Telenovela bulgareasca pare ca s-a incheiat, autoritatile de la Sofia anuntand ca au decis sa mearga mai departe cu planul de a achizitiona avioane F-16 noi, in cea mai moderna varianta.
Guvernul bulgar a aprobat un proiect de lege ce prevede suplimentarea bugetului de stat pentru anul in curs pentru a putea finanta achizitia.
Negocierile cu partea americana s-au incheiat si, in total, vor fi patru contracte separate pentru programul F-16. Unul va viza, evident, achizitia avioanelor, un al doilea este pentru pachetul de armament, al treilea pentru programul de pregatire a pilotilor si tehnicilor, iar al patrulea vizeaza un program extins de asistenta.
Acum ajungem si la partea interesanta, cea a banilor. Potrivit unor surse externe, Sofia va plati in total 1,256 de miliarde de dolari pentru cele patru contracte ce vizeaza achizitia de F-16. Costul estimat de DSCA – Defense Security Cooperation Agency – este de 1,673 de miliarde de dolari. Iar prognoza guvernantilor bulgari este de 1,210 miliarde de dolari.
Proiectul guvernului trebuie aprobat de Parlament, si nu se intrevad probleme, iar ulterior va fi semnat contractul cu partea americana, moment in care ar trebui sa avem o cifra, sau poate patru, oficiala/e.
Cert este in momentul de fata ca Bulgaria va cumpara F-16 in cea mai noua varianta si va deveni al doilea stat european, dupa Slovacia, ce va avea in serviciu acest avion.
Daca ne gandim ca Grecia planuieste modernizarea flotei de F-16 la standardul Viper, iar mai toti operatorii de F-16 AM/BM europeni trec pe F-35, o sa cam ramanem de caruta. In momentu asta, vad numai doua optiuni. Fie gandim avioanele cumparate deja din Portugalia ca aparate de back-up, de stop-gap, de cum vreti, si urmam si noi trendul cu F-16 Block 70, fie cumparam serios F-16 AM/BM pentru a ajunge la un numar credibil de aparate, un numar corect si coerent din punct de vedere al capabilitatilor nationale de aparare.
In orice caz, asta inseamna investitii in achizitii. Si investitii majore. Investitii improbabile, din pacate, tinand cont ca suntem in an electoral si urmeaza inca unul.
Problema e ca nu s-a comunicat/speculat care ar fi pretul unor F-16 Block70 pentru Romania. Ceva infrastructura a fost realizata, ceva pregatire pentru mentenanta s-a realizat de asemnenea, cunoasterea avionului de catre piloti s-a realizat/e in curs de realizare. Deci pachetul initial nu ar trebui sa fie asa de scump precum in cazul primei transe, desi avioane mai vechi.
Ori Block70 ori direct F-35 (care chiar nu stiu daca ne vom permite opera).
In legatura cu actualele F-16 din dotare (plus cele 5 ce vor urma) – cred ca vor fi destul de mult tinute in dotare (s-au investit destul de multi bani in lucrari pregatitoare) iar in 5-10 ani probabil vor fi destul de multe state ce vor vinde retrasele F16MLU ca piese de schimb.
Aaa,telenovela continuă cu seria V-a,acum ne aflăm la finalul sezonului IV. Ce ne-am mai distrat cu „fraţii” bulgarinezii: am rîs de ei,i-am luat la mișto,am pus pariuri și în final președintele Trump,a făcut din bulgari,oameni de bază în Nato. Yo unul zic,că no să rămînem de căruță,avem F-16 și cam 70 MIG 21 lanceR în două variante. De ce mai trebuie cumpărate alte avioane F-16?
Nu mai avem 70 Mig-uri in stare de zbor!
Varianta A e pe butuci demult.
In varianta B au fost in total 14 dar numaram pe degetele de la o mana cate mai zboara. Iar la C au fost 26 in total, mai scadem cate s-au prabusit (~8) si asta-i tehnica.