Nu, nu e banc, ci realitatea trista. O aeronava a celor de la Ryanair a fost degivrata inainte de plecarea intr-un zbor programat de pe aeroportul italian Brindisi Papola Casale Airport (BDS) cu… apa calda.
Imaginile au fost surprinse si publicate pe social media de un parlamentar italian, Mauro D’Attis, care s-a declarat scandalizat de situatie.
Incidentul, daca ii putem spune astfel, a avut loc vineri, 4 ianuarie, avionul in cauza plecand apoi cu destinatia Londra-Stansted.
Din clipul video filmat de deputatul italian se vede cum personalul de la sol foloseste galeti cu apa pentru degivrare, apa fiind pur si simplu aruncata pe aripi.
Jurnalistii englezi au luat legatura cu oficialii aeroportului Brindisi pentru mai multe lamuriri si au aflat ca utilizarea apei incalzita la o temperatura de 60 de grade Celsius reprezinta o procedura de degivrare ce poate fi utilizata atunci cand temperatura exterioara este de 0 grade Celsius.
„Capitanul a fost la curent cu procedura si a fost multumit. Procedura a presupus indepartarea unei cantitati mici de zapada reziduala si a fost cat se poate de sigura”, au transmis italienii.
Inutil de precizat ca pilotii companiilor mari consultati de englezi s-au declarat contrariati de o asemenea procedura pe care au numit-o politicos neortodoxa.
Ryanair nu a comentat, ca de obicei. Aeronava a ajuns la Londra si pasagerii nu au avut de suferit.
Autoritatea Civila Aeronautica din Italia a demarat o ancheta in acest caz, o echipa fiind trimisa la Brindisi pentru a afla ce s-a intamplat.
Cum vi se pare aceasta informatie? Aveti incredere in companiile lowcost?
Degivrarea nu se face cu apa calda ???. Desigur ar fi trebuit utilizata o instalatie de stropire – cu apa calda. Probabil ca pe aripi era putina zapada, iar pilotul – baiat destept – s-a descurcat cu cateva galeti.
Iar parlamentarul este un mare bou, ca si multi alti parlamentari.
Nu, se face cu substante speciale pentru degivrare. Uneori aceste substante sunt concentrate si se dilueaza cu apa, insa componentii lor activi sunt cei care topesc gheata si impiedica formarea ei pentru o anumita perioada de timp.