Okhotnik, noua drona ruseasca

Read Time:3 Minute, 9 Second

Internetul s-a aprins in ultimele doua zile dupa ce pe site-urile de socializare ruse au aparut imagini destul de clare cu noua drona dezvoltata de cei de la Suhoi si care ar purta provizoriu denumirea S-70 Okhotnik.

Drona in cauza, un UCAV – unmanned combat air vehicle – nu reprezinta o noutate, o imagine destul de slaba fiind data publicitatii „pe surse” inca de anul trecut. Iar despre faptul ca Rusia lucreaza la o drona cu acest design se stie inca de cand Sentinelul american a fost capturat de iranieni.

Daca ne-am lamurit cu noutatea, sa discutam putin despre aparatul de zbor. Primul lucru care surprinde este dimensiunea. Okhotnik este foarte mare si este extrem de interesant de aflat ce anume vor sa faca rusii cu ea. Foarte probabil va fi inarmata, insa merita vazut daca va purta armele in interior, pentru a sustine anumite capabilitati stealth, sau daca se va renunta la aceasta pentru a cara si mai mult mult armament.

Capabilitatile stealth, caci astea se pare ca i-au impresionat pe multi, sunt si nu prea. Designul nu reprezinta o noutate, avem B-2 Spirit, care a dat practic restartul „aripii zburatoare”, dar si o multime de aparate fara pilot dezvoltate de mai multe state, printre care SUA, China sau chiar Iran.

Designul de tip „aripa zburatoare” nu iti garanteaza per se o aeronava stealth. Pentru a avea acest lucru, trebuie sa faci, de regula, trei chestii majore si multe altele mai mici. Chestiile majore ar fi urmatoarele, fara o ordine anume a importantei: sa nu ai piloni pentru acrosaj si sa nu acrosezi lucuri de aripi, deci sa ii faci o cavitate interna pentru arme daca vrei UCAV; sa nu ai o gura de admisie foarte mare si sa o maschezi cat se poate de bine, iar aici un subpunct ar fi sa maschezi traseul de la admisie la motor facandu-l virajat; sa nu ai ajutajul vizibil si, in esenta, sa reusesti sa racesti pe cat se poate partea posterioara.

Okhotnik-ul nu are decat designul si, momentan, faptul ca isi tine aripile curate. Admisia are dimensiuni foarte mari si pare perfect aliniata cu turbina, iar ajutajul ala e la fel de stealth ca o bordura montata pe strazile din Sectorul 4.

Sigur, vorbim despre impresii ale unui nespecialist bazate doar pe un set limitat de fotografii, insa mi-e greu ca in momentul de fata cineva ar putea sustine ca lucrurile nu stau chiar asa.

Iar aceste doua mari erori de design vin de la utilizarea unui propulsor mult prea mare pentru necesitatile dronei. Nimeni nu a reusit sa il identifice, insa se presupune ca ar fi o varianta de AL-31, motor folosit pentru familia de avioane de lupta Flanker.

Utilizarea unui astfel de propulsor nu iti ofera decat avantajul fortei, in sensul ca te poti gandi la o viteza mai mare si la o capacitate mai mare, chiar considerabil mai mare, de a cara diverse, in special armament, ca vorbim totusi despre un UCAV, insa dezavantajele sunt mai mult si, zic eu, mai mari.

Nu este exclus sa vorbim despre o solutie intermediara pentru motorizare si rusii sa opteze sa puna pe viitoarea drona propulsorul dezvoltat pentru Su-57, insa nici acesta nu va oferi mai multe avantaje, fiind nevoie de modificari radicale ale designului.

In ceea ce priveste diversele presupuneri cum ca vorbim despre un aparat de generatia VI, acestea nu sunt decat glume proaste. Asa cum arata acum, Okhotnik este o prima tentativa a Rusiei de a dezvolta un UCAV cu caracteristici stealth, insa designul este undeva la nivelul Iranului, poate usor mai ridicat, dar destul de mult in urma Chinei si a Statelor Unite.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Okhotnik, noua drona ruseasca

  1. Nu sunt prea interesat de aceste”wunderwaffen”,dar cred ca lupta impotriva lor va da nastere unor avioane anti-drone.Si aviatiile vor trebui sa creasca mult numeric.Britanicii au luptat cu aviatia ,in principal,impotriva V-1 germane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Airbus Helicopters a crescut in 2018, dar nu reuseste sa vanda elicopterul propus Romaniei
Next post VIDEO | Parapanta, poate cea mai accesibila modalitate de a „gusta” zborul