Poliție Aeriană NATO: Avioanele românești au urmărit din nou aparate rusești

Read Time:1 Minute, 7 Second

Avioanele Forțelor Aeriene Române, cel mai probabil MiG-urile 21 LanceR ale Escadrilei 861 de pe Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, au interceptat din nou aparate militare rusești în zona Mării Negre.

O aflăm dintr-un comunicat NATO, care specifică faptul că ziua de luni, 29 martie, a fost una intensă din acest punct de vedere.

”Radarele NATO au detectat trei avioane militare ruse în apropierea spațiului aerian al Alianței din zona Mării Negre. Aparate ale Turciei, Bulgariei și României au decolat pentru a urmări avioanele rusești până când acestea au părăsit perimetrul”, a transmis NATO.

Tot luni, o formație de bombardiere Tupolev Tu-95 Bear a fost interceptată în zona de nord a continentului de aparate F-16 norvegiene și belgiene, dar și de Eurofighter Typhoon britanice.

Câteva ore mai târziu, F-urile norvegiene au fost alarmate și de două bombardiere strategice Tu-160 Blackjack.

În fine, Eurofighter-ele italiene, aflate în rotația din statele baltice, au interceptat un Il-38 rusesc ce a efectuat un zbor în enclava Kaliningrad.

Comunicatul NATO nu specifică tipul avioanelor românești folosite pentru misiunea de luni, însă cel mai probabil este vorba despre MiG-urile 21 de la MK întrucât F-urile 16 de la Borcea aveau programate misiuni de antrenament.

Iar dacă nu știi ce înseamnă misiunile de Poliție Aeriană poți asculta următorul podcast cu explicații detaliate:

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

7 thoughts on “Poliție Aeriană NATO: Avioanele românești au urmărit din nou aparate rusești

  1. „aveau programate misiuni de antrenament”,nu te supara dar e gogonata rau….celula de alarma nu e angrenata in alte misiuni decat cea de politie aeriana 24/24….deci nu avea cum sa nu fie disponibila….faptul ca nu e inca operationala asta e altceva contrar celor afirmate de oficiali si vad ca si de voi…nu ma intelegeti gresit…iubesc aviatia,ma bucur de achizitia F16 si sa de-a Domnul inca 2 escadrile complete sau chiar si 100 daca s-ar putea dar hai sa spunem adevarul…daca pana acum participau la o singura interceptare crede-ma ca se facea public….

    1. Nu mă supăr și nu e gogonată. Probabil nu ne-ai urmărit până acum pentru că am mai explicat asta.

      Serviciul de Luptă – Poliție Aeriană nu e executat în acelați timp cu MiG-21 de la MK și F-16 de la Borcea. Există un program prin intermediul căruia cele două categorii de avioane își împart permanența. Iar luni era rândul băieților de la Kogălniceanu, astfel că pe Borcea nu erau F-uri în alarmă.

      1. Am inteles, vreau sa fiu fair-play si sa cred ca asta chiar e procedura fortelor aeriene doar ca mi se pare o ineptie , eu nu am auzit pana acum de asa ceva sa ai avioane in alarma doar in anumite zile,de cand stiu ,fiecare baza operationala de lupta are avioane in alarma , sa nu mai vb ca esc 53 are componenenta 17 avioane si despre ce capacitati vorbim ca avion ,plus ca dubla comanda poate face acelasi lucru ca si simpla pe cand esc 861 posibil sa aibe 2-3 duble si 6-8 simple (le-am enumerat pe toate si cele in reparatie/revizie momentan indisponibile),cum poti sa lasi totul in sarcina lor? Ma rog ,puteai face altfel,esc 53 in alarma permanenta iar 861 in anumite zile asa mai prelungeau din resursa migurilor ca urmatoarea esc de F-16 nu se prea zareste la orizont plus ca pe MK sunt mereu 4 avioane ale partenerilor gata de decolare.Da stiu ,cu telefonul in mana toti parem experti si strategi 🙂 dar ca o parere personala fara sa aduc acuze ,mie nu mi se pare ca esc 53 este operationala . Ps ..hai cu mitingurile aviatice ca intram in sevraj…o zi buna 😉

        1. Din cate am inteles, este o procedura implementata acum, de cand F-16 au primit IOC. Escadrila 53 are 17 avioane acum, de putin timp, insa multa vreme s-au descurcat cu 12. In plus, procesul de operationalizare e inca in desfasurare, la fel cum este si crearea unui lant logistic. Probabil ca dupa ce F-urile vor fi FOC se va merge pe procedura descrisa de tine, cu Escadrila 53 in alarma permanent si cu 861 la nevoie.

          In ceea ce priveste efectivul 861, as spune ca sunt totusi mai multe. Daca te gandesti ca au nevoie de 3 avioane pentru alarma si macar inca 3-4 disponibile pentru antrenamente, si nu doar duble, plus cele indisponibile, cred ca vorbim despre ceva mai mult decat 10 aparate.

  2. MIG21 LANCER E LA FEL DE BUN CA F16……DACA E SA DOBOARE UN BOMBARDIER RUSESC AU ACELEASI RACHETE SI SISTEME DE OCHIRE…..DECI INDIFERENT DE AVION BOMBARDIERELE RUSESTI ERAU IN COLIMATOR………….CE ATATA TEVATURA PENTRU UN RAHAT……MACAR SA AIBA SANGE IN INSTALATIE CA DACA INTRA IN SPATIUL NATO SA-L DOBOARE………CUM AU FACUT TURCII CU SU25 RUSESC DIN SIRIA

    1. F 16 pot fi alimentate in aer pe cand MIG urile au nevoie sa aterizez pe o pistă pt alimentare. Daca sunt distruse pistele cum alimenteze?

    2. Aceleasi rachete si sisteme de ochire 🙂 Hai sa iti dau un raspuns, din partea unui NESPECIALIST. Bombardierele zboara cu ESCORTA, adica sunt insotite de avioane de lupta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Norvegia scoate la vânzare avioane F-16
Next post Americanii vor să angajeze 15,000 de români specialiști în aviație după ce le-au urmărit postările de pe Facebook