Muzeul Aviatiei, salvat din ghearele „strategilor imobiliari”

Read Time:5 Minute, 46 Second

O nouă victorie a societăţii civile: Muzeul Naţional al Aviaţiei Române a fost declarat monument istoric! Adică Muzeul Aviaţiei a fost salvat din ghearele aşa-zişilor strategi imobiliari… ”de partid şi de stat”. Pentru cât timp?

Un inimos grup al societăţii civile, reprezentat de Asociaţia “Aripi Româneşti”, Centrul de Resurse pentru Participare Publică, Fundaţia Erou Cpt. Aviator Alexandru Şerbănescu şi Asociaţia “Salvaţi Bucureştiul”, a anunţat, ieri, printr-un comunicat de presă, clasarea Muzeului Naţional al Aviaţiei Române în categoria monumentelor istorice. Terenul pe care se află Muzeul Aviaţiei este ultima rămăşiţă din fostul Aerodrom Pipera, donat pentru aviaţie de regele Carol I. Deci o istorie aparte: ADEVĂRATA ISTORIE A AVIAȚIEI ROMÂNEȘTI!

Muzeul Naţional al Aviaţiei, declarat monument istoric
„În urma unei lungi campanii de advocacy, ce priveşte salvarea de la distrugere a Muzeului Aviaţiei, Asociaţia “Aripi Româneşti”, iniţiatoarea campaniei, împreună cu alte 20 de organizaţii neguvernamentale, reuşeşte să obţină clasarea în categoria monumentelor istorice, categoria Ansamblu, grupa valorică B, a cinci componente din cadrul Muzeului Naţional al Aviaţiei Române din str. Fabrica de Glucoză, nr. 2-4, sector 2, Bucureşti: clădirea administrativă, clădirea principală a muzeului, biblioteca şi hangarele 2 şi 3. Acest lucru presupune recunoaşterea valorilor naţionale în domeniul aviaţiei şi faptul că istoria rămâne în picioare, ca un bun necesar generaţiilor viitoare”, se spune în comunicatul AAR.

La 20 de ani, două săptămâni și două zile de la înfințarea, de către Guvernul Românie, în 2 martie 1990. a Muzeullui Aniației ( ”PENTRU CINSTIREA ILUȘTRILOR ÎNAINTAȘI AI AVIAȚIEI ROMÂNE”), Consiliul Local al Sectorului 2 București, în data de 18 martie 2010, a solicitat aceluiași Guvern al României (evident, într-o altă componență) trecerea imobilului și terenului pe care se află Muzeul Aviației, din administrarea Ministerului Apărării Naționale în administrarea domeniului public pentru construcția de locuințe tip ANL. În data de 19 aprilie 2010, Asociația “Aripi Românești” a strâns în jurul său un grup de inițiativă compus din entități asociative din cadrul societății civile și persoane particulare și a început demersurile publice pentru lămurirea situației cât și o lungă luptă pentru a opri distrugerea muzeului. ”Au fost destul de multe acțiuni, pe la primărie, pe la primarul Onțanu, au fost scrisori la Președinție din partea unor persoane publice de mare interes, cum ar fi domnul Prunariu”, ne-a dezvăluit, ieri, doamna Magdalena Râşnoveanu, pilot sportiv și coordonator pentru comunicare şi relaţii publice al Asociaţiei „Aripi Româneşti”.

Proiect ”MApN-MDRT”/”Oprea-Udrea”, sub ”pavăza” bunelor intenții
„La iniţiativa ministrului Gabriel Oprea, Ministerul Apărării Naţionale(MApN) a demarat, la începutul anului 2010, în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), un proiect naţional de construire de locuinţe destinate tinerilor şi familiilor cu venituri mici, precum şi personalului armatei, în care sunt angrenate şi autorităţile publice locale”, se spunea într-un comunicat, din 2011, al MapN.(…) În anii 2010 şi 2011, au fost transferate, prin hotărâri de Guvern, din administrarea Ministerului Apărării Naţionale în administrarea consiliilor locale, imobile şi terenuri din unităţi militare dezafectate, în vederea derulării programelor de construire de locuinţe în regim ANL, în judeţele Alba, Arad, Bihor, Brăila, Braşov, Buzău, Iaşi, Ilfov, Cluj, Dâmboviţa, Mureş, Neamţ, Sălaj, Satu Mare, Timiş şi în municipiul Bucureşti. Proiectele derulate la nivel naţional vor asigura tinerilor militari 9.500 de unităţi locative în regim ANL, din necesarul înregistrat la nivelul Armatei României, de 10.000 de locuinţe”, se spune, printre altele, într-un Comunicat MApN din 2011.

„Ordinul (n.r. – ordinul ministrului culturii, Kelemen Hunor) de înscriere a Muzeului Naţional al Aviaţiei Române în patrimoniul istoric a fost obţinut prin evidenţierea în faţa autorităţilor centrale şi locale, timp de doi ani, a riscurilor grave pe care le implică lansarea proiectului de construire a unor clădiri ANL pe terenul Muzeului Naţional al Aviaţiei Române. În tot acest timp, întreaga comunitate de pasionaţi de aviaţie şi aeronautică românească, precum şi specialişti şi cetăţeni de rând au fost informaţi constant despre situaţia gravă a muzeului, fiind implicaţi activ în procesul de stopare a distrugerilor bunurilor istorice româneşti”, se spune în comunicatul Asociaţiei ”Aripi Româneşti”(ARR).

Slabe șanse de reușită pentru locuințe ANL în zonă
„Decizia privind clasarea muzeului este definitivă. În Monitorul Oficial este publicat Ordinul ministrului culturii. În momentul de față nu ne mai putem aștepta la o revocare a deciziei, Ordinul fiind definitiv.(…)Orice construcție ANL care se va dori efectuată pe spațiul rămas neclasat nu se poate face fără un aviz din partea Direcției de Cutură București. Dar mare parte din spațiu este clasat ca un monument istoric, ceea ce înseamnă că sunt slabe șanse de reușită în privința unui ANL în zona respectivă”, spune doamna Râșnoveanu, reprezentanta ARR. Care concluzionează: „Practic, s-a reușit ceea ce ei doreau să împiedice, adică să se construiască ANL-uri în zona respectivă care conține obiective istorice de o valoare națională”.

Întrebată dacă în timpul acţiunilor pentru salvarea Muzeului Aviaţiei reprezentanţii grupului de iniţiativă au simţit că i-au avut ca adversari, într-un fel sau altul, pe miniştrii apărării şi dezvoltării/turismului, doamna coordonator pentru comunicare şi relaţii publice al ARR, Magdalena Râşnoveanu, ne-a declarat: „În primul rând, noi am acţionat în urma unei decizii a Consiliului Local al sectorului 2 care hotărâse să construiască locuinţe ANL. Noi n-am pornit ca o reacţie împotriva Elenei Udrea sau a ministrului apărării. În niciun caz. Acestea au fost nişte persoane care au intervenit pe parcurs şi care au făcut parte, într-un fel sau altul, din ecuaţia problemei. (…) Nu pot spune că am acţionat împotriva ministrului. În niciun caz. Noi am acţionat ca un grup de persoane din societatea civilă care şi-au cerut drepturile. Prin respectiva acţiune noi doream să aflăm ce s-a întâmplat la muzeu în acea perioadă şi anume dorinţa de a se construi ANL-urile respective”. Doamna Magdalena Râșnoveanu a ținut să ne precizeze că ”reușita acțiunii”, respectiv SALVAREA MUZEULUI AVIAȚIEI nu trebuie să fie interpretată politic întrucât Asociația “Aripi Românești” este …”o organizație apolitică”.

„La iniţiativa ministrului apărării naţionale, Gabriel Oprea, MApN a demarat, la începutul anului 2010, în parteneriat cu Ministerul Turismului, un proiect naţional de construire de locuinţe destinate tinerilor şi familiilor cu venituri mici, precum şi personalului armatei, în care sunt angrenate şi autorităţile publice locale.”, Comunicat MApN

”Noi n-am pornit ca o reacţie împotriva Elenei Udrea sau a ministrului apărării. În niciun caz. Acestea au fost nişte persoane care au intervenit pe parcurs şi care au făcut parte, într-un fel sau altul, din ecuaţia problemei.”, Magdalena Râşnoveanu, Asociaţia „Aripi Româneşti”

”Este o victorie muncită, dar țin să subliniez că, de fapt, este rezultatul acțiunilor unei colectivități, a societății civile din România pe partea de aviație – practic, ne-am reunit pasionați, entuziaști și specialiști în aviație sau pur și simplu cetățeni care au considerat că există un muzeu cu care trebuie să ne mândrim și care, până la urmă, poate să reprezinte valoarea noastră națională din punct de vedere al aviației și al astronauticii”, Magdalena Râşnoveanu, Asociaţia „Aripi Româneşti”

Ziarul Ring

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

5 thoughts on “Muzeul Aviatiei, salvat din ghearele „strategilor imobiliari”

  1. Nu e chiar asa man. Problema demolarii hangarelor, a bibliotecii si ce mai era pe acolo nu s-a pus niciodata, asa ca ma incalzeste putin faptul ca au fost clasate ca monumente. Ideea era sa se construiasca nenorocitele alea de blocuri luandu-se o mare halca din curte. Ma indoiesc ca acea comisie pentru cultura o sa aibe intradevar drept de veto atata timp cat cladirile nou construite nu vor atinge proaspat declaratele monumente. Sincer as prefera chiar sa se construiasca blocuri acolo, daca, sa zicem, MAPN ar vinde pe bani frumosi terenul si nu doar l-ar „pune la dispozitie”, iar cu banii respectivi sa se restaureze avioanele din curte macar, ca mie imi dau lacrimile cand le vad in ce hal se prezinta. Iar Armata, daca are nevoie de locuinte asa cum se plang generalii, sa puna mana si sa termine ea blocul ala cu 10 etaje care sta asa neterminat de 22 de ani la vreo 500 m mai incolo.

  2. @night-elf: domnule, sa stii ca astazi ordinul de ministru specifica zona de protectie de 10 ha, deci toata zona e protejata, asa cum am cerut noi initial. mai mult, eu cred ca trebuie sa ne incalzeasca faptul ca avem monumente istorice (de arhitectura industriala, ca asta sunt). hangarele si cladirile acelea au istorie cum putine au in europa. cu restul ai perfecta dreptate.

  3. Asa cum am comentat si pe FB asa-zisul muzeu arata jalnic. Am postat cateva poze de la Le Bourget, care nici el nu se compara cu Nationa Museum of USAF, dar se afla la ani lumina de al nostru. Nu cred ca tunsul ierbii si cateva tablouri cu explicatii ar costa fabulos de mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Ultima jertfă
Next post Boeing sh, cu 80.000 de euro