Airbus Helicopters a anunțat recent că va integra rachetele antitanc Spike, produse de israelienii de la Rafael, pe elicopterele H145M. Aceste elicoptere au fost propuse și României pentru echiparea Forțelor Aeriene.
Povestea acestei știri a început pe 18 ianuarie, atunci când Horațiu mi-a arătat pe Flightradar demonstratorul H145M, înmatriculat D-HMBE, plecând din zona Poligonului Cincu. O scurtă căutare ne-a arătat că elicopterul efectuase alte zboruri la Cincu în zilele precedente.
Cum știam că H145M a fost propus României, zborul demonstratorului într-un poligon românesc era un eveniment important.
Prin urmare am solicitat informații de la Airbus Helicopters, care, cumva în buna tradiție a colaborării noastre, nu ne-a oferit un răspuns clar, ci ne-a transmis că va veni cu un comunicat pentru toată lumea. Nasol, că doar noi îi provocasem cu întrebarea, dar să zicem fair, mai ales că toți cititorii pot vedea cine scrie articole și cine copiază copy-paste un comunicat.
A venit și ziua comunicatului, așa că avem mai multe detalii despre această operațiune.
Potrivit Airbus Helicopters, compania are în plan extinderea capabilităților sistemului HForce, practic sistemul de armament al lui H145M, dar și al altor elicoptere produse de compania europeană.
”În acest scop, compania a inițiat o serie de teste la poligonul Cincu din România. Sistemul HForce integrează deja armament balistic – mitralieră 12,7 mm, tun de 20 mm sau rachete laser dirijate sau nedirijate. Următorul pas este integrarea rachetei Spike antitanc de la Rafael. Ca prim pas, Airbus Helicopters a efectuat la mijlocul lunii ianuarie 2022 o serie de teste inițiale în cadrul unei faze de reducere a riscurilor pentru a evalua impactul asupra elicopterului în momentul tragerii. Următorul pas va fi integrarea completă a sistemului rachetei în sistemul HForce al elicopterului.”
Bun, dar de ce ne interesează asta pe noi? EI bine, Forțele Aeriene Române au un stoc destul de însemnat de rachete Spike cumpărate din Israel pentru elicopterele Puma SOCAT, dar nu numai. Rachetele au fost integrate pe Puma SOCAT în timpul procesului de modernizare, iar dacă viitoarele elicoptere ”de atac” ale României le vor putea folosi ar fi extraordinar din punct de vedere al reducerii costurilor.
Airbus Helicopters nu mai spune nimic în afară de ”H145M este operat în Ungaria (20), Germania (15), Serbia (9), Thailanda (5), Luxemburg (2) și a fost propus și Armatei Române de IAR, partenerul istoric român al Airbus Helicopters.”
Nicio referire la România, la oferta pentru România și așa mai departe. Totuși, faptul că testele acestea au loc în România cred că transmite un semnal destul de puternic. Nu știu dacă e din ambele părți, dar cel puțin Airbus Helicopters semnaliează că nu a renunțat la potențialul contract cu noi.
Acum să vedem dacă Bell Helicopters și Sikorsky/PZL vor reacționa în vreun fel.
Average Rating