Săptămâna aceasta a trecut aproape neobservat anunțul celor de la Thales, care au transmis că au fost selectați de NATO pentru a livra faza a doua (Increment 2) a programului NATO Common Operational Picture (NCOP). Și asta ne aduce la materialul de astăzi.â
În conflictele moderne, un rol major este ocupat de informație. Dar nu informația per se, ci modul în care reușești să o pui în context și, ulterior, să te folosești de ea. În mare, vorbim despre situational awarness. Conștientizarea situației în care te afli, dacă vreți să încercăm să traducem.
Urmărind ceea ce ne spune Thales prin comunicatul de presă hai să încercăm puțin să descifrăm cum gestionează Alianța acest lucru.
NATO este o alianță militară compusă din 30 de state. Fiecare dintre aceste state are propria armată, care utilizează propriile modele de acțiune sau, de ce nu, de colectare de informații. Chiar dacă se lucrează mult la capitolele interoperabilitate și uniformizare, diferențele sunt considerabile.
Pentru a depăși aceste diferențe, strategia NATO în ceea ce privește situational awarness-ul este să colecteze datele primite de la toți actorii relevanți într-un loc, iar de acolo să le redistribuie celor care au un interes direct în a le afla.
Să luăm, de exemplu, situația dintre Rusia și Ucraina. Apropo, avem un podcast pe această temă, pe care îl puteți urmări mai jos. Informațiile sunt colectate din mai multe surse. Sunt dronele Global Hawk americane, dar sunt și avioanele River Joint britanice, așa cum mai sunt, poate, navele militare românești care pot efectua misiuni în zonă. Să nu uităm de sistemul de sateliți sau chiar de partea ucraineană, care informează NATO cu privire la mișcările de trupe și, probabil, multe altele.
Toate aceste informații care vin din surse diferite trebuie așezate pe aceeași hartă și puse în context, iar astfel apare imaginea clară a situației actuale. Situational awarness.
Ei bine, cei de la Thales au dezvoltat un sistem care face toate lucrurile astea. Ca să îi cităm pe ei ”NCOP va captura, agrega și corela toate informațiile pentru a genera o singură imagine amplă a teatrului de operații”.
Sistemul acesta a fost implementat în 2015, iar acum va trece la un nivel superior.
Asta înseamnă că va oferi ”straturi” de COP (Common Operational Picture). Există imaginea mare, de ansamblu, pe care o poți ”decoji” pentru a ajunge la ceea ce te interesează.
Să luăm tot cazul Ucraina. NATO are o imagine mare, de ansamblu, asupra a ceea ce se întâmplă. Dar dacă organizează, de exemplu, un exercițiu aerian în comun cu Ucraina de interes va fi situația aceea specifică. Ce avioane inamice sunt în zonă, ce capabilități au, ce sisteme AA sunt, cine le folosește, care sunt pericolele și așa mai departe. Ați înțeles ideea.
Suntem în era informației, iar modul în care reușești să o captezi, sa o contextualizezi și să o folosești este mai important decât forțele pe care le poți trimite la un anumit moment pe câmpul de luptă.
Average Rating