Intai raspunsuri, apoi monumente

Read Time:2 Minute, 47 Second

Pe 7 iulie 2018, MiG-ul 21 LanceR cu numarul 6707 se prabusea in perimetrul Bazei Aeriene Borcea, in timpul unei evolutii demonstrative si in vazul a sute, poate mii de oameni. A trecut mai bine de un an si nu avem raspunsuri, cel putin nu la nivel public.

Am fost unul dintre norocosii care l-au cunoscut pe capitan-comandorul (p.m.) Florin „Patrax” Rotaru. Inca de la prima interactiune mi-a lasat o impresie excelenta, una care nu s-a estompat niciodata si care va ramane vie pentru totdeauna. Poate si de asta exista tendinta de a aborda acest caz intr-o nota mult prea personala.

Incercand totusi sa fiu cat se poate de obiectiv, cred ca sunt cateva lucruri pe care nimeni nu le poate nega. A fost cel mai serios accident cu un MiG-21 din ultimii multi ani si asta dintr-un motiv extrem de simplu: s-a intamplat in timpul unei demonstratii aeriene, aproape de o zona aglomerata si sub ochii a sute sau mii de martori. In opinia mea, numai aceasta circumstanta impunea o ancheta cu informari regulate catre public.

Oricat de cinic ar suna, in momentul in care un avion se prabuseste intr-o misiune normala, de antrenament, impactul public nu este atat de mare. Cand accidentul are loc in timpul unei demonstratii aeriene cu public, impactul este mult amplificat, emotii si discutiile avand o intensitate mult mai mare.

A trecut mai bine de un an de la acest groaznic accident si, cumva paradoxal, avem mai multe intrebari decat raspunsuri.

Beneficiind de o presa deprofesionalizata si decredibilizata, factorii de decizie de la nivelul Ministerului Apararii sau Fortelor Aeriene au avut suficient de multa liniste pentru a nu spune nimic. Cu cateva mici exceptii, nimeni nu i-a intrebat in mod direct si deschis despre aceasta tragedie, iar atunci cand discutiile au ajuns acolo raspunsurile au fost diplomatice si lipsite de esenta.

Care a fost cauza accidentului din 7 iulie 2018? A fost o problema tehnica a avionului MiG-21 LanceR? Daca a fost o problema tehnica, vorbim despre una specifica aparatului prabusit sau una ce poate aparea si la celelalte din flota? A fost o eroare de pilotaj? Daca a fost o eroare de pilotaj, ce anume a provocat-o? Ar putea fi o deficienta de pregatire cauzata de alocarile orelor de zbor? Cum este posibil ca un ofiter superior al Fortelor Aeriene, pilot operational de lupta pe supersonic, sa aiba atat de putine de ore de zbor acumulate intr-o cariera destul de lunga? Cine e responsabil pentru situatia aceasta?

Vedeti? Si acestea sunt doar intrebari de suprafata, care abordeaza aceasta tragedie la modul superficial. Dar faptul ca nu exista raspunsuri nici macar un an mai tarziu, faptul ca nu s-a transmis macar vag o concluzie a anchetei, faptul ca se lasa impresia ca se asteapta aceasta uitare comoda, toate acestea nu creioneaza o imagine tocmai buna.

Recent, la Baza Aeriana de la Borcea a fost dezvelit un monument ridicat in memoria celui care a fost capitan-comandor (p.m.) Florin „Patrax” Rotaru. O initiativa care merita toata aprecierea. Insa, in opinia mea, inainte de a ridica monumente avem nevoie de raspunsuri. Avem nevoie sa stim inainte de a ne consola cu gandul ca Patrax exista de un an doar in candurile si in sufletul nostru.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

13 thoughts on “Intai raspunsuri, apoi monumente

  1. in sitstemul opaco-secretoido-securisto-comunistoid autohton nu va faceti mari sperante de comunicare decentă din partea acestuia.daca ei care fac parte din el nu ies si vorbesc lucrurile vor fi ca intodeauna….statui pe campuri si salarii in birouri fară numar.

  2. Nu ca vreau sa ma fac avocatul diavolului dar nu este in dezinteresul nostru sa facem publice orice date de genul asta? Poate este o chestie care pur si simplu tine de o slabiciune a aparatelor, poti sa divulgi chiar orice doar ca sa ne satisfacem noi curiozitatea? Eu as prefera sa stiu ca se iau cu adevarat toate masurile pentru remedierea unei eventuale probleme generalizate. Important este sa nu se musamalizeze in cadrul institutiilor raspunzatoare sau direct interesate de nefericitul accident. Daca pilotii se declara multumiti de ancheta si de masurile luate, fara sa ne spuna noua care sunt, atunci si eu sunt multumit. Sa nu uitam ca nu vorbim totusi de aviatia civila.

      1. si la noi sau mai dezvaluit unele cazut in care cu adevarat au avut avioanele defecte. Adi Stacu..cand a luat pasarea la bord..sau Catalin Miclos..la Campia cand i sa oprit motorul pe panta de aterizare..dar aici e vrb de imaginea RoAf..Nu pica bine sa se stie ca un pilot cu 350 h pe MIG 21 il tranteste bine de tot..! Culmea..e ca el a fost vinovat si nici vrb ca aparatul sa cada peste lumea..Aceasta supozitie este exclusa..fiind departe de public..iar trecerea la orizontala era intr-o zona sigura..Hai sa fim sinceri si sa vedem ca Patrax din pacate a gresit..angajand avionul pana la prabusit Viteza si altitudinea a facut posibil cauza prabusirii..!

    1. U este in dezinteresul nimanui. In acest caz s-au incalcat cu larghete toate reglementarile de zbor, de instruire si de siguranta aeronautica ale MApN.
      Pe de alta parte, probabil lucurile ar fi decurs altfel daca nu i se dadea (in mod curios) din nou aptitudinea medical pentru zbor generalului Bahneanu, dupa accidentul foarte grav de circulatie din anul 2016. Se pare ca acest lucru s-a facut la ordin superior, dupa cum s-a facut siin cazul comandantului bazei aeriene de la Campia Turzii (care a zburat si incasat prime de zbor) mai bine de 3 (trei ani), fara licenta medical aeronautica. Este greu de crezut ca un pilot poate reveni la zbor, la standardele medicale actuale, dupa un accident atat de grav ca cel al generalului Bahneanu. Dupa revenirea in unitate, acesta a zburat peste 100 de ore in 6 luni, iar spre comparatie, pilotul cazut a zburat 250 de ore in 12 ani. Probabil ca daca ar fi zburat elcele 100 de ore, ar fi fost cu antrenamentul la zi, iar accidentul nu ar fi avut loc.

  3. La intrebarile de mai sus trebuie sa raspunda fostul sef al Fortelor Aeriene, loctiitorul sau pentru operatii si instructie, comandantul bazei aeriene, instructorul sef zbor, comandantul grupului operational, comandantul escadrilei, instructorul sef siguranta aeriana si conducatorul activitatii respective de zbor. Toti acesti domni au avut responsabilitati directe in asigurarea nivelului necesar de pregatire a pilotilor, in organizarea si planificarea activitatii din 07.07.2018 si in asigurarea nivelului maximde siguranta a zborului. Acestia stiu foarte binecare este importanta antrenamentului in zbor si multi dintre ei au zburat in anul premergator catastrofei cam cat a zburat lt. cdor. Rotaru in intreaga lui cariera de 12 ani. De ce? Pentru ca orele de zbor se platesc si se platesc chiar foarte bine.
    Acum toti cei enumerati mai sus cauta fel de fel de motive ca sa se disculpe, pornind de la eroarea de pilotaj si mergand pana la cele mai fantezisteteorii privind cauzele tehnice, cand lucrurile sunt foarte clare: pilotul a fost depasit de situatie, u trebuia sa participe la acea demonstratie aeriana si nu voia sa participe, dar i-a fost impus de comandant.
    Probabil in acest moment se tergiverseaza raportul de investigare (dincolo de termenul regulamentar) pentruca lumea sa uite, pentru ca poate se schimba procurorul care investigheaza faptele (este obligatorie ancheta penala in rem), pentru a-l convinge pe procuror ca nue nimeni de vina (desi raspunderile sunt clare pentru toti cei enumerati mai sus). be
    In rest, construim monumente si biserici in semn de penitenta. Oare ceilalti pilot cazuti la Borcea sau in alte unitati (printrecare si Doru Davidovici), nu merita si ei cate un monument? Sau pentru ei este suficienta adunarea de saptamana viitoare de la Monumentul Eroilor Aerului?

    1. Daca ceea ce spui este adevarat, nu s-a schimbat nimic in aviatia militara din comunism(inclusiv) incoace. Tot ce descrii suna mai mult decat probabil, pentru ca asa a functionat dintotdeauna totul dar nu credeam ca pana azi. Cine a avut tangente, macar prin terti, stie despre ce este vorba. Oare cati au plecat din aviatia militara scarbiti de sistem?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Avioanele F-16 romanesti executa misiuni de Politie Aeriana sub comanda NATO
Next post Boeing 737 MAX ar putea reveni la zbor in septembrie