Stiri cu si despre Tarom. Chiar si PE SURSE

Read Time:11 Minute, 51 Second

Daca tot e sambata, m-am gandit sa va delectez cu un colaj de stiri mai mult sau mai putin adevarate despre greu incercatul Tarom. Unele informatii vin chiar „pe surse”, deci e musai sa le cititi 🙂

Economii la TAROM prin tăierea diurnelor

Ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, se pregăteşte să facă economii la compania TAROM, prin tăierera diurnelor piloţilor şi însoţitorilor de bord. Dacă în prezent piloţii au dreptul la o diurnă de aproximativ 85 de euro, iar însoţitorii de bord primesc între 50 şi 60 de euro pe cursă, odată cu abrogarea Hotărârii de Guvern nr. 1061/1995 privind unele drepturi şi obligaţii ale personalului care efectuează transporturi aeriene de pasageri şi mărfuri în trafic internaţional, piloţii şi însoţitorii de bord vor încasa doar 17,5 euro pe cursă.

Piloţii şi însoţitorii de bord de la TAROM ar putea bloca zborurile dacă oficialii Ministerului Transporturilor vor reduce diurnele la un nivel de sub 20 de euro, aşa cum este preconizat în acest moment. Prevederile sunt cuprinse într-un proiect propus spre dezbatere în cadrul Comisiei de Dialog Social de la Ministerul Transporturilor, care vizează abrogarea HG nr.1061/1995 privind unele drepturi şi obligaţii ale personalului care efectuează transporturi aeriene de pasageri şi mărfuri în trafic internaţional.

Sindicaliştii din TAROM spun că reducerea diurnelor reprezintă un prim pas spre lichidarea operatorului naţional aerian. “Un însoţitor de bord are un salariu de aproximativ 1.000 de lei. După câţiva ani vechime, primeşte aproximativ 1.500 de lei pe lună. Un însoţitor de zbor primeşte diurnă 50 de euro pentru o cursă externă dus-întors, iar un pilot primeşte 85 de euro pentru fiecare cursă. Dacă însoţitorii de bord şi piloţii se întorc a doua zi, primesc încă 35 de euro pentru noaptea respectivă. Prin abrogarea ordinului care stabileşte anumite drepturi şi obligaţii ale personalului care efectuează transpoturi aeriene, cei aproximativ 530 de piloţi şi însoţitori de bord angajaţi la TAROM vor avea veniturile tăiate cu peste 50%. Momentan nu s-a aprobat hotărârea privind reducerea diurnelor, urmează alte discuţii săptămânile viitoare”, ne-au declarat sindicalişti din cadrul TAROM. Potrivit acestora, din reducerea cuantumului diurnelor rezultă o economie de aproximativ 1,5 milioane de euro pe an. „Şefii TAROM «sparg» anual zeci de milioane de euro pe curse care nu aduc profit şi pe catering şi vor să facă economie din reducerea diurnelor”, spun sindicaliştii TAROM.

Puterea

TAROM, prăbuşit de interesele liberalilor

Consultanţii asociaţi „PwC – B&D David şi Baias” – George Butunoiu, desemnaţi de Ovidiu Silaghi, au recomandat pentru şefia TAROM manageri de la companii falimentare şi personaje controversate din zona business-ului • Ruxandra Brutaru a devalizat compania TAROM începând din 2007 şi până anul acesta, în cârdăşie şi cu oamenii de încredere ai ministrului Ovidiu Silaghi • Afaceristul favorit al liberalilor, Nelu Iordache, a fost executat silit pentru o datorie de circa 2.000.000 de euro, iar două aeronave ale Blue Air sunt sub sechestru şi scoase la vânzare.

ZIUAnews a avertizat că TAROM este la un pas de faliment din cauza grupurilor de interese financiare şi politice care gravitează în jurul companiei. Însă demisia austriacului Heinrich Vystoupil la doar câteva zile după ce a fost numit evidenţiază amatorismul celor care s-au ocupat de selecţionarea candidaţilor, dar şi goana disperată după bani şi funcţii a pilelor politice şi a atârnătorilor de profesie care roiesc în jurul ministrului Transporturilor, Ovidiu Silaghi (foto).

Prin plecarea austriacului Heinrich Vystoupil, gaşca lui Silaghi de la TAROM, în frunte cu Valentin Macec, consilierul personal al ministrului teleportat în bordul companiei, a primit şmenuri prin care să poată obține bani. Cine a pus umărul la aterizarea forţată a TAROM-ului pe pista falimentului? Cum au ajuns o serie de persoane controversate să fie recomandate şi numite în conducerea TAROM? Ce interese politice se ascund în spatele companiei? Cine are interesul ca TAROM-ul să ajungă o companie low-cost sau să falimenteze, așa cum s-a ajuns în Ungaria cu Maleev? Sunt doar câteva întrebări la care ZIUAnews va da răspunsul.

Tripleta care a dus TAROM-ul la aterizare forţată

Prăbuşirea companiei TAROM a început în anul 2007, odată cu venirea ca director general adjunct a Ruxandrei Brutaru, fiica unui fost pilot, prieten la cataramă cu Traian Băsescu. Însă ea îşi făcuse ucenicia în aviaţie, timp de vreo doi ani, la compania Blue Air, deţinută de către afaceristul giurgiuvean Nelu Iordache. Trebuie precizat că în fruntea companiei Blue Air era – şi este – un fost director al TAROM, Gheorghe Răcaru, care a contribuit serios la evaporarea unor mari sume de bani din casieria companiei, fără că cineva să-l tragă la răspundere. În plus, cel care a insistat ca Ruxandra Brutaru să ajungă la TAROM a fost Nelu Iordache, prietenul şi totodată sponsorul neoficial al ministrului Transporturilor de la acea vreme, liberalul Ludovic Orban. Astfel, s-a ajuns în acea perioadă ca cea mai mare companie de aviaţie a României să fie dată pe mâna unui fost pilot – Vasile Bârlă, care a fost director general, şi a directorului adjunct, de doar 27 de ani, Ruxandra Brutaru – „pila” lui Băsescu şi Iordache. Ulterior, în 2009, ministrul Transporturilor de atunci, Radu Berceanu, a numit-o director general la TAROM chiar pe Ruxandra Brutaru, care avea doar 29 de ani.

Însă ceea ce se ştie mai puţin este faptul că în mandatul lui Orban, adică în 2007 şi 2008, actualul consilier personal al lui Ovidiu Silaghi, Valentin Macec, a fost membru în Consiliul de Administraţie al TAROM, iar actualul director general, Sorin Georgescu, era în acea vreme directorul economic al companiei. Practic, trioul Brutaru-Macec-Georgescu este cel care a demarat, în 2007, campania de aterizare forţată a companiei către faliment, devalizând efectiv casieria TAROM-ului.

Şmecheria pensionării piloţilor

Prima afacere care a golit conturile companiei, regizată de cei trei, cu girul ministrului Ludovic Orban, a fost şmecheria cu pensionarea piloţilor. Sub pretextul că piloţii au prea multe sporuri, care, atenţie, nu erau impozabile, cei trei au impus ca sporurile să fie incluse în salariu pentru a fi impozitate. Astfel, s-a ajuns ca piloţii să aibă aşa-zisele salarii mari, dar, în fapt, era doar o şmecherie pentru ca să iasă la pensie cu pensii uriaşe, pentru că legea de atunci preciza că se stabileşte cuantumul pensiei în funcţie de salariul avut în ultimele trei luni. Ca urmare a acestei aberaţii puse în practică de cei trei, s-a ajuns ca, în scurt timp, să se pensioneze foarte mulţi piloţi cu pensii uriaşe şi salarii compensatorii enorme, cum a fost cazul Florea Geica, iar compania să nu aibă cu cine pilota avioanele. Imediat, piloţii pensionaţi în aceste condiţii şi-au făcut o firmă care oferea servicii de pilotaj şi asistenţă la bord pentru zbor. Atunci, Ruxandra Brutaru a găsit soluţia „genială” ca avioanele TAROM să poată zbura şi a închiriat piloţi chiar de la firma făcută de piloţi pe care chiar ea îi pensionase. Numai că piloţii pensionari au cerut şi au primit de la TAROM, salarii mult mai mari decât aveau până să se pensioneze, circa 3-4.000 de euro pe lună, plus diurnă de peste 100 de euro pe zi. Ca urmare a acestei inginerii, compania TAROM a fost obligată să acorde această diurnă şi propriilor piloţi. Şmecheria regizată şi pusă în scenă de Brutaru şi gaşca sa a avut efecte catastrofale pentru companie, devalizând efectiv casieria TAROM-ului.

Afacerea aeronavelor ATR

După gaura dată TAROM-ului prin şmecheria pensionării piloţilor, trioul Brutaru-Macec-Georgescu a mai dat un tun de zile mari, care a dus la prăbuşirea companiei şi intrarea în colaps financiar. Au decis achiziţionarea de la uzina ATR de la Toulouse din Franţa a două aeronave ATR 72- 500, de 68 de locuri, care pot zbura, fără escală, până la 1.650 km, ce pot fi folosite pentru cursele interne. Trebuie precizat că acest tip de aeronave nu mai este utilizat de niciuna dintre marile companii de pe piaţa mondială. Însă, cea mai ţeapă cu aceste aeronave a constat în faptul că tripleta Brutanu-Macec-Georgescu a plătit pe loc contravaloarea aeronavelor, şi nu în rate, aşa cum procedează toate companiile de aviaţie din lume. Ca atare, zeci de milioane de euro au zburat, într-o clipă, din casieria TAROM-ului fără ca cineva să-i tragă la răspundere.

Contracte şi sponsorizări cu dedicaţie

De la învestirea în funcţia de director al companiei a Ruxandrei Brutaru, a început drumul TAROM-ului spre faliment. Astfel, s-a ajuns, în urmă cu un an de zile, la un deficit de 80 de milioane de dolari, dar acest aspect economic nu o împiedica pe Ruxandra Brutaru să dispună anumite sponsorizări şi să cheltuiască banul companiei defectuos, după bunul plac.

Sub patronatul miniştrilor Orban şi Berceanu, fără niciun control, au fost făcute sponsorizări pentru echipa de fotbal Poli Timişoara, concursuri de oină şi concursuri de pescuit realizate de firma Brutus SRL, care aparţine directorului Brutaru, de fapt, tatălui său, fostul pilot Nicolae Brutaru. În era Brutaru, întâmplător sau nu, TAROM-ul a pierdut contractul de curierat cu Poşta Română, de circa 8,5 milioane de euro, care este preluat tocmai de Blue Air, companie controlată de Iordache şi Răcaru.

Manageri de succes de la companii falimentare

Selecţia managerilor de la TAROM făcută de către specialiştii în recrutare desemnaţi de Ministerul Transportuilor, adică de „PwC-B&D David şi Baias” – George Butunoiu, ridică mari semne de întrebare şi induce ideea că se doreşte falimentarea companiei. Din cei 24 de pretendenţi selecţionaţi pentru a ocupa postul de director general, doar unul singur avea legătură cu TAROM-ul (Laurenţiu Mezei), dar cei mai mulţi veneau de la companii falimentare. Dintre primii cinci manageri selectaţi de „PwC-B&D David şi Baias” – George Butunoiu, patru vin de la companii care au dat faliment: Darby Mark, de la compania elveţiană FlyBaboo, Thaulow Finn – compania low cost Flyme Europe Suedia, Zvinys Vidas, de la FlyLAL Lithuanian Airlines (suspendată de la operare în 2009) şi De Angelis Piero – de la Spanair, falimentată în 2012. Însă, nici Laurenţiu Mezei nu avea habar de managementul TAROM, fiind doar şeful biroului de la Amsterdam, adică un vânzător de bilete care s-a remarcat prin neregulile financiare de la agenţia din Olanda, muşamalizate de către Anca Boagiu. Dacă luăm în calcul că a fost ales austriacul Heinrich Vystoupil care trecuse şi pe la Blue Air, însemna că au fost doar vorbe în vânt ceea ce s-a trecut în caietul de sarcini, unde se menţiona că „Profilul candidatului ideal este profilul uzual corespunzător nivelului de senioritate necesar ocupării unui asemenea post într-o companie privată sau publică de mari dimensiuni şi cu o mare complexitate a activităţii”. Ce mare dimensiune poate să aibă o companie care a falimentat?

Consiliul de Administraţie a intrat pe ruta falimentului

Specialiştii în recrutare de personal desemnaţi de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii au selecţionat 23 de CV-uri pentru desemnarea a şapte membri ai Consiliului de Administraţie de la TAROM. Din cei 23, doar cinci au fost recomandaţi şi garantaţi de „PwC-B&D David şi Baias” – George Butunoiu: Dan Pascariu, bancherul care a pus umărul la falimentarea Bancorex şi totodată „sponsorul” lui Videanu în afacerea Marmosin, cosmonautul Dumitru Prunariu, Ciprian Landuca, de la compania Alico, Marius Ghenea, de la AccessNet, şi directorul general Heinrich Vystoupil. Curios este că pe lista celor de la „PwC-B&D David şi Baias” – George Butunoiu nu apar Valentin Macec şi fostul ministru pentru mediul de afaceri, Lucian Isar. Cu toate acestea, Macec a ajuns vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie de la TAROM, iar Lucian Isar este membru, în timp ce controversatul bancher Dan Pascariu este chiar preşedinte. Aşa poate se explică ceea ce s-a precizat în anunţul pentru desemnarea managementului privat la TAROM, unde se stipulează că „Rolurile şi responsabilităţile generale sunt cele obişnuite pentru orice post similar din mediul privat sau în companii publice de dimensiuni comparabile. Diferenţele specifice pentru TAROM SA sunt puţin semnificative”. Însă, cum austriacul Heinrich Vystoupil a renunţat la şefia TAROM, omul lui Macec şi Silaghi, Sorin Georgescu, va rămâne în continuare la conducerea companiei. Adică echipa lui Ovidiu Silaghi şi Nelu Iordache au liber la decolarea TAROM-ului pe pista falimentului.

Neregulile descoperite de Curtea de Conturi

Valoarea estimativă a erorilor/abaterilor contabile constatate în 2010 de Curtea de Conturi a României la compania TAROM însumează 682.000 de lei.

Inspectorii Curţii de Conturi au constatat următoarele nereguli:

*acordarea nelegală de tichete de masă unor salariaţi care îşi desfăşoară
activitatea în cadrul agenţiilor TAROM din străinătate;

*nerespectarea prevederilor contractului de reprezentare a entităţii în
străinătate referitoare la obligaţiile şi termenii/ condiţiile contractuale asumate de reprezentantul companiei TAROM în Cipru;

* neconformități în atribuirea şi derularea contractelor de asigurare a serviciilor de catering la bordul aeronavelor Tarom, respectiv includerea în contractul de prestări servicii de catering a unor prevederi care exced cadrului reglementat de contractul IATA (Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni) şi acceptarea unor proceduri de implementare a contractului care exced obiectului acestuia şi condiţiilor de livrare agreate (locul livrării/ recepţiei/ transferul riscurilor/ servicii/ prețuri convenite etc.);

*nerespectarea principiilor economicităţii, eficienţei şi eficacităţii în efectuarea cheltuielilor;

*s-au înregistrat cheltuieli neeconomicoase cu locuinţele de serviciu asigurate salariaţilor care îşi desfăşoară activitatea în cadrul agenţiilor din străinătate, prin schimbarea locaţiei acestora şi prin casarea mobilierului din dotare înainte de expirarea duratei normate de funcţionare (agenţia Bruxelles);

* nu s-au urmărit şi nu s-au calculat penalităţi pentru restituirea cu întârziere a sumelor acordate nelegal.

ZiuaNews

ȘTIRI (ÎNCĂ) NECONFIRMATE | SURSE: MANAGERUL privat de la TAROM a renunțat la funcție din cauza ministrului Silaghi

Sursele EVZ au explicat de ce a renunțat la contract austriacul care trebuia să asigure managementul TAROM. Sursa nemulțumirii este o listă impusă chiar de ministrul Transporturilor.

Conform informațiilor oferite de sursele EVZ, austriacul Heinrich Vystoupil, desemnat să asigure managementul TAROM, a renunțat la contract după ce a primit o listă cu mai multe persoane pe care trebuia să le angajeze la TAROM și cu salarii impuse pentru aceste persoane.

Conform surselor citate, lista a fost întocmită de Valentin Macec, membru al Consiliului de Administrație al TAROM. Sursele EVZ mai susțin că Macec a acționat la ordinul direct al ministrului Transporturilor, Ovidiu Silaghi.
Momentan știrea nu este confirmată oficial. Revenim cu amănunte și reacții în cursul zilei.

Evenimentul Zilei

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Replica avionului Coanda 1910 a iesit in lume | Foto
Next post Christian Edouard Heinzmann, noul CEO al Tarom