Marti, 28 mai, se implinesc 26 de ani de la momentul in care un pusti neamt, Mathhias Rust pe numele lui, a zburat cu un Cessna F172P peste inaccesibila Uniune Sovietica si a aterizat fix in buricul targului, in Piata Rosie din Moscova.
Povestea lui Mathhias Rust este una fabuloasa. Era un tanar normal, in varsta de aproape 19 ani, pilot amator. Intreaga lui experienta de zbor se rezuma la aproximativ 50 de ore.
La jumatatea lunii mai, in 1987, Rust a inchiriat un avion, un Cessna F172P inmatriculat D-ECJB, si a plecat spre nordul Europei. A vizitat Insulele Feroe, Islanda si Finlanda. Aparatul sau de zbor era unul mai special, in sensul ca scaunele din interior au fost scoase si inlocuite cu rezervoare suplimentare de combustibil.
In dimineata zilei de 28 mai, Mathhias a decolat de pe aeroportul din Helsinki, anuntandu-i pe controlori ca zboara spre Stockholm. Imediat dupa decolare a virat insa spre Moscova si a intrerupt comunicatiile. Tanarul pilot german a incercat sa zboare cat mai jos pentru a nu fi detectat de radar, insa cum nu avea experienta, el a reusit si nu prea sa insele vigilenta operatorilor.
Rust a disparut de pe radarele finlandeze in zona localitatii Sipoo iar nordicii au presupus ca s-a prabusit, organizandu-se chiar o operatiune de salvare. A intrat in temuta URSS prin Estonia, venind pe deasupra Balticii. A fost reperat de apararea antiaeriana sovietica, trei baterii SAM (surface-to-air missile) fiind alertate. Totusi, nu s-a dat ordinul de doborare.
Pe urmele Cessnei au fost trimise avioane de vanatoare. Acestea l-au gasit, l-au identificat ca fiind un avion alb, mic, insa nici de aceasta data nu s-a dat ordinul de doborare. Rusii au crezut multa vreme ca este un avion de-al lor, un Yak-12 civil, care incalca regulile de zbor, asa ca l-au scos de pe lista prioritatilor.
Mathhias Rust a continuat sa zboare si a ajuns deasupra Moscovei. Initial el a vrut sa aterizeze in Kremlin, insa s-a temut ca gestul sau va fi musamalizat dupa zidurile groase, inaccesibile. Asa ca si-a ales ca nou obiectiv Piata Rosie. In momentul acela, Piata era foarte populata, asa ca nu se punea problema unei aterizari. Astfel, Rust a ales un bulevard din vecinatate, mergand apoi cu avionul pe roti pana in piata, unde a fost inconjurat de curiosi.
Ca un facut, bulevardul pe care neamtul si-a asezat Cessna era brazdat de linii de troleibuz, insa acestea au fost date jos cu cateva ore inainte pentru o reparatie!
Militienii sovietici l-au retinut imediat pe tanarul pilot german. Procesul lui a inceput dupa tei luni de detentie si Mathhias Rust a sfarsit prin a fi condamnat la patru ani intr-un lagar de munca. Germanul a ramas in inchisoarea moscovita Lefortovo insa. Dupa un an de zile, el a fost eliberat si trimis in Germania pe fondul perestroikai lui Gorbaciov si al incalzirii relatiilor Est-Vest.
Aterizarea lui Rust in Piata Rosie a fost filmata de un medic englez care se afla in vizita in URSS.
Per total, aventura lui Mathhias Rust a fost un cumul de noroc chior si de curaj. El putea fi doborat de multe ori pe parcursul periplului sau peste URSS iar aterizarea s-ar fi transformat in tragedie daca tehnicienii rusi nu ar fi demontat liniile de troleibuz de pe bulevard.
Totusi, neamtul a reusit ceea ce n-a mai izbutit nimeni – sa pacaleasca sistemul defensiv sovietic, despre care multi spuneau ca este impenetrabil.
Avionul l-am văzut în holul de la Muzeul Tehnicii din Berlin.