Un articol foarte slab scris si cu o multime de greseli publicat duminica in editia on-line a tabloidului Libertatea face valva pe site-urile de socializare. In respectivul material, intitulat „Romania mai are doar doua avioane de lupta!”, autorul, Sorin Golea, incearca sa atraga atentia asupra faptului ca resursa MiG-ului 21 LanceR este pe duca.
Din pacate, el atrage atentia in stilul tabloid, cu multe greseli, omisiuni si minciuni sfruntate.
In mod normal nu m-ar preocupa un asemenea material, numai ca el a fost preluat si perpetuat ca adevar absolut in anumite medii, chiar si de catre cunoscatori, inducand astfel o imagine falsa a Fortelor Aeriene Romane. In cele ce urmeaza am sa incerc sa redau cele mai mari prostii din articol si sa le combat, atat cat se poate:
„România riscă să nu-şi mai poată proteja propriul spaţiu aerian, pentru că avioanele MiG-21 cu care e dotată armata au expirat din punct de vedere tehnic. Practic, acum mai avem doar două aparate viabile.
…
România riscă să nu-şi mai poată proteja propriul spaţiu aerian, pentru că avioanele MiG-21 cu care e dotată armata au expirat din punct de vedere tehnic. Practic, acum mai avem doar două aparate viabile.”
Intr-adevar, Romania risca sa nu isi mai poata proteja propriul spatiu aerian in anii ce urmeaza, insa avioanele MiG-21 LanceR nu „au expirat din punct de vedere tehnic”. Resursa lor este pe sfarsite, sunt la final de cariera, insa, in momentul de fata si, posibil, in urmatorii doi ani cel putin, Romania isi poate proteja spatiul aerian cu batranele MiG-uri.
Ce frapeaza este insa formularea „mai avem doar două aparate viabile”. Cu „doua aparate viabile” nu se pot efectua misiuni de politie aeriana. In momentul in care cititi aceste randuri, patru LanceR-e se afla in stare de alarma pe bazele aeriene de la Fetesti si Campia Turzii. Aceste aparate sunt gata de decolare in orice moment, daca in spatiul aerian al Romaniei exista vreun pericol. Pe langa aceste avioane aflate in alarma, exista un numar de alte MiG-uri, intre 10 si 20 pe fiecare aerodrom din cele doua, folosite pentru misiuni de antrenament, pentru ca pilotii au nevoie de pregatire constanta, indiferent daca au sau nu alarme.
Conform „The Military Balance 2010” a International Institute for Strategic Studies, Romania are in dotare 49 de avioane MiG-21 LanceR. In ultimii doi ani numarul acestora ar fi putut sa scada, insa nu simtitor si in niciun caz pana la a ajunge la „doar două aparate viabile”, cum sustine autorul articolului din tabloid.
„În toamna anului trecut, ministrul apărării la acea vreme, Corneliu Dobriţoiu, a spus, la sfârşitul unei reuniuni a miniştrilor apărării din ţările NATO, că România riscă să rămână fără capacitatea de a asigura misiunile de poliţie în propriul spaţiu aerian. El a anunţat atunci că două (doar două din întreaga flotă!) MiG-21 Lancer au fost trimise de urgenţă la Craiova pentru revitalizare, adică un fel de resuscitare, astfel încât să mai poată efectua serviciul de poliţie a aerului pe jumătatea de est a ţării până în 2017, urmând ca pe zona de vest acest serviciu să fie efectuat, contra cost, de altă ţară membră NATO.”
In primul rand, fostul ministru Dobritoiu, cu toate pacatele pe le are, nu a spus niciodata ca jumatatea de Vest a Romaniei va fi protejata de avioane straine. Nu cunosc existenta unei asemenea declaratii. El a afirmat, de mai multe ori, ca exista riscul de a fi nevoiti sa platim forte aeriene din strainatate pentru asigurarea misiunilor de politie aeriana. Risc real.
In al doilea rand, aparatele MiG-21 romanesti nu sunt reparate/ revizuite la Craiova. Fabrica din Banie se ocupa de avionul de antrenament reactiv IAR-99, aflat de asemenea in dotarea Romaniei. In 2012, Avioane Craiova a primit un contract pentru repararea a doua astfel de avioane iar recent, noul ministru al Apararii, a anuntat un nou acord pentru repararea altor doua aeronave. MiG-urile 21 sunt supuse reviziilor si reparatiilor la Aerostar Bacau.
„Între timp, CSAT a aprobat achiziţionarea unui număr de 12 aparate F-16 second- hand din Portugalia, la preţul de 670 de milioane de euro, negociabil. Din păcate, bugetul de stat pe 2013 nu prevede suma necesară cumpărării acestor aparate de luptă.
…
Dincolo de intenţii, rămâne de văzut cu ce bani va achiziţiona România aceste F-16, chiar şi second- hand, din moment ce bugetul de stat nu prevede aşa ceva…”
Departe de mine gandul de a-i apara pe actualii guvernanti, insa lucrurile sunt cat se poate de clare, asa cum au fost ele explicate. In momentul in care Romania, prin Ministerul Apararii, va ajunge la un acord ferm de achizitie a avioanelor F-16, din Portugalia, Grecia sau Tanzania, atunci vor fi bugetati si banii necesari. Rectificari si suplimentari bugetare se fac de cateva ori pe an, asa ca faptul ca proiectul de buget nu prevede bani pentru achizitie nu inseamna, practic, nimic.
„Conform declaraţiilor oficiale, ţara noastră a optat pentru înnoirea flotei de luptă cu F-16 de provenienţă americană pentru a putea accesa în următorii 20 de ani, tot de la americani, aparate F-35, cele mai moderne aeronave multirol, care nu sunt încă disponibile pe piaţa internaţională. Menţionăm că există un avion mai bun decât F-35, celebrul F-22 Raptor, care, din câte spun comentatorii militari, nu va avea rival pe plan mondial în următoarele decenii, dar americanii nu vor să îl vândă, îl păstrează doar pentru ei.”
F-35 este inca un proiect in dezvoltare, nu un avion multirol in adevaratul sens al cuvantului. Iar ultimele informatii venite de peste Ocean spun ca americanii au coborat destul de mult stacheta pretentiilor in ceea ce priveste viitorul aparat, astfel ca F-35 are sanse mari sa nu fie „cel mai modern multirol”, mai ales ca, in Europa, se lucreaza intens la Eurofighter Typhoon si Dassault Rafale.
Cat despre faptul ca autorul a comparat F-35 cu F-22… ar fi de ras daca n-ar fi de plans.
In concluzie, tabloidul ramane tabloid. Esenta articolului este mincinoasa, asa cum am aratat mai sus, iar autorul este perfect paralel cu aviatia militara.
Mai demult fituica „Libertatea” titra pe toata prima pagina: „Americanii detin submarinul capabil sa scufunde un continent!”, in articol fiind vorba de clasa Los Angeles care se apropia de pensionare, asa ca de la „jurnalistii” lu’ peste nu ma mai astept la nimic in afara de niste ineptii!
Apropos, o fost ziarista, Dana Tuchel, a lucrat la ei dupa ce a terminat Fac. de Jurnalism. Nu a fost buna pentru foaia ei, in schimb a fost buna pentru Guvernul Canadei! Tipa face acum PR-ul pentru ei (de vre-o 5-6 ani!) si e doctorand in jurnalism in SUA! Aia e „Libertatea”!
Da ai dreptate au mintit ROMANIA nu are 2 ci 4 avioane ,si ce faci bre cu patru avioane din anii 80?????Crezi ca e suficient pentru a apara Romalia 4 avioane pubela???Libertatea au avut dreptate sa traga semnalul de alarma ca cu oameni ca tine ne-om lauda cu 4 gunoaie;asa ca nu mai scrie sa te afli in vorba
Se vede ca n-ai citit ce am scris eu si ai intrat doar pentru a te desfasura in voie pe-aici.
Romania are vreo 30 de avioane MiG-21 LanceR operationale. Alea patru de care spui tu sunt in stare de alarma permanent si pot decola in cateva minute in caz ca este nevoie.
Dar nu stiu de ce-mi bat capul cu tine.
PS.Macar autorul articolului de pe Libertatea a avut curajul sa-si asume cu numele articolul nu e un MORMOLOC ca tine,e usor a critica ,ia mai scrie si tu ceva concret nu sta ca un babuin sa comentezi ce au scris alti,CARE E NUMELE TAU???GAINARULE
„Autorul” din tabloid a fost obligat sa si-l asume, tine de politica editoriala. Iar faptul ca si-a asumat cretinatatea pe care a scris-o nu face articolul mai putin cretin.
De fapt, la felul in care scrii, am impresia ca esti chiar marele autor de la libertatea…
De data asta iti las comentariile usor analfabete pe site, cititorii pot sa vada bine cine si cum posteaza. Pe viitor insa, ori iti revizuiesti atitudinea si treci pe la lectii de limba romana, ori postezi comentarii pe site-ul libertatea.