Hai să dăm puțin cu bâta în baltă și să agităm naționalismul cu o întrebare care ne bântuie de când am văzut anunțul Elbit cu privire la contractul cu Avioane Craiova: modernizare sau achiziție de avioane noi?
Să explic. Prin acest acord, România, Ministerul Apărării, vrea să modernizeze 10 aparate IAR-99 Standard, cele clasice, cu 100 55 de milioane de euro plus TVA. Din suma asta, 27 de milioane de dolari vor merge către Elbit, care va furniza sistemele de avionică.
UPDATE: Din greșeală am avansat suma de 100 de milioane de euro, care include și modernizarea a 10 avioane IAR-99 Șoim, pe lângă cele 10 aparate IAR-99 Standard. Contractul semnat este pentru 10 IAR-99 Standard și are o valoare de 275 de milioane de lei + TVA. Asta înseamnă 55 de milioane de euro + TVA.
100 de milioane de euro pentru 10 avioane înseamnă 10 milioane de euro per avion. 55-60 de milioane de euro pentru 10 avioane înseamnă 5,5 – 6 milioane de euro per aparat. Avion de antrenament avansat, cu oarecare capabilități aer-aer și de atac la sol, dar un trainer până la urmă. Și pentru ăia care au grețuri când se uită la F-urile 16 de la Borcea, un trainer vechi cu un motor arhaic.
Hai să vă dau un exemplu, ca să știm despre ce vorbim. Polonia a dat în primă fază 280 de milioane de euro pe 8 avioane M-346 Master, produse de italienii de la Alenia. Ulterior au suplimentat comanda cu încă 4 bucăți. Ajungem pe la un 35 de milioane per avion, cost în care intră aparatele, pregătirea piloților și tehnicienilor, suport logistic pentru operare și sistem de pregătire la sol.
La prima vedere pare mult, dar polonezii au acum o flotă de trainere avansate, moderne, modernizabile în continuare, pe care le vor folosi niște zeci de ani.
Noi ce facem? Băgăm bani destul de mulți într-o platformă veche, care are nevoie de upgrade, dar care nu va ajunge la nivelul uneia noua, ca M-346. IAR-99 nu va fi remotorizat, în ciuda a ceea ce visează câte unii, și asta va fi una dintre marile lui bube.
Pe de altă parte, IAR-99 e un produs românesc bun. Iar contractul pentru modernizarea lui ține în viață una dintre puținele companii din domeniul aeronautic ce încă mai are activitate în România. De asemenea, e platforma noastră. Asta înseamnă că o putem moderniza, adapta, repara, prelungi resursa și orice altceva aici, la noi.
Un M-346, exemplul de mai sus, depinde de fabricant, care e o companie dintr-o altă țară.
Hai să n-o mai lungim și să discutăm în comentarii. Voi ce preferați, modernizarea cu bani mulți a IAR-99 sau cumpărarea cu bani și mai mulți a unui avion nou?
Atenție, discutăm argumentat. Respectăm toate opiniile, dar vrem argumente pentru ele să putem dezbate.
Eu merg pe un aparat de antrenament nou. Care ar fi mai adaptat pentru un atac la sol, deci M-346 Master sau KAI T-50 (preferatul meu) !
10 mil de euro modernizarea unui avion existent mi se pare enorm.
Daca ne uitam la avioane asemanatoare gen L39NG/M345 care au un pret estimat de 20 de milioane (din care scadem 2.5 mil pentru motor, 2.5 mil pentru avionica), vedem ca aparatul „nud” costa undeva la 10-15 mi. Iar noi il modernizam la pretul asta….
Nu era mai bine sa se aloce un buget pentru IAR-99 Blk2 care sa includa imbunatatiri aerodinamice, motor nou si introducerea de materiale moderne? ca avionica oricum o cumparam.
salut interesant ar fi sa stim cat de catde bune sunt in continuare motoarele de pe IAR99 nu stiu cat de mult ne-am permite sa cumparam avioane noi de antrenament vezi bine ca noii vorbim de atatea programe de inzestrare dar nu prea facem multe , doar doua programe incepute si aici fac referire la Piranha si la Patriot restul doar vorbe si judecatii prin instanta, deci eu zic ca e ok modernizarea IAR99 standard la Super Soim si sa distribuim banii spre o noua escadrila de F16 chiar dac e sh si eu visez la cel putin 2 submarine diesel noi sa avem o arma de descurajare totusi e voie sa visam cred /
Motoarele sunt bune, în sensul că își fac treaba. Sunt totuși vechi și comparativ cu propulsoare mai moderne consumă mai mult, nu au la fel de multă putere și au nevoie de reparații mai dese, toate astea însemnând costuri extra.
Sa dam 5 milioane aprox/avion si sa mentinem si capabilitatile de la Craiova (know-how, ingineri, forta de munca), cred ca este o solutie buna. Luam niste avionica moderna (Elbit livreaza avionica pentru F16 si F35), invatam ce e cu ea si putem sa facem mentenanta tot la Craiova…din nou cred ca este o solutie buna. Viitorul este sa ai facilitati si experti la indemana. Plus ca vor sa faca si drone la Craiova. E clar ca Elbit si Craiova se cunosc, au incredere unii in ceilalti si au aratat ca pot sa faca lucruri bune impreuna.
Avand in vedere ca noi tot timpul ne facem planuri mari dar nu dam bani, macar sa folosim resursa IAR-ului si sa investim minimul acela necesar in aducerea la zi.
Si mentinerea mainii de lucru calificate.
Ar fi pacat sa le taiem ca pe IAR-93.
Orice trainer nou am lua, costa mult mai mult. Si apoi mai bine luam F-uri noi si folosim ca trainere MLU-ul + IAR-ul. Ambele sunt vechi si cu dureri de cap pentru viitor (0 perspective Radar sau Tape 7.x), deci le-as zbura pana la epuizarea resursei la antrenamente.