Cele sase avioane F-35 Lightning II produse si livrate formal Turciei ar putea ajunge in serviciul Olandei.
In prezent, patru aparate sunt stocate in conditii de zbor pe baza aeriana Luke, din Arizona, iar alte doua la uzina din Forth Worth, Texas, insa Lockheed Martin si Pentagonul cauta o solutie pentru a livra unui alt client.
Greg Ulman, project manager in cadrul Lockheed, ar fi declarat recent ceste analizata posibilitatea de a transfera Olandei, tara ce si-a concretizat intentia de a suplimenta comanda initiala de F-35, avioanele ce poarta inca schema de vopsire a Türk Hava Kuvvetleri
Daca autoritatile olandeze vor fi de acord cu acest lucru inseamna ca Fortele Aeriene – Koninklijke Luchtmacht (KLu) – ar putea primi mult inaintea programului sase avioane de generatia V, dar si ca linia de asamblare din Italia va pierde cel putin sase aparate din comenzile pentru Europa.
Potrivit celor de la Scramble exista si posibilitatea ca Olanda sa suplimenteze suplimentul dupa ce cele sase avioane turcesti au devenit disponibile. Cu alte cuvinte, ar urma sa achizitioneze 37 de aparate din comanda initiala, noua din comanda suplimentata in acest an si inca sase puse pe liber dupa scoaterea Turciei din program. Ar insemna un total de 52 de F-35, cifra avansata ca necesitate atunci cand olandezii si-au manifestat initial intentia de a trece la generatia V.
In momentul de fata nu este clar daca Lockheed a facut o oferta concreta Olandei sau daca sunt numai tatonari.
Cert este ca avioanele deja produse pentru Turcia vor fi utilizate pentru a grabi livrarile cel putin unui client, sansele ca Ankara sa reintre in program fiind extrem de mici.
Păi mai luna trecută a fost văzute în zbor în Sua,două F-35,care aveau însemne turcești. Le dă Trump avioanele înapoi turcaleților? Cacealmaua lui Erdogan cu Su-35,57,a mers? Adevărul este dincolo de noi. Cert este că Sultanul din Istambul are cohones și nu-i prea pasă de uni ce miorlăie prin Congresul, Sua. Namaste.
Le zboară tot americanii și pe alea. Cel puțin așa s-a întâmplat întotdeauna când nu s-au livrat aparate de zbor pe diverse motive. Ulterior le vând olandezilor. Eu speram totuși că Turcia sa ia SU-57 și să-l disece împreună cu americanii.
A fost vazut unul, proaspat scos de pe linia de fabricatie de la Forth Worth, care facea zboruri test absolut normale inainte de a fi trimis la stocare. Turcia e scoasa din program, nu mai sunt ieniceri la F-35, au fost impachetati toti si trimisi acasa.
Mai bine ar fi ajuns in serviciul Romaniei, oricum programul F-16 pare compromis. La 6 ani de la semnarea contractului initial, au ajuns in Romania doar 12 avioane, iar perspectiva nu arata nimic bun. Daca s-ar semna acum un nou contract pentru F-16 folosite, acestea ar intra in serviciu foarte tarziu si Fortele Aeriene ar urma sablonul Lancer, cu cele mai vechi avioane din NATO.