu de vedere, trebuie sa fie doar una.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DSC_0090

DSC_0114-2

DSC_0152

VL-3 Evolution poate fi testat si comandat in Romania. Pentru mai multe detalii accesati site-ul vl-3.ro

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
100 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

8 thoughts on “Cel mai rapid avion ultrausor cot-a-cot din lume, disponibil si in Romania

    1. este un motor pe benzina deci nu are cum sa fie turbo propulsor.echiparea lui este motor de 80 cp,100 cp si 100 cp cu injectie!

  1. Prea laudati avionul asta – suna deja aproape suspect! 🙂
    Cum se compara cu alte UL asemenatoare din Cehia/Slovacia, de ex. WT9 sau Bristell?
    Si cum se comporta autopilotul cind intri in turbulente puternice, care trebuie compensate „de mina”?

  2. salut.am inteles performantele avionului .dar vreau sa stiu cit costa avionu si cit costa intretinerea lui .ma intereseaza in viitor poate fac banii si merita deplasarea rapida si poate in profit timpul inseamna bani .cu consideratie sorin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Luca Bertossio, invitat special la Aeromania 2013 | Video
Next post „Ziua portilor deschise” la Flotila 95 Aeriana Bacau