Romania renunta la avionul multirol in 2012 si 2013?

Read Time:1 Minute, 54 Second

Fortele Aeriene Romane si Ministerul Apararii vor mentine blocat programul de achizitie al avionului multirol si in acest an iar daca sursele noastre corecte acest program ar putea fi „dezghetat” abia in 2014.

Ultimele declaratii facute de presedintele Basescu vin parca sa confirme aceste informatii care, deocamdata, sunt la stadiul de zvon. Conform sefului statului, tara noastra se va imprumuta in acest an de 16 miliarde de euro, conditii in care e greu de crezut ca M.Ap.N. va avea alocata o suma consistenta pentru demararea programului de achizitie.

„Trebuie să împrumutăm 13,5 miliarde de euro pentru a achita datoriile care sunt rostogolite din 2007 încoace. Alte 2,5 miliarde de euro trebuie pentru a acoperi deficitul de 1,9% din PIB”, a precizat presedintele.

Cum situatia economica este din ce in ce mai „maro”, banii pentru achizitii lipsesc, ei fiind directionati, de multe ori cu tema, catre investitii in infrastructura si cheltuieli curente.

De asemenea, nu trebuie trecuta cu vederea cea mai recenta sedinta a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, de la mijlocul lunii decembrie, sedinta in care resursa de zbor a MiG-urilor 21 a crescut subit, batranele noastre aparate putand zbura acum pana in 2015.

„Se prefigurează o situaţie critică. În 2015, avioanele pe care le avem îşi epuizează resursa, iar România nu este încă în poziţia de a spune că îşi va respecta obligaţiile asumate atunci când a intrat în NATO, şi anume de a contribui cu 48 de astfel de avioane la forţele NATO, dar şi la apărarea propriului teritoriu”, spunea atunci preşedintele Basescu.

Numai ca, in urma cu doar cativa ani, cand era crestere economica, aceeasi resursa de zbor avea ca termen final anul 2011 sau prima jumatate a lui 2012, cu mare indulgenta.

Acum ea a crescut dintr-o data cu 3 ani si jumatate, foarte mult in conditiile in care pilotii romani abia aduna 15-20 de ore de zbor anual (daca informatia este eronata, astept corectura) iar numarul de aparate este intr-o continua scadere. Sa nu uitam ca nici IAR-urile 99 nu o mai duc mult, mai ales ca avioanele construite la Craiova striga dupa imbunatatiri, conditii in care pilotii nostri ar ramane sa zboare cu YAK-urile de Bobocu si, eventual, cu avioanele de la aerocluburi.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Lufthansa scumpeste biletele de avion
Next post Hanna Reitsch – femeia pilot cu cele mai spectaculoase recorduri mondiale