Angajații Tarom au intrat în șomaj tehnic. 75% din salariul mediu inclusiv pentru piloți și însoțitori

Read Time:1 Minute, 34 Second

Peste 1.100 de angajați ai companiei Tarom au intrat de luni în șomaj tehnic. Asta se traduce printr-o diminuare considerabilă a veniturilor, conform liderilor de sindicat

Andrei Rusu, pilot și lider de sindicat al operatorului aerian, susține că și membrii echipajelor sunt afectați de această decizie. Ba chiar cei mai afectați, la ei fiind cele mai mari pierderi.

”Odată cu oprirea zborurilor s-a terminat cu diurna, deci veniturile s-au redus cam la jumătate pentru ambele categorii, piloți și însoțitori. Șomajul tehnic este plafonat la 75% din salariu mediu pe economie, asta înseamnă undeva la 2.000 de lei. Deci pentru piloți ar fi o reducere de pe undeva de la 75-80%, iar însoțitorii pe undeva pe la 50%”, a declarat Andrei Radu pentru Mediafax.

Poziția lui Radu este una foarte interesantă pentru că, în momentul informării angajaților Tarom cu privire la șomajul tehnic se discuta despre faptul că aceștia vor primi 75% din salariul lor mediu, diferența dintre sumele plătite de stat și veniturile prognozate urmând a fi acoperită de companie.

Urmează să aflăm dacă acest lucru s-a schimbat, iar o parte dintre piloții Tarom au fost trimiși în șomaj cu indemnizații de 2.000 de lei.

Din această declarație vreau să mai scot un lucru. Același lider sindical spune că salariul unui pilot Tarom, și presupun că vorbim despre salariul mediu pe companie, este de 10.000 de lei din moment ce o reducere a acestuia cu 80% ar fi echivalentă cu indemnizația de șomaj de doua mii de lei.

Idem pentru însoțitorii de zbor, care ar avea salarii medii de 4.000 de lei.

Înțeleg că discutăm despre salariile ce includ diurnele, cele de încadrare fiind cu 50% mai mici. De asemenea, presupun că este vorba despre salariile nete, nu cele brute.

Trei luni ar urma să fie perioada de somaj tehnic la Tarom.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Boeing a renunțat la preluarea Embraer
Next post Cum vom călători după pandemie: Bilete de avion la un euro sau prețuri record?