Un raport devastator pentru noul avion de generatia a V-a, F-35 Lightning II, face valva prin Statele Unite pentru ca spune, printre altele, ca sunt sanse mari ca aparatul sa isi omoare pilotii din cauza proiectarii defectuoase si a limitarilor de tot felul.
Concluzia incredibila reiese dintr-un raport de testare/evaluare a capacitatilor de lupta ale avionului intocmit de Defense Department’s Directorate of Operational Test and Evaluation si „scurs” in presa, dupa cum anunta The Washington Times.
Astfel, printre multele probleme pe care F-35 inca le are si pe care cei de la Lockheed Martin nu pot sau nu vor (pentru ca ar fi prea scumpe) sa le rezolve se gasesc, in ordinea numerelor de pe tricou:
– vizibilitatea in afara cockpitului extrem de proasta, atat in fata, cat si in laterale, dar mai ales in spate, unde exista o tetriera uriasa din nu se stie ce motive, pentru ca pe pilot nu-l ajuta mai deloc.
– display-ul de pe casca pilotului, atat de laudat si atat de scump, da rateuri grave si pericliteaza siguranta pilotilor in timpul misiunilor. Acesta fie nu afiseaza informatiile cerute, fie le afiseaza eronat, fie, atentie, dubleaza imaginea pe care ar trebui s-o vada omul de la mansa.
Cateva F-35A se afla de un an de zile la baza aeriana Nellis, acolo unde sunt supuse mai multor teste de catre US Air Force, din acele teste rezultand si raportul aici de fata.
Ei bine, respectivele avioane au limitari drastice in ceea ce priveste operarea, dupa cum urmeaza:
– rata de coborare sa nu fie mai mare de 6.000 de picioare (aproximativ 1.800 de metri) pe minut.
– viteza sa nu fie mai mare de 0.9 Mach, desi avionul ar avea o viteza maxima de 1.6 Mach.
– unghiul de atac sa fie cuprins in marja -5 +18 grade, desi teoretic F-35 poate ajunge la +50 de grade.
– manevrele de zbor acrobatic sa fie facute in limitele a -1g +5g, desi, teoretic, F-35 suporta lejer +9g.
– interzicerea zborului in conditii de vreme nefavorabila sau noaptea.
– interzicerea decolarilor si aterizarilor in formatie.
– interzicerea folosirii armamentului real sau simulat.
– interzicerea miscarilor bruste ale mansei (!!!).
– interzicerea manevrelor tactice.
– interzicerea realimentarii in aer.
– interzicerea folosirii contramasurilor electronice.
– etc. etc. etc.
Groso modo, avioanele aflate in teste la Nellis pot sa decoleze, sa zboare rectiliniu, sa ia viraje largi si, eventual sa aterizeze.
Continuam
Si problemele nu sunt numai astea. Se pare ca exista o diferenta considerabila intre promisiunile si realitatile legate de intretinete si fiabilitate. Raportul zice ca cele sase aparate aflate la Nellis au putut fi utilizate conform programului de zbor, insa cu un efort „generos” din partea USAF. Mai mult, nici fiabilitatea nu impresioneaza desi avioanele sunt folosite la un nivel mult scazut fata de unele operationale.
Concluzia raportului le da fiori celor de la Lockheed si nu numai. In momentul de fata, F-35 nu e varianta viabila pentru Fortele Aeriene.
Average Rating