Doua bombardiere Tupolev Tu-22M3, insotite de patru aparate de vanatoare Suhoi Su-27, toate apartinand Fortelor Aeriene Ruse, au simulat un atac asupra Suediei. Surprinzator, nordicii nu au reactionat, „atacatorii” primind un raspuns doar din partea aparatelor NATO din Lituania.
In primele ore ale zilei de 29 martie, „Vinerea Neagra” pentru catolici, cele doua bombardiere rusesti, insotite de aparatele de vanatoare, s-au apropiat neasteptat de mult de spatiul aerian al Suediei. Aparatele au decolat de la Sankt Petersburg si pareau ca executa un exercitiu obisnuit pentru rusi, anume atingerea Kaliningrad, numai ca ceva s-a schimbat.
Radarele suedeze au surprins inedita formatie ajungand deasupra insulelor Gotland, la aproximativ 30 de kilometri de apele teritoriale ale Suediei.
In mod surprinzator, niciun avion al nordicilor nu a fost ridicat in alarma. Au decolat, in schimb, doua aparate F-16 apartinand Fortelor Aeriene Regale Olandeze aflate in misiune de politie aeriana in Lituania. Acestea au plecat de pe aeroportul Šiauliai si au urmarit aparatele rusesti in drumul spre casa.
Din informatiile scurse in presa, se pare ca rusii au simulat un atac asupra zonei Stockholm, dupa care au revenit la baza de la Sankt Petersburg.
Lipsa de reactie a Fortelor Aeriene Suedeze a fpst aspru criticata in presa locala, acuzandu-se inclusiv lipsa de pregatire a aviatorilor. Iar asa cum era de asteptat, politicienii au incercat sa profite de acest incident, solicitand raspunsuri oficiale din partea militarilor.
Singurul care nu a intrat in acest joc pare a fi ministrul Apararii din Suedia, Karin Enström, cel care a declarat doar ca decizia de a raspunde sau nu unei asemenea amenintari este doar a militarilor iar daca acestia au considerat ca nu trebuie ridicate avioanele la alarma, atunci a fost hotararea corecta.
Daca in mediul online lipsa de reactie a suedezilor este vazuta, de cele mai multe voci, ca o slabiciune neasteptata, specialistii cred ca nordicii au vrut sa evite sa deconspire anumite secrete rusilor. In mod normal, asemenea incursiuni se fac tocmai pentru a testa capacitatea de reactie a „dusmanului” iar prin pastrarea la sol a avioanelor suedezii au dorit sa nu le ofere rusilor o asemenea informatie ce poate fi chiar delicata.
Interesant este ca, la cateva zile de la acest incident, Rusia si-a mai trimis un avion de cercetare in acea zona fara a primi, din nou, raspuns din partea suedezilor. Mai mult, oficialii Ministerului Apararii au anuntat ca nu vor solicita rusilor o informare cu privire la aceste zboruri.
Average Rating