Croația alege între F-16 și Rafale, dar poate rămâne temporar fără avioane pentru Poliție Aeriană

Read Time:2 Minute, 5 Second

Croația ar urma să se înscrie cât de curând pe lista statelor ex-comuniste ce schimbă bătrânele supersonice sovietice cu unele noi, de producție occidentală. Numai că până să ajungă acolo, Zagrebul ar putea rămâne fără avioane pentru misiunile de Poliție Aeriană.

Potrivit celor de la Jutarnji, ”finala” selecției croate se joacă între Lockheed Martin, care propune avioane F-16 noi-nouțe în varianta Block 70, și Franța/Dassault, care au oferit aparate Rafale la mâna a doua, preluate din inventarul Armée de l’Air et de l’Espace pe modelul elen.

Problema este, susțin jurnaliștii locali, că autoritățile de la Zagreb au întârziat atât de mult selecția încât nu prea mai există soluții pentru a păstra în serviciu avioane de luptă capabilă să asigure misiunile de Poliție Aeriană până la sosirea celor noi.

Croația folosește în prezent în jur de 8 aparate MiG-21 Bis modernizate ultima dată în Ucraina. A fost o lucrare ”cu cântec” la vremea respectivă, cu acuzații ce au rămas în eter despre lucrări de slabă calitate sau chiar înlocuirea unor avioane cu altele mai vechi!

Ei bine, aceste MiG-uri ajung la finalul resursei de zbor prin 2023, iar estimările privind livrările noilor aparate spun că acestea ar ajunge în Croația cel mai devreme prin 2024.

Dacă Zagrebul va alege un câștigător și va semna contractul în prima jumătate a acestui an, așa cum se tot spune, americanii de la Lockheed susțin că ar avea nevoie de 3 până la 4 ani pentru a livra primele aparate. Francezii ar putea fi considerabil mai rapizi, dat fiind faptul că e vorba de avioane second-hand pe care le iau din inventarul aviației proprii, dar și aici sunt probleme.

Croații trebuie să își școlească piloții și tehnicienii, proces ce va dura măcar un an, dacă nu chiar 2, apoi trebuie să modernizeze o bază aeriană și nu în ultimul rând trebuie să operaționalizeze noile avioane.

Dacă ne uităm la noi, din momentul primirii aparatelor F-16 am avut nevoie de aproape 3 ani pentru faza inițială a operaționalizării, fără de care nu se pot efectua misiunile de Poliție Aeriană.

O soluție ar fi prelungirea resursei MiG-urilor 21, un proces costisitor și prea puțin util, din moment ce acestea oricum vor fi retrase după primirea avioanelor noi. O altă ipoteză este cea a unui acord cu țara ca vinde avioanele Croației pentru ca aceasta să detașeze un număr de aparate de luptă pentru misiuni de Poliție Aeriană timp de 2-3 ani. Contra cost, evident.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Croația alege între F-16 și Rafale, dar poate rămâne temporar fără avioane pentru Poliție Aeriană

  1. Cică într-un moment de luciditate,Macron le-a ziso croaților,ba băieți,vreți și voi în Califatut islamic european? Dați și voi o comanda de Rafale și apoi m-ai vorbim. Pe partea cealaltă Trump,i-a cam strîns de ouă și cam le_a arătat de unde se dă ora exactă. Acum rămâne de văzut ce-o să facă croații.Namaste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Animawings lansează prima rută regulată: București – Helsinki
Next post Canadienii de la Top Aces au primit primele avioane F-16 din Israel