IAR 330 Puma L-SAR. Informatii despre elicopterele pe care Romania le va trimite in Mali

Read Time:3 Minute, 10 Second

In toamna acestui an, Fortele Aeriene Romane vor demara una dintre cele mai ample si periculoase misiuni ale lor pe teatre de operatiuni externe dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, cea din Mali.

120 de persoane (piloti, tehnicieni, medici) si patru elicoptere IAR 330 Puma modernizate la standardul L-SAR vor fi dislocati in Mali pentru a contribui la Misiunea Multidimensională Integrată ONU de Stabilizare în Republica Mali (MINUSMA).

Puma L-SAR este un nou standard de upgrade pentru elicopterele militare IAR 330 ale Fortelor Aeriene Romane dezvoltat in mod special pentru a face fata acestei misiuni. Pentru ca s-a discutat destul de putin despre el, este momentul sa analizam la nivel de suprafata ce presupune acest standard si ce echipamente noi au primit Pumele.

Colegul nostru Horatiu Goanta, cel care ne incanta cu fotografii spectaculoase de la mai toate airshow-urile din tara, a realizat o prezentare a Pumei L-SAR compiland informatii din mai multe surse si merita din plin sa o reluam si in acest material.

Puma L-SAR este echipat cu:

– sistemul BrightNite de la Elbit Systems (un pachet de senzori optici CMOS și FLIR care furnizează piloților o imagine vizuală sintetică augmentată cu simbologie digitală; sub bot e o turelă optică)

– un troliu de salvare

– un far de mare putere

– echipamente de comunicație (antenă pe partea stângă a grinzii de coadă) și de navigație

– filtre de nisip pe admisiile motoarelor

– geamuri bombate pe ușile glisante pentru căutare vizuală

– o instalație de aer condiționat, cu ventilatoarele sub fuselajul posterior

Adițional, elicopterul cu număr de bord 51 (cel prezentat in cadrul Black Sea Air Show 2019) are un rezervor suplimentar de combustibil instalat în cabină pentru zboruri de lungă distanță. A se remarca lipsa unui radar meteo, a senzorilor de avertizare a detecției radar și laser, precum și a lansatoarelor de contramăsuri antirachetă – capcane dipoli și termice (chaff & flares). Deci elicopterul are întrebuințări pe timp de pace și conflicte de mică intensitate. Astfel se diferențiază de varianta IAR 330M Puma Medevac, care poate fi folosit pentru misiuni de evacuare medicală și căutare-salvare în luptă (CSAR), dispunând de radar meteo și echipamentele de avertizare și contramăsuri anti-rachetă.

In plus fata de ce scris Horatiu as spune ca pilotii beneficiaza de ochelari de ultima generatie, cu display pe care sunt afisate date importante pentru zbor, un Electronic Optic Pod, care permite marcarea tintelor in miscare cu laser, protectie balistica sau mitraliere la bord.

Ultimele doua sunt extrem de importante in contextul in care Mali este un stat aflat in stare de razboi, iar printre misiunile pe care Detasamentul Carpathian Pumas va trebui sa le execute se numara si cele de observare si patrulare aeriana.

Traditional, Puma nu este un elicopter pe care sa il folosesti in zonele de conflict, fiind mare, greoi si aproape fara protectie, ori acum el va merge chiar intr-o zona in care exista un conflict in desfasurare.

Intr-un material realizat pentru TVR de Adelin Petrisor, unul dintre pilotii de elicopter care va merge in Mali se declara multumit de nivelul de protectie cu care vin noile Pume in contextul teatrului de operatiuni pe care acestea vor opera.

„Misiunea va prezenta anumite riscuri pentru cei care vom iesi din baza, pentru personalul navigant. Consider ca elicopterul este suficient de bine pregatit, placile balistice pe care le avem ne ofera suficienta protectie, mitralierele de la bord sunt suficiente ca sa ne ofere protectia proprie”, a spus acesta.

In plus, comandantii contingentului ar fi spus ca nu era nevoie de contramasuri pentru rachetele ghidate intrucat fortele ostile din Mali nu au in dotare astfel de arme cu care sa ameninte elicoptere romanesti.

Misiunea Detasamentului Carpathians Pumas din Mali va incepe in luna octombrie si va dura un an, cu o rotatie la jumatatea perioadei.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

3 thoughts on “IAR 330 Puma L-SAR. Informatii despre elicopterele pe care Romania le va trimite in Mali

  1. Citez “elicopterul are întrebuințări pe timp de pace și conflicte de mică intensitate“, “in contextul in care Mali este un stat aflat in stare de razboi”.
    Citez din nou “unul dintre pilotii de elicopter care va merge in Mali se declara multumit de nivelul de protectie”..
    Ar fi interesant de stiut de ce nuau fost modernizate elicopterele IAR-330L puma la aceleasi standarde ca si IAR-330M, chiar daca echipamentele instalate sunt de generatie mai noua.

  2. Întrebare, ce protecție suplimentară au piloții de pe Black Hawk prin suprafețele vitrate față de Puma? Ce protecție suplimentară au Black Hawk la motoare și la rezervoare? Întreb asta gandindu-ma strict la arme de calibru mic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Serbia retrage MiG-urile 21 din serviciu in anul 2025
Next post Eurofighter-ele italiene si-au incheiat misiunea de Politie Aeriana din Romania