Executivul croat ameninta cu anularea contractului privind achizitia a 12 avioane F-16 la mana a doua din Israel, motivul fiind unul cat se poate de intemeiat, anume intarzierea livrarilor.
Croatia si Israelul au ajuns la un acord privind avioanele F-16 la inceputul anului trecut, dupa o intalnire intre premierii celor doua state. Europenii urmau sa plateasca 500 de milioane de dolari pentru 12 aparate, acestea pastrand echipamentele israeliene pe ele.
In finalul lui 2018 afacerea a fost blocata de Statele Unite, americanii acuzand Israelul ca nu a obtinut aprobarea producatorului pentru revanzare.
Nemultumirea reala ar fi aceea ca industria americana nu va fi implicata deloc in afacere, Israelul oferind atat serviciile de modernizare, cu tehnologie autohtona, cat si pe cele de mentenanta si reparatie.
Satui sa astepte rezolvarea unei probleme ce nu le apartine si avand reale dificultati cu operarea flotei de MiG-21 dupa reparatia esuata din Ucraina, factorii de decizie de la Zagreb au luat pozitie.
Ministerul Apararii condus de generalul Damir Krstičević a solicitat oficial informatii Israelului cu privire la contract, in special la termenii conveniti pentru livrare si daca acestia mai pot fi indepliniti dat fiind blocajul in care se afla momentan intreaga afacere.
In acelasi timp, premierul Andrej Plenkovic a reiterat faptul ca tara sa nu va accepta modificarea termenilor contractului si ca daca acesta nu poate fi respectat, va pica si intreaga procedura de selectie va fi reluata.
„Nu suntem multumiti de ce se intampla in momentul acesta. Guvernul ramane ferm pe pozitia deja anuntata, aceea ca vom accepta contractul numai in termenii stabiliti deja.”
Dinspre Israel nu vine deocamdata decat tacerea si nu este foarte clar cat de mult se lucreaza in culise la slabirea presiunii americane.
Cert este ca, la cum sunt pozitiile publice ale partilor acum, sunt sanse minime ca acordul sa se deruleze, ceea ce inseamna ca Zagrebul va trebui sa-si aleaga din nou multirolul. Cum Slovacia a optat deja pentru F-16 nou-nout in versiunea Block 70, iar bulgarii sunt presati sa faca aceeasi mutare, n-ar fi exclus deloc ca si croatii sa urmeze drumul asta.
Iar daca asta se va intampla, este clar ca americanii n-au niciun interes sa lase Israelul sa le „fure” aceasta afacere ce poate valora peste un miliard de dolari in cele din urma.
Aveți idee de ce nu și-au făcut croații reparațiile MiG-urilor la Aerostar ? Tot la noi le-au modernizat parcă.
Pentru ca pretul propus de ucrainieni a fost mai mic decat cel propus de Aerostar.
si cand te gandesti ce teapa au putut sa primeasca. vechea zicala cu pretul cel mai mic…..
Bătălia dintre gringo și evreii,se dă pe „cașcavalul” croat. Cineva trebuie să țină linia de fabricație a F-16 în funcțiune: croații,slovacii,poate bulgarii,românii sînt fani Amarg și indienii. Se pare că Trump,a băgat frica rău de tot în croați,de o dau la întors. Yo dacă eram croat,îi lăsam pe âștia să se ciondănească și luam JF-17,da ați auzit bine: JF-17.