Prima aparitie publica pentru cel mai nou MiG-21 LanceR din serviciul Fortelor Aeriene Romane

Read Time:1 Minute, 39 Second

Cel mai nou avion MiG-21 LanceR din serviciul Fortelor Aeriene Romane a avut o prima aparitie publica, din ce stim noi, in cadrul mitingului aerian de pe aerodromul Strejnic, de langa Ploiesti.

Aparatul cu numarul de bord 5913 a facut parte din formatia mixta de trei LanceR C si un Lancer B ce a survolat Strejnicul si apoi din formatia de trei LanceR C ce a executat o trecere la joasa inaltime la verticala pistei.

Despre 5913 v-am mai scris anul trecut, atunci cand va anuntat ca este posibil ca Fortele Aeriene Romane sa primeasca un „supliment” de LanceR-e in perioada urmatoare pentru a suplini unele probleme operationale.

Avionul in cauza a fost, la origine, un MiG-21MF ce a fost modernizat la standardul Lancer A in timpul programului „DD”. In momentul retragerii din serviciu a variantei A, aparatul a ajuns la pensie, fiind stocat pe baza de la Bacau.

Dupa accidentul din 2017, cand MiG-21 cu numarul de bord 5788 s-a prabusit ca urmare a unui bird-strike inainte de aterizarea pe aeroportul Mihail Kogalniceanu, pilotul de la mansa, lt-cdor Adrian Stancu salvandu-se prin catapultare, Fortele Aeriene au solicitat inlocuirea aparatului.

Din sursele noastre, a existat un program ce presupunea preluarea a opt avioane din MiG-urile 21 LanceR A stocate la Bacau si aducerea lor la standardul LanceR C pentru a reintra in serviciu si a acoperi unele probleme operationale.

Din motive mai mult sau mai putin cunoscute, stim o parte dintre ele, dar mai strangem informatii pentru un alt material, s-a renuntat la plan si doar 5913 a intrat in lucrarile de refacere a capabilitatii de zbor, prelungire a resursei si retrofit la varianta C.

In finalul anului trecut a fost livrat Escadrilei 861, de la Baza 86 Aeriana Borcea, si a intrat in servciul operational.

La Strejnic a fost, repet, din ce stim noi, prima aparitie publica, la un airshow, a celui mai nou LanceR C al Fortelor Aeriene.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

3 thoughts on “Prima aparitie publica pentru cel mai nou MiG-21 LanceR din serviciul Fortelor Aeriene Romane

  1. Avem motoare și piese de schimb,căcălău de la frații noștrii chinezi. Radare,electonică și rachete de top,de la frații noștrii evrei. Tot ce ne rămîne,este să nu mai punem botul,la ce ne bagă gringo pe gît,de la Amarg.Namaste.

  2. Ultima aparitie publica ca Lancer A a fost la Otopeni Airshow 2011 (precursorul BIAS), avandu-l la comenzi pe lt. cdor. Patriche https://www.airliners.net/photo/Romania-Air-Force/Mikoyan-Gurevich-MiG-21MF-Lancer-A/2070136 , inainte ca escadrila 951 sa fie desfiintata la ordinul generalului Danila.
    Ar fi interesant de stiutdaca dupa reparatia capitala 5913 a fost echipat cu radar EL/M 2032, la fel ca celelalte Lancere C sau a ramas doar cu radiotelemetrul EL/M 2001, specific configuratiei Lancer A. Diferenta de performanta (dar si de pret) dintre cele doua echipamente este considerabila, iar avandn vedere vechimea EL/M 2032, probabil ca acesta este si destul de greu de gasit, mai ales in stare de functionare.

  3. Va puteti inchipui o natiune serioasa care a scos generatii de ingineri de aviatie ,structuristi ,motoristi ,specialisti in avionica,care au avionul asta in dotare si nu fac up-date-uri la el intr-un program romanesc de modernizare ciclica,care l-ar fi putut aduce nu numai la fiabilizarea de a nu i se mai opri motorul…dar se putea pune FADEC pe el se putea imbunatatii motorul si reproiecta ,putea fii baza de dezvoltare pentru variante cu accesorii aerodinamice care sa ii reduca viteza la aterizare si decolare astfel devenea operabil pe piste mai scurte…Iti trebuia doar echivalentul unui OKB veritabil, ca ai avut avionul peste 50 de ani in dotare si nu ai facut mai nimic sa il modernizezi…in afara de colaborarea cu Elbit….Asta spune multe despre o stare de spirit …cel putin…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post BOBAS 2019. Cu bune si cu mai putin bune
Next post Trump il apara pe Erdogan in disputa achizitiei avioanelor F-35