Dacă ești pasionat măcar puțin de aviație și ai ajuns în ultimii ani pe la vreun airshow nu ai cum să nu fi auzit de Șoimii României, formația de acrobație aeriană a Aeroclubului României. Una dintre formații, de fapt.
Sunt băieții ăia cu avianele lor galbene, uneori cinci, alteori șase, care împrăștie fum alb în timp ce se dau peste cap parcă lipiți unul de celălalt.
Acum că prezentările sunt gata, trebuie să știți că am reușit să îi vizităm recent la ”casa” lor de la Aeroclubul Teritorial „Aurel Vlaicu” București. La Clinceni.
Pentru că pandemia a dat toate planurile peste cap, iar airshow-urile au fost anulate unul după altul, vara 2020 este una a exercițiului și a schimbului de generații. Pentru că sunt deja noi șoimi care au intrat în echipă, plus alții care își așteaptă șansa.
Am mers așadar pe Aerodromul Clinceni pentru o discuție referitoare la mai multe proiecte și am ajuns să petrec jumătate de zi în zgomot de motoare, urmărind decolări, evoluții și aterizări și reușind să înțeleg ceva mai mult din tot ce stă în spatele Hawks of Romania.
Trebuie spus că membri echipei sunt selectați din rândul componenților lotului național, iar ca să ajungi acolo trebuie să treci de niște praguri bine determinate. Nu poți, oricât de bun ai fi, să zbori direct pe Extra 330SC. Trebuie să îți faci ucenicia în acrobație pe Zlinurile 526 și 50, după care treci pe Extra 300 și abia apoi ajungi în carlinga celui mai performant avion de acrobație din dotarea Aeroclubului.
Iar aceste praguri sunt dificil de cucerit, e nevoie de timp, de ore de zbor, de stomac pentru acrobație, de talent pentru această ramură și încă multe altele.
Ce mi-a plăcut mult din tot ce am văzut este procesul de pregătire. Fiecare pilot efectuează măcar un zbor în ziua în care este programat. Un zbor înseamnă în jur de 20 de minute în care se află în avion si repetă de două ori o rutină prestabilită. Această rutină diferă în funcție de tipul aparatului și de nivelul de pregătire. În timpul zborului, este monitorizat de la sol de colegii din lot și de cel puțin un instructor. Fiecare pilot are un carnet în care sunt scrise observații cu privire la evoluția sa.
În perioadele de pregătire pentru competiții, antrenamentele sunt și filmate, iar apoi fiecare își poate analiza evoluțiile. Obiectivul este acela ca toți să execute corect programul de manevre acrobatice.
Și să nu credeți că există pilot perfect sau pilot care nu greșește. Am văzut cum chiar directorul Aeroclubului României și liderul Hawks of Romania, George Rotaru, a primit observații de la sol în timpul antrenamentului său!
Și pentru că am ajuns la el, o să fac un lucru cu care nu sunteți prea obișnuiți aici. A, observat în ultimii ani că Aeroclubul înflorește. Sau că se dezvoltă într-un ritm mult mai accelerat față de deceniile trecute. Au fost cumpărate avioane noi, avioane pentru zborul ultraușor, pentru zborul cu motor, pentru zborul fără motor. Au fost reparate capital aparate ce își epuizaseră resursa cu ani în urmă și redate la zbor. Se fac investiții în infrastructură. La Clinceni, de pildă, se construiește un nou hangar și e aproape ridicat un nou turn de control.
Sigur că toate lucrurile astea, și altele despre care vom mai vorbi, nu sunt realizarea unui singur om. Însă trebuie să fiți de acord că, așa cum se întâmplă și în cazul problemelor, și lucrurile bune sunt demarate și susținute de cei cu putere de decizie.
Revenind la Hawks of Romania, pot spune că din ce am văzut viitorul echipei arată bine. Chiar foarte bine. Liniile de schimbă, iar cei ce vin din spate beneficiază și profita de experiența celor dinaintea lor.
Din păcate, în anul în care Aeroclubul României aniversează un secol de existență piloții aceștia nu își pot arăta măiestria în fața spectatorilor. Dar vor veni vremuri mai bune și ne vom putea bucura de evoluțiile lor.
Average Rating