Aeroclubul Romaniei doreste sa anunte deschiderea oficiala a perioadei de inscrieri la cursurile teoretice si practice pentru obtinerea licentelor de parasutist, pilot planor, pilot ULM si PPL(A). Detalii despre intervalul orar la care se pot face inscrierile le puteti afla telefonic sau de pe pagina web a fiecarui Aeroclub Teritorial in parte.
Pentru candidatii cu varstele cuprinse intre 16 – 23 ani, Aeroclubul Romaniei ofera gratuitatea cursurilor pentru anumite discipline in limita locurilor disponibile. Locurile gratuite se ocupa in ordinea mediilor, in urma examenului de finalizare a cursului teoretic. Va prezentam in continuare cateva informatii despre cursuri, procedurile si cerintele de inscriere.
A. Curs de pregatire in vederea obtinerii licentei de parasutism si a calificarii de clasa parasuta aripa
Cerintele de admitere la curs:
– varsta minima de 15 ani impliniti la inceperea programului teoretic de instruire si minim 16 ani impliniti la data inceperii pregatirii practice in salt. Datorita faptului ca Aeroclubul Romaniei poate oferi gratuitate doar cursantilor cu varste cuprinse intre 16 si 23 de ani, cursantii care doresc inscrierea la cursuri de la varsta de 15 ani vor efectua modulul teoretic contra cost.
– sa corespunda cerintelor antropometrice specificate mai jos:
Baieti si fete: inaltime minima 155 cm, inaltime maxima 190 cm, greutate minima 45 kg, greutate maxima 100 kg;
Durata cursului poate fi intre 14 zile si 4 ani, in functie de disponibilitatea cursantului, a resurselor alocate si a conditiilor meteo.
In ce consta cursul? Consta in doua module, cursul de pregatire teoretica si cel de pregatire practica. Etapele de parcurgere a cursului sunt prezentate mai jos. Cursul teoretic consta in parcurgerea in minim 42 de ore a 7 materii. Modulul practic consta intr-un program de pregatire la sol de minim 12 ore si un program de pregatire in salt care cuprinde un minim de 25 de salturi. Baremele pentru testarea aptitudinilor fizice in vederea admiterii in curs sunt:
Baieti: – alergare 50 m plat sub 8,1 secunde
– alergare rezistenta semifond 1000m sub 3,46 minute
– saritura in lungime de pe loc minim 1,72 m
– flotari la sol, minim 25 buc
– tractiuni, minim 10 buc
Fete: – alergare 50 m plat sub 8,9 secunde
– alergare rezistenta semifond 800m sub 3,31 minute
– saritura in lungime de pe loc minim 1,42 m
– flotari la sol, minim 10 buc
– tractiuni, minim 5 buc
Unde se poate face cursul? Cursul este disponibil in regim de gratuitate (numar limitat de locuri) si pe baza de contract (locurile pot fi limitate in functie de capacitatea de instruire a Aeroclubului Teritorial) in urmatoarele locatii: Arad, Baia Mare / Satu Mare, Brasov, Bucuresti, Craiova, Cluj, Deva, Iasi, Oradea, Pitesti, Ploiesti, Sibiu, Suceava, Tirgu Mures.
B. Curs de pregatire in vederea obtinerii licentei de pilot planor, a calificarii de clasa planor si calificarii pentru metoda de lansare remorcaj automosor / remorcaj avion
Cerintele de admitere la curs:
– varsta minima de 15 ani impliniti la inceperea programului teoretic de instruire si minim 16 ani impliniti la data inceperii pregatirii practice in zbor. Datorita faptului ca Aeroclubul Romaniei poate oferi gratuitate doar cursantilor cu varste cuprinse intre 16 si 23 de ani, cursantii care doresc inscrierea la cursuri de la varsta de 15 ani vor efectua modulul teoretic contra cost.
– sa corespunda cerintelor antropometrice specificate mai jos:
Baieti si fete: inaltime minima 155 cm, inaltime maxima 190 cm, greutate minima 45 kg, greutate maxima 100 kg;
Durata cursului poate fi de maxim 3 ani, in functie de disponibilitatea cursantului, a resurselor alocate si a conditiilor meteo.
In ce consta cursul? Consta in doua module, cursul de pregatire teoretica si cel de pregatire practica. Etapele de parcurgere a cursului sunt prezentate mai jos. Cursul teoretic consta in parcurgerea in minim 60 de ore a 9 materii. Modulul practic consta intr-un program de pregatire la sol de minim 7 ore si un program de pregatire in zbor care cuprinde un minim de 10 ore si 25 de minute totalizand un numar de minim 72 de zboruri.
Unde se poate face cursul? Cursul este disponibil in regim de gratuitate (numar limitat de locuri) si pe baza de contract (locurile pot fi limitate in functie de capacitatea de instruire a Aeroclubului Teritorial) in urmatoarele locatii: Baia Mare / Satu Mare, Brasov, Bucuresti, Craiova, Cluj, Deva, Iasi, Pitesti, Suceava, Tirgu Mures.
In locatia Ploiesti, cursul este disponibil doar in regim de gratuitate.
C. Curs de pregatire pentru obtinerea licentei de pilot aeronave ultrausoare motorizate (avion ultrausor)
Cerintele de admitere la curs:
– varsta minima de 16 ani impliniti.
In ce consta cursul? Consta in doua module, cursul de pregatire teoretica si cel de pregatire practica. Etapele de parcurgere a cursului sunt prezentate mai jos. Cursul teoretic consta in parcurgerea in minim 50 de ore a 9 materii. Modulul practic consta intr-un program de pregatire in zbor care cuprinde un minim de 40 ore.
Unde se poate face cursul? Cursul este disponibil in regim de gratuitate (numar limitat de locuri) si pe baza de contract (locurile pot fi limitate in functie de capacitatea de instruire a Aeroclubului Teritorial) in urmatoarele locatii: Brasov, Bucuresti, Caransebes, Ploiesti, Sibiu.
In locatia Arad, cursul este disponibil doar in regim de contract.
D. Curs de pregatire pentru obtinerea licentei de pilot particular (avion), PPL(A)
Cerintele de admitere la curs:
– varsta minima de 16 ani impliniti pentru efectuarea cursului si minim 17 ani pentru obtinerea licentei PPL(A).
In ce consta cursul? Consta in doua module, cursul de pregatire teoretica si cel de pregatire practica. Etapele de parcurgere a cursului sunt prezentate mai jos. Cursul teoretic consta in parcurgerea in minim 102 de ore a 9 materii. Modulul practic consta intr-un program de pregatire in zbor care cuprinde un minim de 45 ore.
Unde se poate face cursul? Cursul este disponibil in regim de contract (locurile pot fi limitate in functie de capacitatea de instruire a Aeroclubului Teritorial) in urmatoarele locatii: Brasov, Bucuresti, Ploiesti, Pitesti.
Etapele de parcurgere a cursurilor
Etapa de inscrieri
Intre 8.01 – 8.02.2013 va asteptam la sediile aerocluburilor teritoriale sau la sediul Aeroclubului Romaniei in cazul Aeroclubului Teritorial Bucuresti pentru:
– Completarea de catre candidat a cererii de inscriere in conformitate cu manualele specifice pentru fiecare disciplina in parte;
– Informatii despre examinarile la matematica si la fizica precum si a testarii aptitudinilor fizice la disciplina parasutism, pentru admiterea la cursurile teoretice – examenele se vor da la nivelul clasei a 9-a primul semestru cu o dificultate care sa acopere necesarul de cunostinte pentru a intelege materia predata in perioada de pregatire teoretica.
– Informatii despre modul ocupare a locurilor subventionate.
Testarea in vedera admiterii la cursurile teoretice
Testul de admitere la matematica si fizica pentru acceptarea la cursurile teoretice – toate disciplinele precum si testarea aptitudinilor fizice pentru admiterea la cursurile teoretice si practice – pentru disciplina parasutism vor avea loc in perioada 9 – 10.02.2013. Nota minima de promovare este 5. Candidatii la disciplina parasutism trebuie sa aduca obligatoriu o adeverinta de la medicul de familie ca sunt apti sa desfasoare activitati de pregatire fizica pentru a putea sustine testul.
Programele de matematica si fizica pentru testul de admitere la cursurile teoretice se poate gasi pe pagina Aeroclubului Romaniei la urmatoarele adrese:
Programa matematica
Programa fizica
Etapa de finalizare a dosarelor personale
Dupa promovarea examenului de admitere la cursurile teoretice candidatii trebuie sa completeze fisa de inscriere in conformitate cu manualele specifice pentru fiecare disciplina in parte. Se completeaza cererea de legitimare si sa achita taxa de legitimare de 15 Euro in prima saptamana dupa admiterea la cursurile teoretice (obligatoriu pentru candidatii pe unul din locurile subventionate). Tinerii cu varsta mai mica de 18 ani trebuie sa aduca consimtamantul parintilor in prima zi de curs. Pe perioada desfasurarii cursurilor teoretice se va completa dosarul candidatilor cu certificatul medical – minim clasa a 2-a si o copie a documentului de identitate. Se va completa dosarul cu toate documentele necesare in vederea obtinerea aprobarii de zbor ca si conditie pentru acceptarea in examenul de finalizarea a cursurilor teoretice.
Planificarea si efectuarea cursurilor teoretice; examenul de finalizare a modulului teoretic
Dupa finalizarea inscrierilor, fiecare Aeroclub Teritorial isi va face o planificare a cursurilor teoretice si de pregatire fizica care vor fi trimise pentru aprobare pana la data de 13.02.2013. Cursurile teoretice si de pregatire fizica specifice se vor efectua in perioada 18.02.2013 – 14.04.2013. La finalul acestor cursuri se vor sustine examenele de finalizare a cursurilor teoretice si de pregatire fizica (in cazul candidatilor la disciplina parasutism) conform planificarii trimise de fiecare Aeroclub Teritorial.
Promovarea modulului teoretic si inceperea cursului de pregatire practica in zbor/salt
Dupa sustinerea examenului de finalizare a cursului teoretic, candidatii care au promovat au dreptul sa continue cursul cu pregatirea practica in zbor/salt. Pentru a promova trebuie sa obtineti minim 75 % la fiecare materie la care sunteti examinati. Pentru candidatii care s-au inscris pe locurile subventionate acesta este si un examen de ocupare a locurilor, in ordinea mediilor. Daca sunteti inscris pe locurile subventionate si ati promovat examenul de finalizare a cursurilor de pregatire fizica si teoretice, obtinand minim 75% la fiecare materie dar nu ati intrat pe locurile subventionate datorita mediei, cursul se poate efectua in continuare achitand contravaloarea modulului de pregatire practica in zbor/salt.
Dosarele personale ale fiecarui candidat promovat vor fi trimise la sediul A.R. in vederea obtinerii aprobarii de intrare in cursul de pregatire practica in zbor/salt si a eliberarii programelor de pregatire, in functie de fiecare disciplina in parte pana pe data de 19.04.2013.
Dosarele vor contine obligatoriu: cerere de inscriere, copie dupa procesul verbal de admitere la cursurile teoretice, copie dupa adeverinta de la medicul de familie, copie dupa fisa de inscriere, copie dupa cererea de legitimare, copie dupa chitanta care sa ateste plata cotizatiei anuale, copie dupa documentul de identitate, copie dupa consimtamantul parintilor, copie dupa certificatul medical, copie dupa procesul verbal in urma examenului de finalizare a cursului teoretic, copie dupa contractul de prestari servicii (in cazul in care acesta exista) si in cazul cursantilor de la disciplina parasutism 4 poze in format 3/4.
Daca dosarele sunt complete si trimise la timp, se vor emite aprobarile de zbor si programele de pregatire pana la data de 03.05.2013.
Dupa aceasta data, urmeaza sa fiti instiintati de catre instructorii aeroclubului la care v-ati inscris de modul in care se va desfasura activitatea pe aerodrom.
In urma obtinerii licentei de parasutist, pilot planor, pilot ULM si pilot PPL(A), Aeroclubul Romaniei ofera posibilitatea continuarii pregatirii gratuite prin includerea in loturile judetene.
Pregatirea in cadrul loturilor judetene se axeaza pe obtinerea de performante in cadrul sporturilor aeronautice specifice fiecarei discipline si de aceea se supune unui proces de selectie continuu.
Va asteptam la zbor!
Average Rating