ARCA a început construcţia motorului avionului IAR-111.
Motorul, având o lungime de 2,2 m şi o greutate de 600 kg este realizat din materiale compozite, precum răşini fenolice şi epoxidice, ranforsate cu fibre de quartz şi carbon, se arata intr-un comunicat al asociatiei.
Combustibilul este format din oxigen lichid şi kerosen, acestea alimentând motorul prin intermediul a două pompe antrenate de o turbină de 1,2 Mega Wati.
Presiunea in camera de ardere a motorului este de 44 atmosfere, iar temperatura de 3000°C. Tracţiunea la sol a motorului este stabilită la 24 tone-forţă. În prima fază se vor realiza 18 motoare, pentru testele care vor demara la jumătatea anului.
„Motorul avionului IAR-111 a fost denumit „Executor”, acest nume comunicând poziţia de leadership a organizaţiei, precum şi determinarea în atingerea obiectivelor propuse. Considerăm acest motor „inima” întregului program spaţial non-guvernamental, acesta urmând să echipeze atât avionul IAR-111, cât şi rachetele Haas II, pentru competiţia Google Lunar X Prize şi Haas III, aflată fază de proiectare la ARCA.” – Dumitru Popescu, Preşedinte ARCA
Pentru realizarea acestui motor ARCA a deschis o campanie de donaţii, prin care doritorii sunt chemaţi să susţină programul spaţial non-guvernamental, al carui obiectiv final este creşterea reputaţiei şi a nivelului de dezvoltare a ţării.
Pe Facebook-ul ARCA puteţi urmări zilnic evoluţia construcţiei şi testării motorului Executor.
Despre ARCA
Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) este o organizaţie non-guvernamentală, care doreşte să câştige competiţia de 30 milioane $, Google Lunar X Prize şi să lanseze în cosmos prima rachetă românească, capabilă să transporte un cosmonaut.
Programele dezvoltate la ARCA sunt:
– Racheta Demonstrator 2B, echipată cu primul motor din lume, din materiale compozite, reutilizabil, care a fost lansată cu succes, la data de 9 Septembrie 2004, de pe ţărmul Mării Negre.
– Sistemul Stabilo care a executat două zboruri până în prezent. Misiunea 1, lansată la o altitudine de 14.700 m, în stratosferă şi Misiunea 2 lansată în 2007 la o altitudine de 12.000 m, deasupra Mării Negre.
– Racheta suborbitală Helen, demonstrator tehnologic pentru competiţia Google Lunar X Prize. Zborul de test pentru Helen a fost amânat de două ori, în 2009 (Misiunea 3) şi 2010 (Misiunea 4), din cauza dificultăţilor întâmpinate în lansarea balonului purtător. Pentru a testa avionica rachetei Helen, ARCA a lansat de la Sânpetru, la începutul anului 2010, Misiunea 5, la altitudinea de 5000 m. Lansarea, cu succes, a primei rachete spaţiale româneşti, Helen 2, a avut loc la 1 octombrie, 2010, din largul Mării Negre, în cadrul Misiunii 4B şi a atins altitudinea de 40 km.
– Haas este o rachetă spaţială în trei trepte pentru competiţia de 30 milioane $ Google Lunar X Prize. Principalul obiectiv al programului este lansarea sondei lunare European Lunar Explorer şi câştigarea competiţiei.
– Pentru transportul rachetei Haas II la altitudinea de lansare, ARCA dezvoltă avionul supersonic de transport IAR-111. Acesta va deveni primul avion supersonic românesc care va fi utilizat şi pentru dezvoltarea tehnologiilor pentru turismul spaţial.
– Filmul artistic de cinematografie „Helen – Cât de departe ai merge” care prezintă eforturile echipei pe drumul spre cosmos. Mai multe detalii pe: www.helenthemovie.com.
Average Rating