Armata română încearcă o destul de timidă, cel puțin până acum, campanie de imagine, numai că unele decizii luate la cel mai înalt nivel dinamitează parcă toate eforturile.
În cele ce urmează vom discuta despre două situații punctuale, dar care pot fi percepute ca fiind general valabile pentru ceea ce înseamnă imaginea Ministerului Apărării și, mai ales, pentru modul în care se iau deciziile.
Începem cu influencereala, asta pentru că de două zile deja face valuri pe social media asocierea dintre Ministerul Apărării și unul dintre cei mai cunoscuți creatori de conținut din România, Șelly.
Momentan nu exista prea multe informatii, ci doar un teaser al MApN care ne arată câteva imagini cu Șelly în uniformă militară, ”pregătindu-se” alături de Scorpionii Roșii. Imagini însoțite de următorul text:
”Avem colegi noi! Dacă până și Selly a decis să se alăture Armatei României, voi ce mai așteptați? Pentru că e teamplayer, și-a adus și un prieten. Revenim cu detalii despre primele lor momente de instrucție alături de militarii de elită ai Scorpionilor Roșii!”
Bun, chiar dacă nu sunt detalii prea multe, este clar că e vorba despre o campanie de imagine pentru a încerca să se accelereze campania de recrutare a rezerviștilor voluntari.
Reacțiile sunt, în mare, cele așteptate. Adică mult mișto făcut de indivizi trecuți degeaba prin viață, care critică și jignesc gratuit. Dar engagementul este clar acolo, iar teaserul și-a făcut treaba.
Apoi, folosirea lui Șelly mi se pare normală. Ținta de recrutare e categoria 18-30 de ani, cu focus pe prima jumătate a intervalului. Adică fix oamenii care au crescut cu Șelly, care știu cine e Șelly, care îl urmăresc pe Șelly și care sunt de vârste apropiate cu el.
Nimic ieșit din comun până aici, ba aș spune că era și timpul ca armata să renunțe măcar de formă la scorțoșenia caracteristică și să meargă în direcția asta. Uite, unul dintre lucrurile pe care războiul din Ucraina ni le arată este că social media e omniprezentă și că fie o poți folosi în avantajul tău, fie vei deveni victimă a campaniilor online.
Sigur, ar fi interesant de aflat câți bani încasează Șelly pentru această campanie și ce presupune ea în detaliu, dar oricum ar fi contractul nu înseamnă că ideea nu e bună.
Acum ajungem la al doilea aspect, anume retragerea din serviciu a avioanelor MiG-21 LanceR. Probabil că cei care ați citit site-ul în ultimele luni sunteți la curent cu circul retragerii și revenirii la zbor a acestor avioane, așa că nu insist aici.
De subliniat este însă încăpățânarea Ministerului Apărării de a profita de ultima șansă pentru un eveniment în care acest avion să fie prezentat publicului.
Pe 3 septembrie are loc Bucharest International Air Show, cel mai mare miting aerian din România, iar MiG-urile 21 vor lipsi. Nu doar că nu vor fi prezente în zbor, nici măcar static nu pot fi văzute de public!
Ca să nu fiu foarte implicat la nivel personal, pentru că sunt, o să mă uit doar la perspectiva de comunicare și cum este percepută de publicul larg absența MiG-ului 21 de la BIAS 2022.
Iar această perspectivă este de abandon. Avioanele au fost folosite cât de mult s-a putut, iar în momentul în care a apărut o alternativă mai bună, poate și un context favorabil, sunt aruncate la gunoi fără vreo urmă de regret.
Ori în contextul mai larg al campaniei de recrutare a rezerviștilor ce spune acest gest? Că pentru armata română ești bun doar cât timp poți fi folosit, iar apoi ești și tu aruncat la gunoi? Cam asta e imaginea, nu?
Dacă, în schimb, MiG-ul 21 ar fi avut parte de o retragere onorabilă, cu public, cu elemente care să arate că armata prețuiește un echipament pe care l-a folosit mai bine de jumătate de secol, că îi prețuiește pe oamenii care l-au zburat și reparat, că trecerea la F-16 nu înseamnă un dat la o parte brutal, ci o predare de ștafetă, lucrurile erau complet diferite.
Chiar, cum ar fi fost ca la BIAS să avem un zbor cu o formație de două MiG-21 și un F-16, iar în avioane să fie comandanții celor trei escadrile – 861, 711 și 53? Iar după trecere, să vină la aterizare toate, să oprească în fața publicului și cei de la 21 să predea, simbolic evident, ștafeta apărării spațiului aerian românesc către cel de la 16?
Ar fi fost oare un moment despre care s-ar fi vorbit? Ar fi fost oare un element de imagine care susținea campania de recrutare a Ministerului?
Eu zic că da, iar faptul că ceva de genul ăsta nu se face arată lipsa crasă de viziune din cercurile de conducere.
Pe de o parte ai armata care încearcă să ajungă la publicul tânăr, care încearcă să atragă oameni în rândurile sale. Pe de altă parte, aceeași armată se împușcă singură în picior transmițând că pentru ea ești bun doar cât timp poți fi folosit.
Felicitari pentru punctul de vedere despre Mig-ul 21 …. cat despre ideea mapn cu selly …acum cativa ani au mai incercat si altii cu tot felul de vlogarasi si a fost un fiasco total…