Forțele Aeriene Române au o escadrilă completă de F-16 după livrarea celui de-al 17-lea avion cumpărat din Portugalia. În următorii ani, aparatele vor fi modernizate, mai întâi în țara care ni le-a vândut și apoi la Aerostar Bacău.
Chiar dacă în comunicatul Ministerului Apărării de la București se spune că toate cele 17 aparate vor fi modernizate în România, realitatea este puțin diferită.
”Programul de înzestrare cu aceste aeronave multirol reprezintă și o oportunitate importantă de angrenare a industriei naționale de apărare, întreaga flotă de 17 aeronave urmând a fi modernizată la standardul M6.XR de către Aerostar Bacău, operator economic desemnat drept Centrul de mentenanță pentru aeronavele F-16 din dotarea Armatei României, care va asigura, pe lângă modernizare, și mentenanța aeronavelor”, a transmis MApN.
Ministerul Apărării din Portugalia nuanțează puțin acest tablou și oferă mai multe detalii.
Astfel, conform unui comunicat pe care îl puteți citi aici, aflăm că acordul dintre România și Portugalia are 3 faze. Prima a vizat livrarea celor 17 aparate, a doua se referă la upgrade-ul inițial, iar a treia la upgrade-ul întregii escadrile.
Lusitanii spun clar că primele doua F-16 românești vor fi modernizate în Portugalia, la Baza Aeriană 5 Monte Real, restul de 15 urmând a fi supuse acestor lucrări la Bacău.
”Programate pentru 2023 și 2024, următoarele două faze ale contractului, în care Forțele Aeriene Portugheze vor avea în continuare un rol central, constau în modernizarea configurației (de soft – n.red.), de la M5.2R la M6 a tuturor celor 17 avioane F16 pe care Forțele Aeriene Române le au. Pentru a îndeplini acest obiectiv, Forțele Aeriene Portugheze vor efectua testele de la sol și în zbor pentru configurația M6 la două avioane F-16 românești pe Baza Aeriană 5 Monte Real, urmând ca apoi să ofere suport tehnic în România, unde va avea loc upgrade-ul celorlalte 15 aparate.”
Este de așteptat ca tehnicieni români să participe la lucrările ce vor fi efectuate în Portugalia ca parte a instruirii lor pentru mutarea operațiunilor la Bacău.
Portughezii mai spun că vor susține în paralel programe de pregătire pentru tehnicienii Forțelor Aeriene Române, dar și pentru cei ai Aerostar, pentru ca aceștia să poată efectua inspecțiile avioanelor și D-Level maintenance pentru motoarele F100-PW220E ce echipează aparatele.
D-Level maintenance înseamnă practic întreg procesul de reparație capitală și prelungire de resursă.
De asemenea, până în primîvara anului 2023, Forțele Aeriene Portugheze vor menține o echipă de sprijin logistic și tehnic în România, ca parte a programului de asistență ce face parte din contractul de achiziție a avioanelor.
Foarte bine,dar lusitanii au aflat că avioanele astea nu zboară iarna, că-i. prea frig afară?