Presedintele SUA, Donald Trump a dat cu sanctiuni in Iran, iar cel rus, Vladut Putin, se pregateste sa incaseze miliarde bune de dolari. Asta pentru ca Moscova are sanse mari sa fie cea care va acoperi necesarul de avioane de linie al Iranului, contractele fiind de-a dreptul fabuloase.
Presedintele Organizatiei Aviatiei Civile din Iran, Ali Abedzadeh, a anuntat recent ca necesarul de avioane de linie al tarii sale este de 500, companiile locale dorind sa inlocuiasca aparatele vechi si nesigure cu unele noi.
IranAir, operatorul national iranian, plasase chiar o comanda pentru 200 de aparate Boeing, Airbus si ATR, insa acordul este „in aer” dupa decizia lui Trump de a reinstaura sanctiunile impotriva Teheranului. In aceste conditii, oficialii companiilor trebuie sa se reorienteze.
Prima si, aparent, singura optiune in momentul de fata este Rusia. United Aircraft Corporation incearca sa gaseasca clienti pentru Sukhoi Superjet 100, aparat care s-a dezumflat mult dupa ce a inceput sa fie utilizat, iar Iranul este o optiune importanta.
Sanctiunile americane inseamna ca Boeing nu mai poate vinde avioane in Iran. Dar nu numai compania din Statele Unite este afectata, ci si celelalte. Airbus su ATR nu isi pot onora momentan contractele pentru ca mai mult de 10% din componentele aparatelor lor sunt de provenienta americana si, astfel, intra si ele sub incidenta sanctiunilor. SSJ100 sufera si el de aceeasi „problema”, numai ca rusii, simtind o oportunitate poate unica, au decis sa ia masuri.
Astfel, oficialii UAC au anuntat ca se lucreaza din greu la reducerea numarului de componente americane de pe avionul de linie al Sukhoi pentru ca acesta sa nu mai fie afectat de sanctiunile lui Trump.
Daca vor reusi sa faca acest lucru, rusii spera sa prinda in prima faza un contract de 100 de aparate, probabil de la IranAir, urmand ca apoi sa incerce sa suplineasca o cat mai mare parte din necesarul de avioane noi al Teheranului.
In acest timp, Boeing si Airbus se vad puse in situatia de a pierde acorduri in valoare de zeci de miliarde de dolari.
SSJ100 este operat de mai multe companii aeriene, majoritatea din Rusia, insa este folosit si de mexicanii de la Interjet sau de irlandezii de la CityJet.
La ora actuală,persanii stau pe un munte de petrol,gaze,£,€,$,¥,pe care vor s-ăl schimbe pe tehnologie. Gringo sau exclus singuri de la cașcaval,au rămas chinezi,ivani și ăștia din Califatul Islamic European.
Am mai citit de comenzi de 100+ avioane,dar 500 nu-mi amintesc.Poate fi si un semnal dat unora:unora ce-au pierdut,iar altora sa pregateasca si
documentatia unui transfer de tehnologia militara , daca vor o asa comanda.Si daca Boeing nu vrea,atata paguba!Leonardo nu se teme de sanctiuni:
http://www.jeccomposites.com/knowledge/international-composites-news/leonardo-and-kangde-agree-partner-new-comac-cr929-long-range
Corect,poate în ăstea 500,intră și niște Su30-35 sau Mig-35.
Nu.nu.nu cred se va da Iranului armamentul cel mai strong,Rusia are niste sensibilitati fata de Israel,dar probabil iranienii vor fi ajutati sa-si duca la capat proiecte mai modeste.
Pe baza pieselor din occident sau a riscului unor sanctiuni cred ca se descalifica si brazilienii,ucrainienii sau canadienii.
Pe de alta parte, nu-mi dau seama ce repercursiuni risca rusii in afacerea cu Iranul. Daca Sukhoi rezolva partea cu piesele si reuseste sa asimileze totul, nu risca intrarea pe lista neagra a SUA? Din cate inteleg asta ar echivala cu restrictii de acces la tehnologii vestice pentru multa vreme de aici inainte. Mai mult, daca cooperarea ruso-franceza pe partea de motoare ai acoperit-o intr-un articol anterior, nu sunt sigur ca francezii vor fi de accord sa ofere tehnologia si pentru Iran (sau altfel spus, nu cred ca SUA va inchide ochii la asa ceva).
Comac C919 daca reuseste vreodata sa aiba motoare autohtone ar putea fi o varinta. Dar din nou, nu sunt convins ca pana cand si chinezii ar face pasul asta.
Planul amintit de tine (500 avioane) oricum nu mai are sens, cifrele vor fi mult reduse, Planul cu 500 era facut pe fondul unei deschideri a traficului spre exterior. La cum arata acum lucrurile, chiar daca ar face rost de acces la avioane, iranienii nu vor mai avea o mare parte din rute, sau vor risca iar crize de alimentarea.
O alta carte ar fi sa forteze repararea flotei existente: peste 90% sunt avioane europene si poate acolo sa exploateze o fisura intre americani si UE, poate cu piese din canibalizari etc.