Ultimul manager privat rămas la conducerea unei companii publice de transport pleacă în noiembrie, pretextul fi ind lipsa de eficiență.
Deşi a redus la jumătate pierderile companiei în doar şase luni, belgianul Christian Heinzmann, actualul CEO Tarom, nu a avut o „viziune comună” cu Consiliul de Administraţie şi cu Ministerul Transporturilor. A fost deci forţat să semneze zilele trecute terminarea mandatului în noiembrie, mai devreme cu trei ani.
Alături de el, a fost numit director executiv Nicolae Demetriade, fost director general al companiei de stat în 2001 – 2002.
„Am fost forţat să iau această decizie de către domnul Pascariu, şseful Consiliului de Administraţie. Pe moment mă simt foarte inconfortabil, este o situaţie care mă intrigă şi vreau să aştept câteva zile să văd cum decurg lucrurile, dar într-adevăr am semnat acest document”, a declarat Heinzmann.
Ce spun adversarii lui Heinzmann
Dan Pascariu, pre şedin tele Consiliului de Ad ministraţie al Tarom, este cel care i-a cerut lui Heinzmann să îşi încheie mandatul cu trei ani mai devreme. Motivul este că reforma demarată de acesta este prea greoaie. „Ne-a spus că vom vedea rezultatele în patru ani. I-am spus însă că avem nevoie de rezultate mult mai devreme, pentru că alt fel, în 12 luni, compania dă faliment, iese de pe piaţă”, a comentat el pentru EVZ.
Cu toate astea, rezultatele Tarom din primele cinci luni ale anului cât s-a aflat sub conducerea lui Heinzmann, vorbesc de la sine, acesta reuşind să reducă pierderile companiei cu 45%. Datele nu au convins însă consiliul de administraţie. „Sunt doar conjuncturale. În acest răstimp au scăzut costurile cu combustibilul, s-au schimbat raportările contabile”, ne-a spus Dan Pascariu.
Întrebat care sunt deciziile lui Christian Heinzmann care nu au convenit Consiliului de Administraţie sau dacă acesta s-a opus unor decizii CA, Pascariu a dat un raspuns surprinzător: „Nu, dimpotrivă”. Şi atunci, de ce trebuie să plece actualul CEO de la şefia Tarom?
Ministrul a cerut avioane noi, Heinzmann s-a opus
Potrivit unor surse EVZ, una din cauzele scurtării mandatului lui Heinzmann este legată de flota companiei. În timp ce Consiliul de Administraţie dorea, urmând linia trasată de ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, creşterea numărului de aeronave, Heinzmann s-a opus. „Nu poţi dezvolta o companie aeronautică decât mărindu-i activitatea. Nu-i poţi mări activitatea decât dacă ai un număr mai mare de avioane”, spunea în februarie Fenechiu. Heinzmann a fost însă de altă părere. „Nu se opune uniformizării flotei, ci creşterii acesteia, adică să cumpere mai multe avioane, cât timp cele actuale nu sunt utilizate cât ar trebui”, ne-au spus surse apropiate situaţiei.
Ex-ministrul Transporturilor, Alexandru Nazare, spune că majorarea flotei Tarom ar fi o greşeală. „Compania trebuie să treacă pe profit, apoi cumpărate avioane. Decizia se ia în Guvern, dar este nevoie şi de avizul CEO Tarom”, a comentat acesta pentru EVZ.
Disputa cu CA
O altă dispută între CA Tarom şi Heinzmann a fost că aceasta a refuzat ca Tarom să colaboreze cu compania „Expense reduction analysts”. Misiunea acesteia era să meargă „la companiile cu care are Tarom contracte şi să negocieze discounturi, încasând comisioane grase de la acele companii”, după cum ne-au declarat sursele. Opoziţia lui Heinzmann a făcut necesară înlocuirea lui şi aducerea lui Nicolae Demetriade (foto), provizoriu, în boardul Tarom. Locul său va fi luat, se pare, de Valentin Macec, consilierul lui Fenechiu, membru CA Tarom.
Profesionist cu state vechi în industria aviatică
Numit la şefia Tarom în noiembrie 2012, Christian Heinzmann are o experienţă de peste 25 de ani în industria aviatică. A preluat frâiele Companiei Tarom după ce managerul privat Heinrich Vystoupil şi-a dat demisia. În primele cinci luni ale anului, Heinzmann a renegociat contractele Tarom, obţinând reduceri de preţ de 5 -10%. „Rezultatele financiare din perioada ianuarie – mai arată o scădere cu 45% a pierderilor raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut.
Potrivit rezultatelor neauditate, în această perioadă Tarom şi-a redus pierderile de la 116 milioane lei la 64 de milioane de lei”, a declarat acesta pentru EVZ. Motivul pentru care nu şi-a dat demisia, a fost că vrea să demonstreze că, fie şi cu mandatul redus cu trei ani, este în stare să prezinte rezultate foarte bune. „Sunt încă CEO şi mi-am păstrat atribuţiile”, ne-a mai spus el.
Demetriade se află în conflict de interese
Nicolae Demetriade a intrat în CA Tarom în mai 2013. Are experienţă de 20 de ani în Tarom, unde a lucrat în perioada 1982 – 2002, fiind chiar director general în 2001- 2002. Reprezintă în România compania aeriană Fly Dubai, unul din cei mai importanţi concurenţi ai Tarom pe ruta spre Dubai, fiind astfel în conflict de interese, potrivit lui Lucian Isar, ex-membru al CA al Tarom. După plecarea de la Tarom, în 2002, a înfiinţat Happy Tour, care a devenit cea mai mare companie de turism din ţară. Readucerea sa la Tarom pare să fi fost determinată de faptul că este un om „de încredere” al autorităţilor.
Average Rating