Călin Rovinescu, canadianul de origine română ce a condus Air Canada mai bine de 12 ani, a părăsit compania. Hai să încercăm să îi aflăm povestea.
Călin Rovinescu s-a născut pe 16 septembrie 1955 în București. Pe când avea numai 5 ani, familia Rovinescu a emigrat în Canada și, evident, el este un produs al școlii canadiene.
Contrar unor așteptări, Rovinescu nu are studii în domeniul aeronauticii și nici nu a avut vreo înclinație spre acest segment până când nu a ajuns în cadrul Air Canada.
El este avocat, absolvind studiile la Université de Montréal și University of Ottawa, practicând această meserie mai bine de 20 de ani. De fapt, așa a ajuns la Air Canada.
Ca avocat specializat în corporate, achiziții și fuziuni, Călin Rovinescu a activat ca și consilier în cadrul procesului de privatizare al Air Canada de la finalul anilor 80 și apoi a continuat să lucreze cu această companie.
A fost angajat pentru prima dată de Air Canada în anul 2000, ca Executive Vice President pentru Corporate Development and Strategy, iar în perioada dificilă 2003-2004 a fost Chief Restructuring Officer, având ca principală responsabilitate restructurarea companiei. În 2004 a plecat din Air Canada și a pornit o bancă de investiții.
În 2009 a revenit în companie ocupând rolurile de președinte și CEO.
Călin Rovinescu este creditat cu salvarea Air Canada de la faliment. Măsurile pe care le-a luat au readus operatorul aerian canadian pe profit, iar relațiile managementului cu angajații au atins un nou nivel de înțelegere.
Sună ca o reclamă, dar chiar așa s-a întâmplat. Avocatul născut în București s-a adaptat atât de bine acestui domeniu și a avut o viziune extraordinară pentru Air Canada încât experiența lui a devenit o adevarată lecție pentru toată lumea din industrie.
Din 2019 a creat o bursă pe care Université de Montréal și University of Ottawa le oferă celor care primesc cetățenia canadiană sau copiilor imigranților ce doresc și au capacitatea de a urma studii de licență.
De-a lungul carierei sale a primit numeroase premii importante și a devenit un nume de referință în industrie.
”Am avut o relație foarte specială, unică chiar, cu Air Canada și cu oamenii din companie timp de mai bine de trei decenii. Chiar dacă pandemia a decimat industria aeronautică. avem șansa de a infrunta această provocare mult mai sănătoși din punct de vedere financiar decât aproape orice altă companie aeriană. Ne-am redus costurile, cheltuielile și angajamentele cu furnizorii pentru următorii ani. Aur Canada va fi foarte bine poziționată pentru recuperare după redeschiderea granițelor și ridicarea restricțiilor de călătorie”, a spus acesta.
Moștenirea lui Rovinescu va rămâne, iată, și după plecarea lui din fruntea Air Canada.
În onoarea fostului CEO, Air Canada a înmatriculat primul Airbus A220 din flota sa cu indicativul C-GROV, iar pe fuselaj, sub geamul comandantului, tronează semnătura acestuia.
Average Rating