Primul Boeing 737 MAX ”românesc”

Read Time:2 Minute, 6 Second

Joi, 1 aprilie 2021, a sosit pe Aeroportul Otopeni primul MAX ”românesc”. Este vorba despre YR-MXA, primul Boeing 737 MAX înmatriculat în țara noastră și, totodată, primul 737 MAX ce a efectuat un zbor comercial din România.

Încep prin a remarca modul foarte isteț prin care operatorul Blue Air a reușit să mute focusul de pe problemele din trecut ale acestor avioane, probleme grave ce au provocat două accidente tragice, pe elementele de noutate și modernism.

Practic, cei de la Blue Air au speculat inteligent hype-ul existent mai ales în comunitatea de entuziaști și au transformat primirea primului MAX într-un eveniment în toată regula.

Iar pentru a spori și mai mult încrederea în acest aparat, compania a organizat un zbor ”de agrement” pentru presă, spotteri, parteneri comerciali și chiar fani. Zborul a avut o durată de o oră și 22 de minute și s-a desfășurat tot joi, la scurt timp după sosirea pe Otopeni.

A fost un element de PR ca la carte, inclusiv cu diplome de participare pentru primii pasageri ai MAX-ului românesc, din care au rezultat o puzderie de fotografii, clipuri video și review-uri pozitive. Well done, Blue Air!

Primele curse comerciale au fost efectuate a doua zi, vineri, 2 aprilie, MXA făcând un drum până la Lisabona și retur. Blue Air va folosi MAX-urile pe rutele ”premium”, dacă le pot spune așa, pe lângă Lisabona el urmând a zbura spre Londra, Amsterdam sau Frankfurt.

În ceea ce privește avionul, vorbim despre un Boeing 737 MAX8 cu o vechime de cam un an și jumătate, cea mai mare parte a acestei perioade fiind petrecută în stocare, în Statele Unite.

Are 189 de locuri într-o singură clasă, caracteristic pentru un operator low-cost (sau ultra low-cost) așa cum este Blue Air.

Este propulsat de noile motoare CFM LEAP-1B, care ar trebui să fie cu vreo 16% mai economice decât cele de pe 737NG și considerabil mai silențioase.

YR-MXA este primul dintr-un lot de 10 avioane Boeing 737 MAX ce vor intra în flota Blue Air în perioada următoare, toate fiind preluate prin leasing operational de la Air Lease Corp.

Bineînțeles că înainte de livrare aparatul a fost modificat pentru a respecta toate criteriile de siguranță convenite după cele două tragedii.

Întrucât nu am apucat să zbor cu MAX-ul ”românesc” pe 1 aprilie, sper ca anul ăsta să pot face măcar un zbor cu Blue Air și ca pe acel zbor să fie MXA sau oricare alt ”frate”.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Spaniolii și-au încheiat misiunea de Poliție Aeriană din România
Next post Elephant Walk la Altus AFB: 29 de uriași aliniați pe pistă