Austriacul Felix Baumgartner a fost protagonistul unor sarituri de pe locatii celebre din intreaga lume: statuia lui Iisus Hristos din Rio, Turnurile Petronas din Kuala Lumpur, si zgarie-norul Taipei 101. Tot el a fost primul om care a traversat, in cadere libera, Canalul Manecii folosind aripi de carbon. Pe 8 octombrie 2012, Felix Baumgartner, 43 de ani, se va lansa in cea mai spectaculoasa misiune din cariera: Red Bull Stratos.
De ce ai vrut sa participi la aceasta misiune?
Felix Baumgartner: Imi plac provocarile si incercarea de a deveni primul om care doboara bariera sunetului in cadere libera este o provocare unica. Acesta nu este singurul lucru care ma motiveaza. Red Bull Stratos este un proiect care ne ofera oportunitatea de a aduna informatii care ar putea contribuii la dezvoltarea unor masuri care sa salveze viata pilotilor si a astronautilor si, poate, a turistilor spatiali de maine. Sa dovedim ca un om poate sa depaseasca viteza sunetului in stratosfera si sa ajunga cu bine pe pamant ar fi un pas inainte care ne-ar ajuta sa cream proceduri de salvare care in prezent nu exista.
Acest salt impinge la limita posibilitatile corpului uman?
Baumgartner: Una dintre necunoscute este modul in care va reactiona corpul atunci cand va atinge viteza supersonica. Nici efectul tranzitiei de la aceasta viteza si pana la oprire nu este cunoscut. Prin acest proiect speram sa invatam acest lucru. Poate, intr-o buna zi, va fi posibil sa salvam astronauti a caror aeronava s-a stricat in spatiu. Suna a scenariu stiintifico-fantastic, dar aeronautica se indreapta clar in aceasta directie. Datele care vor arata cum raspunde corpul meu in timpul misiunii vor fi extrem de importante pentru cercetatori.
Pe masura ce se apropie ziua saltului, ai anumite retineri referitoare la aceasta misiune?
Baumgartner: Desigur, dar tinand cont ca am fost implicat in multe evenimente extreme, am invatat sa folosesc frica in avantajul meu. Frica a devenit prietenul meu cel mai bun. Este ceea ce nu-mi permite sa depasesc prea mult limita. Pentru o misiune ca aceasta trebuie sa fii pregatit din punct de vedere mental si sa ai un control total asupra tuturor lucrurilor pe care trebuie sa le faci. Ma pregatesc cu atentie pentru a face fata acestor provocari si, in plus, am alaturi de mine o echipa incredibila si stiu ca nu ar participa la asa ceva daca nu ar avea incredere in reusita acestei misiuni. Am incredere in cunostiintele lor si increderea lor imi dai si mie incredere.
Ritmul cardiac nu va fi cel mai mare in momentul de dinaintea sariturii ci in momentul in care te ridici de pe scaun. De ce?
Baumgartner: Am pus la punct o procedura tehnica foarte detaliata pe care trebuie sa o parcurg inainte de salt. Sunt 40 de pasi pe care trebuie sa-i respect. Acesta este momentul in care realizezi ca esti complet dependent de tehnologie – intr-un loc in care nu mai ai pe nimeni in jur care sa te ajute. Imediat inaintea sariturii, ritmul cardiac va scadea pentru ca acesta este momentul in care eu controlez toate lucrurile care vor urma. Ca parasutist am sarit de peste 2.500 de ori, deci nu am emotii la acest capitol. In plus, chiar inainte de salt realizez ca, de fapt, eu ma indrept spre casa.
Care este cel mai important lucru atunci cand vine vorba de saltul in sine?
Baumgartner: Trebuie sa ajung intr-o pozitie stabila inainte sa ating viteza sunetului. Tinand cont de experienta mea, acest lucru nu ar trebui sa fie o problema majora. Problema este ca pentru aproximativ 30 de secunde nu voi avea nicio perna de aer in jur, ceea ce inseamna ca nu voi putea sa controlez modul in care se rasuceste corpul meu. Oricum, in testele pe care le-am facut pana acum am fost capabil sa ma stabilizez destul de repede pe masura ce aveam suficient aer in jurul meu.
Lucrarile necesare pentru reparatia capsulei au dus la schimbarea programului. Cum te-a afectat acest lucru?
Baumgartner: Desigur ar fi fost mai bine daca nu s-ar fi avariat capsula, dar am avut totusi noroc iar echipa a facut o treaba senzationala intr-un timp foarte scurt. Pentru mine personal a fost important sa-mi reincarc bateriile atat din punct de vedere fizic cat si mental. Este dificil daca apar schimbari in program, dar dupa 25 de ani petrecuti in lumea sporturilor extreme sunt obisnuit sa ma descurc in astfel de siutatii. Ultimul test a fost un succes si acum suntem pregatiti pentru marele salt din 8 octombrie.
Saltul record al lui Felix Baumgartner va avea loc luni, incepand cu ora 15.00. Aviatia Magazin va ofera ocazia sa urmariti LIVE VIDEO tentativa incredibila a austriacului.
Deci, nu uitati, luni, ora 15.00, AviatiaMagazin.com!
Average Rating