Sosirea în țară a celui de-al 17-lea avion F-16 comandat de România din Portugalia a declanșat și la noi o avalanșă de minciuni în comentarii, astfel că ne-am decis să răspundem celor mai des adresate întrebări despre aceste aparate.
Este adevărat că avioanele F-16 au fost cumpărate la mâna a treia?
Avioanele cumpărate de România au mai fost utilizate de două țări înainte să ajungă la noi, Statele Unite și Portugalia. Dar putem vorbi despre ele ca fiind ”la mâna a treia” doar cu samsarii care importă mașini conduse de bătrânici simpatice din Germania. La avioanele de luptă ne interesează resursa de zbor și capabilitățile. Asta înseamnă cât mai pot fi folosite și cât ne sunt de utile.
Este adevărat că nu pot zbura iarna?
Nu. F-urile 16 cumpărate de Româna zboară în orice anotimp, ziua sau noaptea. A fost un singur incident când nu s-au putut ridica de la sol la ora stabilită, pe 1 decembrie 2018. Dar în acel caz nu a fost vina avioanelor, pista fiind înghețată. De atunci, oamenii care le operează și-au învățat lecția și astfel de incidente nu s-au repetat. Și chiar și atunci, avioanele F-16 au decolat după câteva ore și au survolat Alba Iulia.
Este adevărat că sunt niște rable vechi?
Avioanele cumpărate de noi sunt fabricate în anii 80, deci au o vechime relativ mare. Cu toate astea, nu vechimea contează în acest caz, ci resursa de zbor. Resursă de zbor înseamnă perioada de timp în care aceste avioane mai pot fi folosite, iar în cazul aparatelor românești această perioadă e estimată la 20 de ani.
Este adevărat că le-am cumpărat degeaba, că nu pot face misiuni de Poliție Aeriană?
Fals! Avioanele F-16 ale României nu doar că pot efectua aceste misiuni, ci chiar le fac în mod uzual. Sunt certificate la nivel NATO pentru Poliție Aeriană și, da, ne apără spațiul aerian. Nu au efectuat aceste misiuni din prima zi în care au fost aduse în țară pentru că orice aviație militară din lume are nevoie de o perioadă de timp pentru a învăța să utilizeze avioanele, proces care se numește operaționalizare.
Este adevărat că nu pot zbura cu viteză supersonica?
Nu, nu este adevărat. F-urile 16 românești nu au nicio limitare tehnică pentru zborul supersonic.
Este adevărat că nu sunt nici măcar înarmate?
Fals! Încă din momentul în care s-a semnat contractul pentru primele 12 aparate a fost semnat și un acord pentru un pachet inițial de armament. Ulterior, au mai fost comandate și alte arme, atât aer-aer, cât și aer-sol. În plus, avioanele nu puteau fi certificate de NATO pentru misiunile de Poliție Aeriană dacă nu putea folosi armament. Aceste misiuni se efectuează cu muniție reală, de război.
Este adevărat că puteam lua avioane mai bune?
Da, este adevărat. România, dacă dorea, putea cumpăra avioane mai performante. Chiar și acum avem această opțiune. Atenție însă, avioanele noi sunt considerabil mai scumpe decât cele pe care le-am luat noi.
Este adevărat că am dat prea mulți bani pe avioanele astea?
România a investit o sumă apreciabilă în aparatele F-16, întreg programul costând peste 800 de milioane de euro. Prea mult este însă relativ. Bulgaria, de exemplu, care a ales să cumpere tot avioane F-16, dar noi, plătește de două ori mai mult decât noi pentru numai 8 aparate, față de cele 17 ale noastre.
De ce nu am luat Gripen? Măcar erau noi…
Nu am cumpărat Gripen pentru că avioanele erau mult mai scumpe și pentru că decizia politică a fost aceea de a ne întări parteneriatul cu SUA prin achiziția unor aparate americane. A fost un mix de factori. Faptul că suedezii ne-au propus avioane noi nu înseamnă nimic. Și SUA, prin Lockheed Martin, a oferit României avioane F-16 noi. Autoritățile de la București au ales să meargă pe varianta mai ieftină.
Dacă mai sunt nelămuriri, vă așteptăm cu ele în secțiunea de comentarii.
Salut,
Este posibil ca, în viitor, România să intre în programul F-35 ?
Salut,
E posibil, da. Dar probabil va mai dura ceva.
Clar si la obiect!
Salut. Mie mi se pare enorm de multi banii ,cam scumpă va fi toată escadrila cu modernizarea sa cu tot pachetul. Avem destui piloții pentru a opera pe ele?. Interesant ar fi să avem un mix de F16 sh și noii . Cel puțin a doua escadrilă să fie achiziționată rapid înainte , să avem o aviație normală. Curios dacă știți ceva de repararea Mig 21 și dacă avem două escadrile de Mig 21? Dar secretomania asta a șefilor armatei. Lasă că ne va apăra Taloane că vrea să fie general 😂
Avem suficienti piloti pentru F-16 si altii sunt in proces de pregatire. Avem doua escadrile de MiG-21, una la Constanta si cealalta la Campia Turzii.
Buna,
De ce pot fi folosite decat pentru politie aeriana,ce le limiteaza pentru restul misiunilor posibile cu F16.
Salut!
Pot fi folosite pentru toate misiunile, nu au nicio limitare din punct de vedere operational. Misiunile de Politie Aeriana sunt cele mai importante pentru Fortele Aeriene Romane si de aceea sunt cele pe care se concentreaza resursele.
Dar avioanele pot efectua intreaga gama de misiuni, iar pilotii se antreneaza pentru toate misiunile ce pot fi efectuate cu F-16.
Buna
De ce sunt folosite decat pentru Politie aerian,ce le limiteaza pentru restul misiunile capabile cu acest avion.
Marius, ceea ce „ai lămurit” tu in acest articol despre F-urile românești a fost dezbătut, descusut și întors pe toate fețele in comentarii dealungul timpului. Ai făcut și podcast-uri pe temele SLPA inclusiv comparații tehnice, costuri, motivari, între ce avem și ce vor avea bulgarii, pentru ca intre ce avem noi și au „vecinii” prin Crimeea nu suportă termen de comparatie din nici un punct de vedere, mai ales aerian ! S-a tot discutat și despre muniții.Numai cine nu a vrut să știe nu a știut aceste lucruri despre F-ul românesc plus că majoritatea „întrebărilor” la care ai raspuns sunt chiar și pentru necunoscători că mine niste lucruri absolut evidente ! Consider că nu ai făcut altceva decât să pierzi timp sa răspunzi postărilor, răuvoitoare, și dezinformarilor comandate !
Dacă într-adevăr dorești o analiză „F-16 facts: Ce fel de avioane a cumpărat Romania” atunci eu cred că ar trebui sa trecem cu tot cu subiect și predicat dincolo de bariera lucrurilor banale și binecunoscute pe care le știe tot romanul despre F-ul nostru !
Știu că poți, știu că știi, dar nu știu de ce până acum nu ai făcut materiale despre ce înseamnă „multirol” (adică nici cal, nici măgar) despre diferențele tehnice între avion militar dedicat unui anumit tip de misiune cu capacități adiționale și F-ul multirol. Motor, bimotor comparații tehnice, generația 4, generația 4,5 cu tot ce înseamnă acest lucru de la radar la contramăsuri, de la puncte de acroșaj la raza de acțiune !
Costuri de achiziție până la costuri de operare, detalii tehnice, calități și capacități de îndeplinire a diferitelor tipuri de misiuni. Sa luăm în calcul aparate second hand pentru aceste comparații, vechimea acestor tipuri de avioane, disponibilități de upgade că tot se bate monedă pe tema asta.
Cu această analiză ne putem raporta apoi la nevoile noastre actuale, la cele viitoare impuse de evoluțiile recente din zona noastră vezi ce s-a întâmplat în Ucraina, situația din Transnistria, ia în calcul poziția și ambitiile Turciei vis-a-vis de Grecia și numai, rezultatele din conflictele „încheiate” gen Armenia-Azerbaidjan sau cele actuale cum este cel din Siria, instabilitatea „emoțională” sa nu spun altfel a Serbiei care se tot înarmează cu tehnica rusească sau chinezeasca.
Abia apoi în final vedem și înțelegem F16 facts: Ce avioane a cumpărat Romania” ce putem face cu ce avem, ce puteam avea și ce puteam face cu ce am fi putut avea!
Te rog, daca te hotărăști să te apleci asupra subiectului nu îți pierde timp și energie cu Gripen sau alte prostii SF gen aparate generația 5 și indreapta-ți atenția spre tehnica americană pentru că „decizia politică a fost de a întări parteneriatul strategic cu americanii” nu e așa ?