Rusia lucrează la următoarea generație de avioane MiG

Read Time:1 Minute, 6 Second

Următoarea generație de avioane MiG este în lucru și ar putea apărea după anul 2025.

Potrivit agentiei RIA Novosti, compania RSK MiG, parte a United Aircraft Corporation, a contractat servicii privind ”calcule aerodinamice pentru un avion bimotor, multirol, ușor ce urmează să fie folosit în apropierea frontului”.

Valoarea contractului este de 4 milioane de ruble, în jur de 50 de mii de euro, deci deloc impresionantă în acest punct.

Iar din descriere pare că vorbim despre o nouă evoluție a MiG-ului 29, nu despre un produs nou, așa cum este de pildă Su-57 față de familia Su-27.

Se prea poate să discutăm despre dezvoltarea suplimentară a MiG-ului 35, care să primească mai multe caracteristici stealth, dar și avionică de ultimă generație.

De asemenea, se vorbește că RSK MiG ar intenționa să dezvolte proiectul MiG-1.44, cel care se dorea a fi răspunsul Rusiei la F-22 Raptor și care a fost anulat în anul 2000, după ce demonstratorul a efectuat numai două zboruri.

Se pare că Moscova își dorește să resusciteze această companie pentru a avea măcar două opțiuni în ceea ce privește avioanele de luptă și a sparge monopolul de facto pe care îl are acum Suhoi.

Rămâne însă de văzut dacă MiG va reuși să livreze un produs performant, care să atragă clienți.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

15 thoughts on “Rusia lucrează la următoarea generație de avioane MiG

  1. Mig a livrat deja un produs super performant prin Mig-21, 25, 29, 31, MFI, dar neavand avantajul propagandei Mig-29 a fost laudat doar de cunoscatori si nu de masa prostimii, Mig-21 dainuie si dainue si inca dainue, cred ca va dainui si in 2050 cand se vor bate cu gen VI, VII :)), iar Mig-31 nu degeaba rusii il mentin in viata si il modernizeaza, da stiu ca imi vei spune ca nu au alternativa, din pacate si fericire face fata cu brio si acum, fata de prapaditul sr-71 total nefolositor.
    Deci Mig chiar au ce oferi in viitor!
    Mig MFI, cred ca e ceva mai diferit, si singurul din lume ce poate fi numit mijlocul dintre gen IV si V.
    F-22 si F-35 nu e cu mult peste daca Mig 1.44 ar fi fost finisat cum era in proiect, Mig mfi ar fi gen 4,9 iar f-22 gen 5 cu minus.

    1. SR-71 a avut cu totul alt rol decat Mig-31 (rusii nu au avut niciodata un echivalent la SR-71), doar ca le compari si decizi ca „sr-71 total nefolositor” denota faptul ca, in cel mai bun caz, nu stii despre ce vorbesti. Consider ca SR-71 e peste ce poate Rusia chiar si azi in materie de tehnologie (fiabila).
      Catalogarea in gen 4.9 si 5 cu minus…ce?
      P.S. Pune-te la punct cu gramatica limbii romane daca vrei sa pari cat de cat relevant.
      P.P.S: Jap a fost retras si ai venit tu in loc? Nu-si permit 2 troli sau operati alternativ?

      1. Marius, da e tipic sa ne consideri troli atata timp cat si noi avem viziunea noastra. Uita-te la tine cat de mult lauzi sr-71, ce vrei sa spui cu acel avion, la ce a fost bun daca ma poti lamuri. Daca chiar a fost ceva bun de ce l-au retras. Ca american sa demonstrezi ca ai cu ce o fac pe spatele platitorilor de taxe, priveste acum unde e america, intr-o degringolada fara iesire.
        Cat tine de gramatica, e tipicul omului fara argumente. Ideile le-ai inteles si ai reactionat.
        Ce nu va inteleg eu, de unde atata unir in paginile militare de Romania in care daca cineva e pro tehnica rusa si antiamericana e trol. Adica eu Roman din generatii trebuie sa fiu numai cu vantul de la vest ca asa e „gasca”?. Daca eu vad altfel tehnologia decat cea care imi e servita sub nas de vestici sau de voi trebuie sa ma conformez?
        Da, imi place tehnica ruseasca, e gresit undeva?

        1. A fost cel mai bun avion de recunoastere strategica despre care stim. Ti-am spus deja de ce l-au retras (poate au ceva chiar mai bun).
          Sovieticii nu au tras de pe „spatele platitorilor de taxe”? Le dadea stalin din iad 80% din pib sa dezvolte armament?
          „priveste acum unde e america, intr-o degringolada fara iesire.” Cine spune? Pe ce te bazezi, care sunt argumentele simplului iubitor (ai fi putut spune ca apreciezi dar daca simti mai mult de atat in prezenta unui t-55, cine sunt eu sa te judec) de tehnica ruseasca?

          „vestici sau de voi” care noi tovarase? Cine suntem noi si cine sunteti voi?

          „Adica eu Roman din generatii” aici chiar am ras.

          Stecori niste fraze cheie invatate pe de rost (la fel cu jaf cu „Pe timp de Corona și cu recesiunea economică după colț”).
          Ca-ti place tehnica ruseasca nu e un pacat, dar tu sustii ca tehnica ruseasca e superioara si ca americanii(in cazul asta, restul lumii in general) sunt inferiori, lucruri diferite.

          Iarasi, vezi ca nu stii sa te exprimi articulat in limba romana.

          1. Marius, scriu de pe telefon, (fac parte din generatia tastaturei si nu a scrisului cu un deget) greu de scris si corect, deci te rog. „Articulat”, nici tu nu o faci prea bine. Deci hai sa nu ne agatam de ceea ce nu putem controla.
            In ce masura tehnica americana e mai buna, pe ce paliere mai exact.Din ce povesti vi si sustii asta?
            Unii au masuri, altii contra masuri.
            Unii au avioane, altii rachete cu ce sa dea avioanele jos. Unii au ” invizibile” ca asa sustin ei iar altii le vad si le dau jos. Ce tehnologie asa inalta au unii fata de altii?
            In ce detalii sa mai intram ca iricum e inutil.
            Cat tine de subiect, mig. 29 sau 35 cu ce e mai prejos de un f-16/18? doar faptul ca a fost doborat la sol in Serbia, in aer in ce conditii au avut loc luptele?
            Nu ma intereseaza actuala criza, nu detin televizor, nu sunt impatimit de indobitocire.
            Nu sti mai nimic despre stalin.
            Dovezi clare ca america e pe fundul marii, am sute de dovezi, plus cei peste 30 mil. someri oficial care sunt la final de subventionare. Las vegas, cazinourile opulente au devenit banci de mancare, sistemul speculativ al americii isi traieste sfarsitul, oricat de multi bani ar tipari acum.
            Dar sa revenim la tehnologiile rusesti.

          2. „In ce masura tehnica americana e mai buna, pe ce paliere mai exact.Din ce povesti vi si sustii asta?” Din statistica.
            „In ce detalii sa mai intram ca iricum e inutil.” Atunci pentru ce-ti pierzi timpul?
            „Cat tine de subiect, mig. 29 sau 35 cu ce e mai prejos de un f-16/18? doar faptul ca a fost doborat la sol in Serbia, in aer in ce conditii au avut loc luptele?” Aici doar te faci de ras, Conditii de razboi real.
            „Nu sti mai nimic despre stalin.” Sa mori tu?

            Despre restul..nu ma mai obosesc, imi place sa cred ca esti doar beat si e un episod trecator pe care, poate, trebuia sa-l ignor.

            LE: Ca pari un analfabet semifunctional nu e legat de faptul ca scrii de pe telefon si mai ales nu incerca sa te identifici cu o generatie de tineri romani, nu esti si nu vei fi.

          3. Analfabet, si alte jigniri fac parte din lipsa unora ca tine de a veni cu argumente concrete. Nu tine de varsta sa intelegi o duscutie, unii ca tine nici propriile idei nu si le inteleg dar sa iei parte la o discutie.
            Aveti aceleasi texte tip rezist.
            Nu sti nimic de stalin, iti repet asta.
            Nu porti decat idei fixiste cu america. Yankeii tai au avut singurul castig intre 1990 pana in 2002, dupa au pierdut avansul pe orice oalier al tehnologiei. Daca imi arati macar un punct unde sunt buni in sensul real al tehnologiei, astept.
            Nu spun ca rusii sunt cei mai buni, nicaieri nu am scris asta si de aceea iti repet ca nu poti mentine o discutie fara jigniri, tipic oamenilor slabi ce se ascund in spatele diferitelor persoane sau aspecte.
            Din nefericire pentru voi, noi astia ce ne place tehnica ruseasca tine de felul cum vede un om acea tehnologie, ca inginer iti spun ca esti departe de a intelege tehnica cevtine de la concept pana la produsul finit.
            Firesc sa fim banati, doar e pagina voastra a vesticilor.
            Cu un deget scriu romaneste mai explicit decat romana ta fara inteles.

          4. Tu nu realizezi ca te faci de ras?
            Gasiti bai altul ca asta e stricat.

    2. Ceva cam off-topic, dar Blackbird SR-71 a fost foarte folositor la vremea lui.
      Cand ivanii au mai evoluat cu AA-ul, l-au retras americansky si s-au dat cu F-117.
      Cand sarbsky au dat jos F-117, l-au retras americansky si s-au dat cu F-22 & company.
      Iar pe F-22 nu l-a dat jos decat bugetul enorm al programului si Mr. Biden prin congres.

      Acum guri rele defavorabile marelui exportator de vodka buna spun ca s-ar face un SR-72 … asa, mai in ciuda 🙂
      Guri si mai rele spun ca aia mici (de respira greu de la poluare dar care iti fabrica tie celufonul) vor sa devina jucatori mari in domeniul asta si ciocanesc de zor la orice (copiat ori ba), numai sa-si faca mana.

      1. Americanii au retras SR-71 din ratiuni politice, costuri, au crezut ca pot asigura aceleasi capabilitati cu satelitii. Sovieticii nu au incadrat niciodata cu nimic un SR-71, misiunile se desfasurau in afara spatiului aerian bolsevic fiind bazate pe senzori (din cate stiu), nu cred ca l-ar putea da jos nici acum chiar daca ar zbura peste Kremlin (pun intended).
        CProbabil ca un SR-72 e pus la copt daca nu deja operational de multa vreme, doar o speculatie insa.

        Referitor la Mig, trag de aceleasi platforme (deja obosite) de prea mult timp. Fuse si se duse. Ramane Suhoi dar si aia cam trag spre loc cu verdeata, de unde a fugit toata durerea, intristarea si suspinarea.

        Cat despre ciainizi, dupa Covid si-o vor lua urat. Sau ar trebui.

        1. SR71 ca avion de spionaj se baza pe avantajul vitezei, avantaj care venea din minunatia tehnologica in materie de motoare si din invelisul exterior.
          Era un alt reportaj care arata cum SR-ul pierdea putin fluid fiind la rece, dar in exploatare (incalzit de frecarea atmosferica si motoare in sarcina) era perfect etans.

          E adevarat va satelitii au luat multe din sarcini, dar fie si cu o constelatie de sateliti tot nu acoperi 24/24 o zona.

          Cum ivanii nu erau atat de avansati, puteau detecta orice (ca de aceea dadura jos U2-ul de la altitudine mare), dar n-aveau solutie de tragere. Mach 3 era mult prea rapid ca sa mai faca si corectii de tinta.
          Asa ca uite o istorioara din Coreea de Nord.
          https://www.youtube.com/watch?v=9iiVUB6GYbQ

          Nu cred sa fi diferit foarte mult situatia cu Moscova, desi nu am auzit ceva public de la amerloci legat de asemenea misiuni. Cel putin nu dupa U2.

          Despre SR72, nu stiu prea multe, dar uite ceva amuzant:
          https://www.youtube.com/watch?v=2VQWxnrArqQ

    3. Recent am citit un articol bine documentat despre mig29 si in mica istorie prezentata, informatii despre cauza decaderii migurilor in concurenta lor cu suhoi. Cica ar fi fost atat de impiedicati de coruptie in dezvoltarea lor, incat o patre din proiectanti au trecut la concurenta. Oricum, ideea de a face ca mig sa tina pasul cu suhoi e buna pentru rusi.

  2. Păi să vedem dacă în viitor va mai fi denumirea de Mig,că unul de-al lor zicea că : Mig să se unească cu Suhoi și între timp chiar au scos o dronă înpreună. Deci,următorul „avion”, ar putea fi o dronă stelth sau un bombardier. Oricum pînă se decid ivanii ce „avion”o să facă,îi halește Corona.Namaste.

    1. „chiar au scos o dronă înpreună” Proiecte echivalente cu pdf urile MAPN ului. Ohotnik de la Suhoi si Skat de la Mig sau poate invers, vise pe hartie, propaganda stalinista. Ce fac cu Su57le mai degraba?

  3. Baieti, baieti!
    nu stiu de ce va certati atat pe o chestie pe care nu prea o cunoasteti. Eu vad in poza doar un 29 obosit. In schimb vad o domnisoara in flight suit si cu tocuri de iti pica nasul (conul). Pacat ca poza e resize-ănită de cei de la biroul de presa al MiG ca altfel puteam vedea mai multe detalii „strategice” la aparat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Carpathian Pumas | Finalul primei rotații în misiunea din Mali: 195 de misiuni și 740 de ore de zbor
Next post IATA nu vrea distanțare socială în avioane