Cine și cum donează avioane de luptă Ucrainei?

Read Time:3 Minute, 43 Second

Povestea avioanelor de luptă ce au fost, sunt sau vor fi donate Ucrainei de către state membre ale NATO a revenit brutal în actualitate în urma unor materiale de presă fără niciun fel de informații verificabile.

În urmă cu numai câteva zile, social media din România, dar nu numai, bubuia la aflarea veștii că Bulgaria a donat Ucrainei 14 avioane Suhoi Su-25, iar Slovacia urmează să doneze și ea 12 aparate MiG-29 Fulcrum.

Informația a venit la noi pe filiera portalului Bulgarian Military, care cita însă publicația de limbă spaniolă InfoDefensa.

Din păcate pentru cei care s-au grăbit să publice informațiile acestea fără o minimă verificare și, mai ales, pentru cei care le-au crezut, adevărul este altul, iar în cele ce urmează vom discuta despre cazurile specifice ale bulgarilor și slovacilor.

Bulgaria și avioanele Su-25

Referirea la avioanele Bulgariei este cea mai curioasă, mai ales că face referire la o certitudine inexistentă.

Sursa inițială scrie că ”pentru moment, doar livrarea către Kiev a 14 avioane Su-25, de asemenea de origine sovietică, din Bulgaria, care le trimite dezasamblate, este cunoscută cu certitudine”.

Certitudinea aceasta nu este explicată în niciun fel, nu ni se spune de unde vine și pe ce se bazează.

Cert este că Bulgaria folosesște avioanele Su-25, mai ales pe cele 8 care au fost reparate și modernizate în Belarus acum doi ani. Nu există niciun plan al bulgarilor de a renunța la Su-25, ci există planuri de folosire a acestor avioane în următorii 10 ani.

De asemenea, nu există informații cu privire la soarta carcaselor de Su-25 ce au fost scoase din serviciu de bulgari de-a lungul anilor, dar în toate pozițiile asumate oficialii bulgari au negat categoric că au trimis sau că vor trimite avioane Ucrainei.

Singurele informații verificabile sunt că Bulgaria folosește în prezent avioane Su-25 și că a negat până acum orice formă de ajutor sub formă de aparate de zbor pentru Ucraina.

Slovacia și avioanele MiG-29

Despre MiG-urile 29 slovace s-a vorbit aproape la fel de mult precum ca despre cele poloneze, dar și aici adevărul e departe de legendă.

Slovacia are un plan bine setat de câțiva ani de scoatere din serviciu a MiG-urilor 29. Forțele Aeriene au probleme majore în menținerea capabilităților operaționale cu mult înaintea începutului războiului din Ucraina, de aici și decizia de a cumpăra 14 aparate F-16 Block 70 noi-nouțe.

Conform planificării, primele F-16 slovace trebuiau livrate în a doua jumătate a anului 2020, urmând a avea cel puțin doi ani pentru operaționalizare, înainte ca MiG-urile 29 să fie scoase din serviciu.

Pandemia și criza globală provocată de aceasta au decalat calendarul livrărilor, primele F-16 fiind acum așteptate în Slovacia în a doua jumătate a lui 2023 sau chiar în prima parte a lui 2024.

Războiul din Ucraina a afectat serios fragilul sistem de mentenanță pentru MiG-29, iar avioanele au avut încă și mai mult de suferit. Pregătirea piloților de MiG-29 a fost blocată, iar pe aceste avioane zboară doar cei care nu au fost selectați pentru F-16.

Prin aprilie, conștienți că nu vor mai putea folosi prea mult vechile MiG-uri, slovacii au demarat negocieri cu Polonia și Cehia, pentru ca aceste două state să preia temporar misiunile de Poliție Aeriană. Și s-a ajuns la un acord, aceste misiuni urmând a începe cel mai probabil în toamnă.

Singura declarație publică vag legată de o donație a MiG-urilor către Ucraina este a premierului slovac, care a spus:

”Nu vreau să ofer detalii despre vânzarea avioanelor și tancurilor, pentru că Ucraina ne-a cerut să nu vorbim despre echipamentele solicitate.”

Atât!

Da, există discuții cu Ucraina, dar nu par a fi prea avansate. Și dacă avioanele vor fi până la urmă donate sau vândute, acest lucru va fi făcut după ce Slovacia va renunța la ele.

Valoarea operațională a acestor aparate este discutabilă. MiG-urile slovace abia sunt în stare de zbor, iar Suhoaiele bulgare, dacă ar fi donate, ar putea reprezenta o sursă de piese de schimb în cel mai fericit caz.

Trebuie să avem în vedere și faptul că Ucraina nu duce lipsă de carcase de avioane, ba chiar stă bine la capitolul ăsta. Ucraina are nevoie de avioane moderne, care să zboare și să efectueze misiuni de luptă. Nici MiG-29 din Slovacia și nici Su-25 din Bulgaria nu se încadrează în această categorie.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Grecia vrea să cumpere până la 40 de avioane F-35
Next post Avioane militare şi civile vor survola Bucureştiul de Ziua Aviației