Portugalia confirma vanzarea de avioane F-16 catre Romania: 130 de milioane de euro pentru cinci Vipere

Read Time:2 Minute, 26 Second

Portugalia, prin Consiliul de Ministri, a confirmat vanzarea a cinci avioane F-16 Fighting Falcon la mana a doua catre Romania, la solicitarea tarii noastre. Costul acordului, chiar daca nu a fost precizat cu subiect si predicat, ar fi de 130 de milioane de euro.

Nu cu mult timp in urma, Parlamentul de la Bucuresti, prin Comisiile reunite de Aparare, aproba atribuirea directa a unui contract pentru achizitia de cinci F-16 din Portugalia. Acordul Parlamentului este necesar pentru achizitiile de peste 100 de milioane de euro, asta ca sa avem o idee despre costuri.

In sedinta din 22 august, Guvernul Portugaliei a adoptat o hotarare care prevede autorizarea unor cheltuieli in valoare de 130 de milioane de euro ce urmeaza sa fie facute de Fortele Aeriene pentru contractul cu Romania.

„A fost aprobata o rezolutie ce autorizeaza Fortele Aeriene sa achite costurile generate de contractul cu Romania privind vanzarea a cinci avioane F-16. Pentru a nu afecta capabilitatea operationala a Fortelor Aeriene Portugheze, cheltuielile necesare pentru aceasta vanzare. estimate la 130 de milioane de euro, vor fi suportate in proportie de 100% din veniturile contractului cu Romania, care va permite intarirea cooperarii dintre cele doua tari si va da posbilitatea impartirii costurilor”, se arata in comunicatul Consiliului de Ministri portughez.

Bun, deci portughezii nu au anuntat valoarea contractului cu Romania, ci banii pe care ii vor cheltui ei pentru acest contract, bani pe care ii vor recupera integral de la noi. Prin urmare, avem un fel de ghici ciuperca ce-i, nu?

Dar pe ce vor cheltui lusitanii 130 de milioane de euro? Banii se vor duce pe reparatia si modernizarea celor cinci avioane ce vor ajunge la noi, dar si pe reparatia si modernizarea la standardul Block 20 a trei celule de F-16 aflate in stocare, care vor reintra in serviciul de lupta.

Initial, Portugalia a inceput lucrarile de readucere la viata a celor trei F-uri, fiind vorba de avioanele primite la mana a doua din SUA in 2014 si in cadrul programului Peace Atlantis II, pentru a avea in serviciu o flota de 30 de aparate.

Dupa ce Romania si-a manifestat intentia de a cumpara inca cinci Vipere, obiectivul lusitanilor este de a mentine o flota de 28 de F-16. Asta pentru ca avioanele noastre vor fi dintre cele folosite pana acum de Força Aérea Portuguesa.

Cele 130 de milioane cheltuite de Portugalia cu aceste F-uri, ale noastre si ale lor, vor fi recuperate din banii pe care ii vom plati noi si aici apare o noua intrebare: cum si de ce dam atatia bani pe cinci aparate?

Intrebarea este legitima daca ne gandim ca primele 12 F-uri cumparate tot din Portugalia au costat 180 de milioane de euro, iar acum, teoretic, nu mai platim pregatirea pilotilor si a tehnicilor, iar lotul de piese de schimb ar trebui sa fie considerabil mai mic. Sau poate nu?

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

2 thoughts on “Portugalia confirma vanzarea de avioane F-16 catre Romania: 130 de milioane de euro pentru cinci Vipere

  1. Sau poate nu, poate si-au dat seama ca au nevoie de un lot fff mare de piese de schimb, ca nu e ca la MIG-urile noastre mioritice si ca e alta mancare de peste. Nu cred ca vorbim de paraandarat(spaga), cel putin nu de toti banii de diferenta.

  2. Săi dea Domnul sănătate tovarăsului Dragnea din pîrnaie,că dacă nu era dînsul nu mai pupam noi alte jioarse de la Amarg. Bun am înțeles că o să avem o escadrilă „completă”,peste vreo 5 ani,dar niște: J-DAM,NSM,AMRAAM-D,HARPOON,LRAMS,JASSM și alte prostii de genul ăsta,nu luăm și noi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Iranul a dezvoltat un sistem antiaerian ce ar rivaliza cu S-300 si Patriot
Next post Cehia cumpara elicoptere Viper si Venom