Avioane romanesti – ARCA a finalizat structura cabinei avionului IAR-111 Excelsior

Read Time:2 Minute, 33 Second

Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică – ARCA a finalizat structura cabinei avionului supersonic IAR-111 Excelsior, aparat destinat lansarii rachetei spaţiale Haas II pentru Competiţia Google Lunar X Prize şi dezvoltării turismului spaţial.

Cabina avionului este realizată din materiale compozite, are o greutate de peste 500 kg, complet echipată pentru zbor şi primeşte un echipaj de doua persoane (pilot si navigator) dispuşi în tandem. Pilotul, aşezat pe locul din faţa cabinei, va dispune de o consolă centrală care va cuprinde echipamentele de
navigaţie analogice şi GPS, un ecran panoramic pentru sistemul HDTV pentru asistarea decolării şi aterizării, iar echipamentul de radiocomunicaţii va fi dispus pe părţile laterale. Postul de pilotaj va fi echipat cu comenzi necesare pilotării aeronavei.

Navigatorul, aşezat in spatele pilotului, va dispune pe consola centrală de un sistem integrat de monitorizare a parametrilor de funcţionare a avionului, sistem de comunicaţii radio, sistem de navigaţie GPS, un sistem SDTV de monitorizare a aeronavei şi un ecran pentru radar pasiv.

Cabina este ejectabilă în caz de necesitate şi este dotată cu două paraşute acţionate cu motor rachetă. ARCA va efectua în curând Misiunea 6, de testare la zbor a cabinei avionului IAR-111.

„Realizarea structurii cabinei avionului I.A.R.-111 Excelsior este un moment important pentru echipă şi partenerii săi, fiind unul dintre elementele cele mai dificile de realizat din toată aeronava. În perioada următoare cabina va fi supusă unui program intensiv de testare la sol şi la zbor, efectuându-se teste de
presiune şi solicitări mecanice la suprasarcini şi vibraţii. După parcurgerea acestor teste cabina va fi echipată cu sistemele de avionică şi va fi integrată în structura aeronavei.” – Dumitru Popescu, Preşedinte ARCA

Avionul supersonic IAR-111 Excelsior este realizat cu surse exclusiv private, cu sprijinul partenerilor: BRDGroupe Société Générale, Calor, AGI, Grapefruit, Lexgrup.Primul zbor al avionului supersonic este programat pentru toamna anului 2012.
Despre ARCA – Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică este o organizaţie non-guvernamentală, care doreşte să câştige competiţia Google Lunar X Prize şi să lanseze în cosmos prima rachetă românească, capabilă să transporte un cosmonaut.

Programele dezvoltate la ARCA sunt:

– Racheta Demonstrator 2B, echipată cu primul motor din lume, din materiale compozite, re utilizabil, care a fost lansată cu succes, la data de 9 Septembrie 2004, de pe ţărmul Mării Negre.
– Sistemul Stabilo care a executat două zboruri până în prezent. Misiunea 1, lansată la o altitudine de 14.700 m, în stratosferă şi Misiunea 2 lansată în 2007 la o altitudine de 12.000 m, deasupra Mării Negre.
– Racheta suborbitală Helen este demonstrator tehnologic pentru competiţia Google Lunar X Prize. Zborul de test pentru Helen a fost amânat de două ori, în 2009 (Misiunea 3) şi 2010 (Misiunea 4), din cauza dificultăţilor întâmpinate în lansarea balonului purtător.
– Pentru a testa avionica rachetei Helen, ARCA a lansat de la Sânpetru, la începutul anului 2010, Misiunea 5.
– Lansarea cu succes a primei rachete spaţiale româneşti, Helen 2, in cadrul Misiunii 4 B. Lansarea a avut loc la 1 octombrie, 2010, din largul Mării Negre şi a atins altitudinea de 40 000 m.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Admiterea la Academia Fortelor Aeriene – 2011
Next post La ei se poate: Un Gloster Meteor reconstruit a zburat la Coventry