Croația încearcă din nou să cumpere o escadrilă de avioane multirol moderne și a emis la începutul acestui an un RfP – Request for Proposal – transmis către șapte state.
Iar aparatele aflate în vederile croaților sunt extrem de interesante! RfP-ul poate fi împărțit în două categorii, avioane noi și avioane second-hand.
În ceea ce privește aparatele noi, sunt vizate F-16 din Statele Unite și Saab Gripen din Suedia. Opțiunea din urmă este pentru noile Gripen E/F întrucât C/D-urile nu se mai fabrică. Dacă va merge pe mâna nordicilor, Croația ar deveni numai al doilea client extern pentru noul Gripen.
Opțiunile second-hand sunt și ele surprinzătoare. Au fost transmise RfP către Grecia, Israel și Norvegia pentru avioane F-16, către Italia pentru Eurofighter Typhoon și către Franța pentru Dassault Rafale.
Alegerea F-16 second-hand pare aproape imposibilă în condițiile date. Grecia nu are avioane la care este dispusă să renunțe, așa cum a transmis la solicitări similare ale României și Bulgariei. În plus, există un plan de modernizare a F-urilor grecești la standardul Viper.
Norvegia are în serviciu F-16 vechi, AM/BM, iar atunci când România a transmis un RfI (Request for Information) către aliații din NATO privind o eventuală achiziție de avioane a răspuns că nu are nimic disponibilizabil. Prin urmare, mă îndoiesc că acum vor avea.
Israelul este o alegere specială. Anul trecut, Croația și Israel au ajuns la un acord pentru F-16 Barak, însă contractul a fost blocat de Statele Unite. Îmi este greu să înțeleg cum s-a schimbat situația acesta și cum ar putea să vândă Israelul avioane.
Eurofighter Typhoon se transformă într-o opțiune de care fuge toată lumea. Italia vrea să scape de vechile Tranche 1 și le-a propus cam peste tot prin Balcani, inclusiv în Bulgaria și, din câte am aflat, chiar și în România. Este însă scump de cumpărat, scump de modernizat și scump de zburat. Așadar, mă îndoiesc că e o alegere pe care croații o vor lua în serios.
În fine, Rafale la mâna a doua este o opțiune spectaculoasă, care cred că e încercată în premieră și sunt curios de perspective. Aș paria totuși că francezul va fi prea scump, deși poate fi și cea mai bună platformă de pe această listă.
7 mai este data limită pentru a răspunde la acest RfP, după aceea autoritățile croate urmând a începe analiza.
Dacă cineva ar cere un pronostic, aș spune că Zagrebul va merge către F-16 noi din Statele Unite, asta dacă nu cumva americanii vor permite cumpărarea de avioane din Israel.
Păi cineva trebuie să țină linia de la Greenville deschisă.
Fabrica aia nu e manufactura ca la deja mortul su57le iubit, nu sta in 6-8-12 aparate, au comenzi pentru ani de zile. mai cu talent tovarase, mai cu talent.