Ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, a declarat luni că nu se poate preciza deocamdată tipul de avion multirol care va fi achiziţionat de România, acest lucru urmând a fi cunoscut în momentul în care va fi semnat contractul.
„Vom putea spune acest lucru în momentul în care vom semna contractul. Vom demara etapa negocierilor şi abia la sfârşitul acestei etape putem să avem certitudini. Negocierile se vor purta, într-o primă etapă, cu un singur furnizor. Dacă vom avea succes, categoric ne vom opri aici. Dacă nu vom avea succes şi dacă piaţa produselor multirol se va îngusta, atunci vom deschide negocieri şi cu alţii. Finanţarea va fi cu certitudine de la bugetul de stat, pentru că se pune problema susţinerii unui program multianual de finanţare cu impact minimal de 0,1% din buget”, a declarat Corneliu Dobriţoiu, după întâlnirea cu membrii comisiilor de specialitate din Parlament.
El a spus că le-a prezentat membrilor Comisiilor reunite de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională „o analiză de stare succintă”.
„Am făcut o scurtă introducere în temă, o analiză de stare succintă, analiză în urma căreia rezulta că trebuie să derulăm rapid nişte etape pentru a ne aşeza ferm în picioare cu o relevanţă strategică pe măsură, ca stat. Am prezentat concepţia de dezvoltare a capacităţilor aeriene până în 2030. E o concepţie graduală, care vizează pe o perioadă iniţială desfăşurarea unei achiziţii, urmată de operare în comun atât a MIG 21 LanceR cu a avionului care va intra în dotare şi o perioadă finală, care sperăm noi, în alte condiţii economice, să ne asigure accesul către un aparat de generaţia a V-a”, a afirmat Dobriţoiu.
Ministrul Apărării a mai spus că se vor face „diligenţele” necesare pentru a se grăbi procesul de negociere cu furnizorii iar în ceea ce priveşte prima tranşă care ar trebui acordată pentru achiziţia avioanelor multirol, aceasta va face obiectul bugetului de stat pe anul viitor.
„Vom face toate diligenţele necesare în aşa fel încât să grăbim procesul de negociere. Aceste sume (n.r. – prima tranşă pe care ar trebui s-o achităm pentru achiziţia avioanelor multirol) fac obiectul bugetului din anul următor”, a precizat Dobriţoiu.
F-16 Romania – Totul despre noul avion al Fortelor Aeriene
El a adăugat că suma pe care statul român ar putea să o plătească pentru achiziţia avioanelor de luptă este una justificată, având în vedere faptul că aparatele de generaţia a IV-a sunt capabile „să desfăşoare acţiuni mult mai complexe decât cele pe care le desfăşurăm acum cu MIG 21 LanceR”.
„Este un preţ just, pentru că vorbim despre aparate care au capabilităţi, capacitatea să desfăşoare acţiuni mult mai complexe decât cele pe care le desfăşurăm acum cu MIG 21 LanceR. Ne-am fi dorit să luăm avioane noi, în primul rând piloţii şi-ar fi dorit. Păi dacă un avion în serviciu costă aproape 10 milioane de dolari, gândiţi-vă că un avion nou… costurile unui avion nou se ridică între 60 şi 70 de milioane de dolari pe bucată. Aceste avioane în uz pe care le avem în vedere pot să asigure o durată de exploatare de minimum 20 de ani, adică 200 de ore de zbor de aparat, pe an, în condiţiile în care vom avea un buget serios să putem să zburăm cu aceste aparate la nivelul respectiv, dacă nu, chiar ne vom duce către 25-30 de ani, având în vedere realităţile bugetare actuale”, a apreciat Corneliu Dobriţoiu.
Detaliile afacerii “F-16 in Romania”
Ministrul Apărării a completat că procedura de achiziţie va fi respectată conform legislaţiei europene.
„În demersurile pe care le vom face, vă asigur că vom respecta întocmai legislaţia UE. Este vorba despre două directive: directiva 81, care a fost tradusă în mediul intern, adoptată în mediul intern prin ordonanţa 114 şi directiva 43, pe care o vom promova în regim de urgenţă, printr-o ordonanţă de urgenţă a Guvernului. Cele două directive, în special în cea de-a doua, se specifică cu claritate faptul că prin transferul de produse în serviciu între guvernele UE nu se pune problema organizării de licitaţie”, a precizat Dobriţoiu.
Ministrul Apararii, “batranul MiG 21″ si fractura logica
Potrivit acestuia, este posibil ca, în cazul în care va exista şi o decizie politică, să se facă reparaţii capitale la un număr restrâns de avioane MIG 21 LanceR.
„Cât timp vom mai putea folosi MIG-urile… depinde… dacă se va adopta inclusiv decizia politică de a se face reparaţii capitale la un număr restrâns de avioane, în aşa fel încât să nu rămânem fără mijloace de a ne proteja spaţiul aerian. Dacă nu vom reuşi să achiziţionăm un multirol, atunci părerea mea este că România va avea o problemă de siguranţă naţională sau o problemă de securitate naţională, mai bine zis, gândindu-mă că noi, în momentul aderării la NATO ne-am asumat nişte obligaţiuni, obligaţiuni pe care nu le mai putem îndeplini şi asta înseamnă ca un alt stat aliat să vină să ne păzească spaţiul aerian, să vină să facă misiunile de poliţie aeriană, care din punct de vedere al intensităţii sunt mult mai scăzute decât apărarea aeriană, or, acest lucru nu se va face gratis iar costurile vor fi suportate de către România şi vor fi usturătoare, vă asigur”, a spus Dobriţoiu.
Parerea mea este ca acest ministru nu gandeste. Ori eu nu inteleg ori respectivul. Cum poti sa spui ca un avion are durata minima de exploatare de circa 20ani ceea ce ar echivala cu vreo200h de zbor pe an? Asta ar insemna ca un avion sa zboare maximum 10h pe an, nu? Pai ce inseamna 10h de zbor…intinse pe o perioada de 1 an? Ca sa nu mai spunem…ca un pilot, conform standardelor NATO, ar trebui sa zboare cel putin 150h/an. Eu cel putin nu inteleg unde-i logica.